Amfipoli News: «Βασιλική προστάζει». Η Ελληνίδα καλλονή που έκλεψε την καρδιά του γέροντα Αλή Πασά σε ηλικία 12 ετών! Τον επηρέαζε τόσο πολύ που δεν εξισλαμίστηκε ποτέ και του έδινε «προσταγές»

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

«Βασιλική προστάζει». Η Ελληνίδα καλλονή που έκλεψε την καρδιά του γέροντα Αλή Πασά σε ηλικία 12 ετών! Τον επηρέαζε τόσο πολύ που δεν εξισλαμίστηκε ποτέ και του έδινε «προσταγές»


Η Κυρά- Βασιλική ήταν η τελευταία σύζυγος του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Το κέρινο ομοίωμα της  Κυρά Βασιλικής στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη. 
Η Βασιλική Κονταξή γεννήθηκε στη Πλησιβίτσα των Φιλιατών, το σημερινό Πλαίσιο, το 1789. Ηταν κόρη του προύχοντα της περιοχής Κίτσου Κονταξή και αδελφή του οπλαρχηγού Γεωργίου Κίτσου και του Σίμου Κονταξή. 
Οταν ο πατέρας της συνελήφθη για μια υπόθεση κατασκευής κίβδηλων νομισμάτων, η 12χρονη τότε Βασιλική ζήτησε έλεος από τον γέροντα αφέντη της Ηπείρου. 
Ο Αλή Πασάς θαμπώθηκε από την ομορφιά της και χάρισε τη ζωή στον πατέρα της. 
Ως αντάλλαγμα την κράτησε στο χαρέμι του και αργότερα, το 1808, την παντρεύτηκε παρά τις αντιρρήσεις της πρώτης του συζύγου Εμινέ. 
Η Κυρά Βασιλική ασκούσε μεγάλη επιρροή στον σύζυγό της και δεν εξισλαμίστηκε. Μάλιστα, όχι μόνο κατάφερε να μετατρέψει ένα δωμάτιο του χαρεμιού σε παρεκκλήσι με τακτικό ιερέα, αλλά προστάτευε τους χριστιανούς συμπολίτες της. 

Το δημοτικό τραγούδι 
Τέτοια ήταν η επιρροή της πάνω στον Αλή, που ο λαός τραγούδησε «Βασιλική προστάζει· Βεζύρ’ Αλή Πασά, βάλε φωτιά στα τόπια, κάψε τα Γιάννενα… Το παραδοσιακό τραγούδι «Βασιλική Προστάζει» περιγράφει τη γνωριμία του ζευγαριού, όταν η Κυρά Βασιλική ήταν μόλις 12 ετών. 
Το ρήμα «προστάζει» δίνει έμφαση στην επιρροή που κατάφερε να ασκήσει στον σύζυγό της, όταν παντρεύτηκαν. Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου», πώς η Κυρά Βασιλική κατάφερε να γοητεύσει τον αυστηρό Πασά τον Ιωαννίνων.... 

mixanitouxronou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου