Amfipoli News: Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο, το χαμένο «όγδοο θαύμα του κόσμου»

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο, το χαμένο «όγδοο θαύμα του κόσμου»


Θεωρείται το όγδοο θαύμα του κόσμου και πρόκειται για το κεχριμπαρένιο δωμάτιο, ή Yantarnaya komnata, μια  παγκοσμίου φήμης αίθουσα, διακοσμημένη με πορτοκαλί κεχριμπάρι και χρυσό, καθρέφτες και ημιπολύτιμους λίθους, που βρίσκεται στο παλάτι της Αικατερίνης Α΄, δεύτερης συζύγου του Μεγάλου Πέτρου στο ανάκτορο Τσάρσκογιε Σελό κοντά στην Αγία Πετρούπολη.
Παλάτι της Αικατερίνης ΑΠαλάτι της Αικατερίνης Α
Το περίφημο αυτό δωμάτιο σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Ανδρέα Schlüter και κατασκευάστηκε από τον Δανό τεχνίτη κεχριμπαριού Gottfried Wolfman. Οι δυο τους εργάστηκαν μέχρι το 1707 και αρχικά υπήρχε στο Βερολίνο, στο  City Palace της, την κατοικία του Frederick Ι, του πρώτου βασιλιά της Πρωσίας.
Το 1716 ο Μεγάλος Πέτρος σε μια επίσκεψή του στην Πρωσία έδειξε ενδιαφέρον για το Amber Room όπως ονομαζόταν και ο Φρειδερίκος του το χάρισε για να παγιώσει την πρωσικό-ρωσική συμμαχία εναντίον της Σουηδίας.
Amber room, 1931Amber room, 1931
Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο είναι ένα ανεκτίμητο κομμάτι της τέχνης, με εξαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες. Όταν οι ναζί εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση το 1941 άρχισε η λεηλασία δεκάδων χιλιάδων θησαυρούς τέχνης σε όλη τη χώρα. Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο, ήταν κρυμμένο πίσω από μια κοινή ταπετσαρία σε μια προσπάθεια να διασωθεί από τα μάτια των ναζί.
 
Όμως η προσπάθεια να κρατήσουν κρυφό ένα τόσο γνωστό κομμάτι τέχνης απέτυχε. Γκρέμισαν το δωμάτιο και μέσα σε  36 ώρες το είχαν στείλει στη Γερμανία όπου το εγκατέστησαν στο κάστρο Konigsberg. Οι ωτογραφίες της εποχής δείχνουν τους γερμανούς στρατιώτες να αποσυναρμολογούν το δωμάτιο, το οποίο μετά τον πόλεμο δεν είδε ποτέ ξανά κανένας.
 
 Το 1979, η Σοβιετική κυβέρνηση άρχισε να κατασκευάσει ένα αντίγραφο του Amber Room το οποίο βασιζόταν σε πρωτότυπα σχέδια και παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Η διαδικασία διήρκεσε 24 χρόνια και απαιτούσε την εργασία Ρώσων και Γερμανών εμπειρογνωμόνων και δεξιοτεχνών στην επεξεργασία του κεχριμπαριού. Η αίθουσα περιγελάμβανε 350 αποχρώσεις κεχριμπαριού σε όλο το δωμάτιο. Σήμερα πάρχουν λίγα πρωτότυπα ερείπια του Amber Room. Πριν χαθεί το δωμάτιο, θεωρήθηκε ως «όγδοο θαύμα του κόσμου».
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου