Το θέμα του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης... πάει τελικά, και μάλιστα με επεισοδιακό τρόπο, στην 28η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη, χωρίς την Κατερίνα Περιστέρη.
Ο τύμβος Καστά και ο Λέων της Αμφίπολης θα απασχολήσουν τους αρχαιολόγους, παρά την απουσία της Κατερίνας Περιστέρη από τη συνάντηση
Ο διευθυντής Αρχαιολογικών Έργων-Μελετών Γεωλογίας και Παλαιολογίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας της ανασκαφής στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, Ευάγγελος Καμπούρογλου, που θα παρουσιάσει δική του εισήγηση, αμφισβητεί αρκετούς από τους ισχυρισμούς της αρχαιολόγου.
Υπόσχεται να αποκαλύψει κατά την ομιλία του, που έχει θέμα «Τα ιζήματα του λόφου Καστά και η σχέση τους με το ταφικό μνημείο», τρία τουλάχιστον στοιχεία που ανατρέπουν κάποια δεδομένα, ένα από τα οποία είναι πως ο λόφος Καστά ουδέποτε ήταν τύμβος και δεν ευσταθεί η αναπαράσταση-εκδοχή της Κ. Περιστέρη και του Μ. Λεφαντζή που θέλουν τον λέοντα να είχε τοποθετηθεί στην κορυφή του λόφου. «Δεν δέχομαι να παντρεύω τα αποτελέσματα δικής μου έρευνας με αυτό που έχει ο άλλος στο μυαλό του», μας είπε ο κ. Καμπούρογλου, προσθέτοντας ότι δεν θα ξανασυνεργαστεί με την Κ. Περιστέρη.
«Δεν ήθελε να μιλήσω»
«Με πίεσε να μη μιλήσω, γιατί αυτό ήταν, όπως μου είπε, απόφαση της Διεπιστημονικής Ομάδας, η οποία συμφώνησε να μην κάνει ανακοίνωση φέτος, αλλά του χρόνου. Απάντησα πως μέλος της ομάδας αυτής είμαι και εγώ και δεν γνωρίζω τέτοια απόφαση», ανέφερε.
Ο διευθυντής Αρχαιολογικών Έργων-Μελετών Γεωλογίας και Παλαιολογίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, Ευάγγελος Καμπούρογλου
Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρογλου, ο οποίος πραγματοποίησε γεωλογικές μελέτες στο μνημείο και το 2013, ενώ το περασμένο καλοκαίρι αποτελούσε μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας, ο λόφος Καστά είναι φυσικός, τα ιζήματα καταλαμβάνουν μία έκταση 1.200 στρ. και ποτέ δεν ήταν τύμβος ή τεχνητή κατασκευή. Ουδέποτε, μάλιστα, όπως θα αποδείξει, ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του ο λέοντας της Αμφίπολης.
Παράλληλα, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ορυκτολογικών αναλύσεων που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τον λέκτορα Γεωλογίας Ιωάννη Μήτση, τα οποία ερμηνεύουν τις συνθήκες και τις αιτίες απόθεσης των χωμάτων.
«Πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποια πολύ σοβαρά θέματα και να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα. Η κ. Περιστέρη το γνωρίζει και δεν θέλει να ανατραπούν όσα υποστηρίζει μέχρι σήμερα. Γι' αυτό δεν θα παραστεί στην Επιστημονική Συνάντηση», μας είπε ενοχλημένος από τη στάση της ανασκαφέως, η οποία του τηλεφώνησε τρεις φορές ζητώντας του με επιτακτικό τρόπο να μην κάνει ανακοίνωση.«Πρέπει να καταλάβει ότι η ανασκαφή είναι του υπουργείου και όχι δική της, και εγώ είμαι 40 χρόνια γεωλόγος, τα 34 από αυτά υπάλληλος του υπουργείου και όχι δικός της», απαντά ».
Δεν κρύβει μάλιστα την έκπληξή του από τη δήλωση της ανασκαφέως σε πρόσφατη συνέντευξή της, στην οποία σημείωσε ότι «ένας πρώην συνεργάτης επέλεξε να αποκοπεί από την ομάδα και να κάνει φέτος μια δική του παρουσίαση με συμπεράσματα που δεν είναι βάσιμα και δεν εκφράζουν τις θέσεις της επίσημης ανασκαφικής ομάδας». «Την επιστημονική μου επάρκεια δεν θα την κρίνει και κυρίως δεν επιτρέπω να την αμφισβητήσει η κ. Περιστέρη», της απαντά.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Οκτώβριο αίσθηση προκάλεσε η διάψευση από την Κ. Περιστέρη πως ο Ε. Καμπούρογλου είχε στείλει δείγμα χώματος από το μνημείο σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ελβετίας. «Δεν ξέρω αν πήγε εκεί για διακοπές, πάντως δείγματα δεν υπάρχουν στην Ελβετία», είπε τότε μιλώντας σε δημοσιογράφους, προκαλώντας αμηχανία προς στιγμή και την έκπληξη της παριστάμενης -τότε- γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Η τελευταία είχε σπεύσει να παρέμβει και να πει πως η ανάλυση του δείγματος δεν σχετίζεται με τη χρονολόγηση του μνημείου, αλλά με έρευνα για το γεωπεριβάλλον της περιοχής.
Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής της Συνάντησης περιμένουν έστω και την τελευταία στιγμή την κ. Περιστέρη και, όπως έλεγαν, με χαρά θα της δώσουν τον λόγο ακόμη και εκτός προγράμματος.
Οι ομιλίες και το σκελετικό υλικό
Εκτός του Ευ. Καμπούρογλου, στην Επιστημονική Συνάντηση της Θεσσαλονίκης θα μιλήσουν επίσης ο καθηγητής Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. Γρηγόρης Τσόκας και οι συνεργάτες του, που έκαναν γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο Καστά. Το θέμα τους ωστόσο, όπως προαναγγέλλεται, αφορά γενικά τις μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης για την απεικόνιση του εσωτερικού των τύμβων.
Αλλά και η ανθρωπολόγος, επίκουρη καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Σέβη Τριανταφύλλου, που μαζί με τη συνάδελφό της, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φωτεινή Αδακτύλου, μελέτησαν το σκελετικό υλικό του ταφικού μνημείου, θα παραστεί και θα μιλήσει με θέμα τη «Μεταχείριση των νεκρών κατά την πρώιμη νεολιθική περίοδο στη Μακεδονία».
Συμπεράσματα
Μιλώντας στο «Έθνος» η κ. Τριανταφύλλου ανέφερε ότι στη Μακεδονία δεν υπάρχουν πολλές θέσεις της αρχαιότερης και μέσης νεολιθικής περιόδου (μέσα 7ης χιλιετίας - αρχές 6ης χιλιετίας π.Χ.) και ως εκ τούτου τα συμπε-ράσματα από τη μελέτη του σκελετικού υλικού 11 τάφων και μικρού αριθμού διάσπαρτων οστών από τη θέση Ρεβιένα, στον Κορινό Πιερίας, είναι σημαντικά.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου