Αρχαίο ελληνικό αγαλματίδιο, ύψους περίπου 80 εκατοστών, βρέθηκε σε βάθος 15 μέτρων στα ανοικτά του ακρωτηρίου San Vito, στον Τάραντα της νότιας Ιταλίας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος της πόλης διευκρίνισε ότι έχει βρεθεί μόνο το αρχαίο ελληνικό αγαλματίδιο - και όχι ένα ναυάγιο όπως είχε αναφερθεί νωρίτερα από κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Προγραμματίζεται περαιτέρω διερεύνηση της περιοχής, επειδή ο δύτης που βρήκε το άγαλμα υποστηρίζει ότι έχει δει επίσης ένα αγγείο στο ίδιο σημείο.
Το αγαλματίδιο είναι εμπνευσμένο από διάσημο άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου, που αντιγράφτηκε πολλές φορές.
Απεικονίζει τη θεά Αφροδίτη, εντελώς γυμνή, να στηρίζεται σε κίονα που έχει πλέον χαθεί, για να αφαιρέσει το σανδάλι από το αριστερό της πόδι. Στο άλλο χέρι της πιθανότατα να κράταγε μήλο, ένα παραδοσιακό εικονογραφικό χαρακτηριστικό της Αφροδίτης.
Ο καλλιτέχνης και η ακριβής ημερομηνία αντιγραφής του πρωτοτύπου έχουν συχνά αμφισβητηθεί: πολλοί πιστεύουν ότι τα αντίγραφα προέρχονται από ένα χάλκινο γλυπτό που χρονολογείται στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. από τον γλύπτη Πολύμαχο. Ορισμένοι μιλούν για έργο που ανήκει στην παράδοση των γλυπτών του Λυσίππου και σε έργα ζωγραφικής από τον Απελλή ενώ άλλοι εκτιμούν ότι το πρωτότυπο δημιουργήθηκε σε εργαστήριο της Αλεξάνδρειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου