Amfipoli News: Ψηφιακή αρχαιολογία στην Ελλάδα από πανεπιστημιακό ερευνητή του Μίσιγκαν (Βίντεο)

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Ψηφιακή αρχαιολογία στην Ελλάδα από πανεπιστημιακό ερευνητή του Μίσιγκαν (Βίντεο)


Μέσα από την προσεκτική μελέτη των αρχείων ανασκαφών που ξεκινάν 40 χρόνια πριν και τη χρήση «ψηφιακών ανασκαφών», ο ερευνητής Τζον Φρέι, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Michigan State University) ανακάλυψε ένα αρχαίο γυμναστήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Ισθμίας.
Αντί να χρησιμοποιούν φτυάρια και άλλα εργαλεία για την ανασκαφή στον χώρο, ο κ. Φρέι και η ομάδα του χρησιμοποιούν τα τελευταία τεχνολογικά εργαλεία για να περαιώσουν τις ανακαλύψεις τους.
«Υπάρχουν πολλές στιγμές που ανακαλύπτουμε πράγματα, τα οποία η συμβατική ανασκαφή δεν κατάφερε να βρει», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής κλασσικών σπουδών στο Κολέγιο Τεχνών και Γραμμάτων.
«Είναι σαν η δουλειά μας να έχει μετατοπιστεί από το σκάψιμο στην έρευνα όπως την κάνουν οι ντετέκτιβ», συνέχισε.
Δουλεύοντας με παλιές σημειώσεις, φωτογραφίες και περιγραφές των τεχνουργημάτων, το Κέντρο Ψηφιακής Ανθρωπολογίας και Κοινωνικών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν MATRIX, ο Φρέι και η ομάδα του ψηφιοποιούν τα αρχεία και τα δημοσιεύουν στο διαδίκτυο για να τα δουν όλοι οι σπουδαστές.
Μέσα στο ιερό του Ποσειδώνα, που βρίσκεται στον ισθμό αυτό της Ελλάδας, το γυμνάσιο ήταν μάλλον 180 μέτρα μήκος και 70 μέτρα πλάτος, στο ίδιο επίπεδο με την πιο διάσημη περιοχή της Ολυμπίας, το σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως λέει ο Φρέι
Πιθανότατα υπήρχαν κήποι, πεζοδρόμια και χώροι για τους θεατές να παρακολουθούν τους αθλητές.
«Σε γενικές γραμμές, η Ισθμία δεν ήταν τόσο δημοφιλής προορισμός για τους επισκέπτες, καθώς υπάρχουν πιο διάσημα αξιοθέατα όπως της Αθήνας, της Κορίνθου και της Ολυμπίας», αναφέρει ο κ. Φρέι. «Αλλά ίσως αυτό είναι λόγω της έλλειψης εξοικείωσης με το τι σήμαινε αυτό το μέρος για τους Ελληνες και τους Ρωμαίους στην κλασική αρχαιότητα. Υπάρχει μια καλή ιστορία εδώ για την αρχαία Ελλάδα και προσπαθούμε να μοιραστούμε αυτή την ιστορία με τους άλλους».
Είναι μια ιστορία που δεν έχει ειπωθεί πολλές φορές. Η Ισθμία, η οποία ένωνε την Αθήνα και την Κόρινθο στον αρχαίο κόσμο, ήταν μια σημαντική θέση που υπηρέτησε ως ο ρυθμιστής της επιλογής για τους Ελληνες σε πολλές σημαντικές χρονικές στιγμές, όπως όταν έπρεπε να ανακοινωθεί μια μεγάλη είδηση ή έπρεπε να ανακοινωθεί σκληρές αποφάσεις για τις μάζες.
Έτσι, αναφέρει ο κ. Φρέι, η Ισθμία είναι μια ενδιαφέρουσα πηγή αποδεικτικών στοιχείων για το πώς οι άνθρωποι διαπραγματεύονταν τις μεγάλης κλίμακας κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου