του Χάρη Δημοσθενόπουλου
Την Πέμπτη 17.12.2015 συμμετείχα στην ενημερωτική εκπομπή «on EΡT» με θέμα το μέλι και τη διατροφική αξία του. Αναφερθήκαμε στη χρήση του μελιού τόσο ως τρόφιμο όσο και ως θεραπευτικό που ξεκινά ήδη από την αρχαιότητα αφού το μέλι είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις διαιτητικές, βιολογικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Έκανα εκτενή αναφορά στη θερμιδική, αντιβακτηριδιακή αλλά και στην αντιοξειδωτική του δράση που το κατατάσσει σε μια από τις σημαντικότερες γλυκαντικές ουσίες που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σε ερώτηση σχετικά με τη διατροφική του αξία και τις θετικές επιπτώσεις του στην υγεία επισήμανα ότι πέρα από μία σημαντική πηγή ενέργειας, λόγω των σακχάρων που περιέχει το τρόφιμο είναι ένα τρόφιμο που χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών λόγω του ότι έχει αντιμικροβιακή και πρεβιοτική δράση, λόγω του ότι σχετίζεται με χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης, ότι βοηθάει στη δυσκοιλιότητα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθάει στις κολίτιδες. Επίσης αναφέρθηκα στην επουλωτική του δράση αφού ως επίθεμα βοηθάει σε πληγές και σε εγκαύματα ενώ παίζει ρόλο στη μείωση του πόνου, στη μείωση μεγέθους ουλών, μειώνει τη διάρκεια διάρροιας σε ασθενείς με βακτηριακή γαστρεντερίτιδα και προσφέρει προστασία από ελεύθερες ρίζες λόγω παρουσίας φαινολικών οξέων.
Τέλος σε ερώτηση σχετικά με την κατανάλωση του μελιού από άτομα με διαβήτη ανέφερα ότι η φρουκτόζη του μελιού απορροφάται στο αίμα με ενεργητική απορρόφηση, ενώ αντίθετα η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης μετά την πέψη της γίνεται μέσω ώσμωσης. Έτσι η γλυκόζη της ζάχαρης εισέρχεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και οδηγεί σε υψηλή συγκέντρωση της στο αίμα, προκαλώντας έτσι την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.
ΧΑΡΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου