Τo Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το πρώτο δημόσιο της χώρας, ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των σημαντικότερων στο είδος του διεθνώς.
Οι συλλογές του κατατάσσονται στις πλουσιότερες του κόσμου, προέρχονται από όλη την Ελλάδα αλλά και από την Κύπρο, τη Μικρά Ασία, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, τη Σικελία, την Κάτω Ιταλία, την Ετρουρία.
Καλύπτουν την περίοδο από την 7η χιλιετία π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ. Δεν νοείται αξιοπρεπής έκθεση στο εξωτερικό χωρίς τη συμμετοχή του. Η φύλαξη, η συντήρηση, η μελέτη και η προβολή του αρχαίου πολιτισμού είναι η αρχική και διαρκής προτεραιότητά του.
Περισσότεροι από 450.000 επισκέπτες θαυμάζουν καθ” όλη τη διάρκεια του έτους τα εκθέματα που παρουσιάζονται σε χώρους έκτασης 9.500 τ.μ. Αλλά αυτό είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο; Ανεκτίμητοι θησαυροί στις προθήκες και στα βάθρα; Φυσικά και όχι.
Η καρδιά του χτυπάει στα έγκατα του κτιρίου, στους αθέατους από τα μάτια των επισκεπτών χώρους, εκεί όπου βρίσκονται οι αποθήκες του με τους αναρίθμητους θησαυρούς που συνιστούν όχι ένα, αλλά πολλά μουσεία. Εκεί όπου βρίσκονται τα εξειδικευμένα Κεντρικά Εργαστήρια Συντήρησης και Αποκατάστασης, τα οποία θεσμοθετήθηκαν το 1965, ενώ τα πρώτα εργαστήρια λειτούργησαν ταυτόχρονα με την έναρξή του.
Εκεί όπου εργάζονται οι συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, οι χημικοί, οι τεχνικοί συντήρησης, οι γλύπτες και οι ερευνητές.
Τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες στους δαιδαλώδεις διαδρόμους στα υπόγεια του Εθνικού Αρχαιολογικού; Τι κάνουν οι εργαζόμενοι με τις λευκές ποδιές και τα ελαστικά χειρουργικά γάντια; Πώς θεραπεύουν τα αγγεία, τα έργα χαλκοτεχνίας, τα χρυσά και ασημένια κοσμήματα, τα γλυπτά, όχι μόνον από τις δικές του συλλογές και αποθήκες αλλά και εκείνα που φτάνουν απ” όλη την επικράτεια;
Συνεχίστε ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου