Απάντηση στο γιατί οι χρησμοί του Μαντείου των Δελφών δίνονταν μία συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου κατάφεραν να βρουν δύο ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, η Ελληνίδα Ευφροσύνη Μπούτσικα (μηχανολόγος μηχανικός) και ο Βρετανός Άλαν Σαλτ, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά το «μυστικό» της Πυθίας.
Όπως αποκαλύπτουν οι δύο επιστήμονες, το κλειδί για τη λύση του μυστηρίου κρατά ένας αστερισμός και οι ψηλοί βράχοι που περιστοιχίζουν τον ναό του Απόλλωνα, στους Δελφούς.
«Ένα βράδυ που δεν μπορούσα να κοιμηθώ, έπαιζα με ένα επιπεδοσφαίριο όταν συνειδητοποίησα πως ο αστερισμός του Δελφίνου εμφανιζόταν στον ουρανό προς τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, την εποχή δηλαδή που σε πολλές πόλεις γίνονταν θυσίες προς τιμήν του Απόλλωνος Δελφινίου», λέει ο κ. Σαλτ.
«Αναρωτήθηκα αν σε ζητήματα λατρείας χρησιμοποιούνταν ως ορόσημο η ανατολή ενός αστερισμού στον πρωινό ουρανό, πρακτική την οποία ο Ησίοδος στο εγχειρίδιό του Έργα και Ημέρες αναφέρει πως χρησιμοποιούσαν στη γεωργία.
Το πρόβλημα ήταν όμως πως δεν δίνονταν χρησμοί από το Μαντείο των Δελφών τον Ιανουάριο, αλλά έναν μήνα αργότερα». «Οι ψηλές και απότομες βουνοπλαγιές που βρίσκονται ανατολικά του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς κλείνουν τη θέα από το χαμηλότερο σημείο του ορίζοντα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση», εξηγεί η Μπούτσικα.
«O ορίζοντας είναι τόσο ψηλά που τα αστέρια πρέπει να ανέβουν αρκετά ψηλά για να είναι ορατά ακριβώς πριν από την ανατολή του ηλίου.
Αυτό σημαίνει πως αν προϋπόθεση για μια τελετή στους Δελφούς ήταν η ανατολή του αστερισμού, θα έπρεπε κάποιος να περιμένει έναν μήνα αργότερα για να τη δει σε σχέση με τις πόλεις που είχαν επίπεδο ορίζοντα», καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου