Υπάρχει σπιτικό που να μην είναι εφοδιασμένο πατάτες? Με τις πατάτες λοιπόν δύο υπέροχες συνταγές που θα σας κατακτήσουν και θα τις κάνετε πάντα!
Η πρώτη είναι μια διάσημη συνταγή της Νότιας Ιταλίας, γίνεται αποκλειστικά με πατάτες ελαιόλαδο τυριά και αλλαντικά.
Η δεύτερη είναι μια συνταγή του πεθερου μου από Βόρεια Ιταλία που από τότε που μου τη δίδαξε δεν έπαυσα ποτέ να την κάνω. Και για τις δύο, χρειαζόμαστε βραστές πατάτες! Τι λέτε, τις βράζουμε και τώρα και να τις μαγειρεψουμε αύριο?
Πρώτη συνταγή. Λέγεται gateau ή gattò πατάτας.
Εξαιρετικό απλο και πεντανοστιμο πιάτο. Γρήγορη εκτέλεση. Γεννήθηκε σαν φτωχό πιάτο μα σήμερα είναι όχι μόνο τυπικό πιάτο αλλά προτείνεται και με πολλές παραλλαγές σε πολλά Ιταλικα εστιατόρια. Μας χρειάζεται ένα ταψάκι ορθογώνιο (εγώ χρησιμοποίησα ένα 20 επί 30) που θα βουτυρώσουμε καλά και θα πασπαλίσουμε με τριμμένη φρυγανιά (βλέπετε φώτο).
Σε ένα μπολ λιώνουμε με ένα πηρουνι ή με ότι άλλο θέλετε, μισό κιλό πατάτες βρασμένες και καθαρισμένες.
Προσθέτουμε ένα αυγό, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί καλά το αυγό μας στο μείγμα.
Προσθέτουμε τώρα 200 γρ περίπου τυρι που να λιώνει κομμένο σε κύβους και 100 γρ αλλαντικά της αρεσκείας σας κομμένο κομματάκια (εγώ χρησιμοποίησα προβολα καπνιστή και προσιουτο).
Προσθέτουμε και ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και ενσωματωνουμε. Στην τελική λίγο γάλατακι.
Όταν λέω λίγο ένα φλιτζάνι του καφέ και κάτι, εγώ χρησιμοποίησα κατσικίσιο.
Τελευταιο ανακάτεμα και πάμε στο ταψί μας.
Δημιουργούμε τη βάση από το μισό μειγμα και από επάνω της κάνουμε μια στρώση τυρί σε φέτες τώρα που να λιώνει.
Εγώ έστρωσα σκαμορτσα και φετινές kraft για τοστ.
Καλύπτουμε με το υπόλοιπο του μείγματος και δημιουργούμε τη δεύτερη και τελευταία στρώση.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με παρμιτζιανο ή άλλο τυρί και φρυγανιά τριμμένη. Ένα φιογκάκι εδώ κι εκεί βούτυρο και φούρνο στους 180 για σαράντα περίπου λεπτά.
Σερβίρετε ζεστό μα όταν το βγάλετε από το φούρνο να το αφήσετε ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
Να κάνουμε και ένα πατατοψωμο? Θα μόσχο μυρίσει το σπιτικό σας και η μία φέτα τραβάει την άλλη.
Για αυτό το ψωμί θα χρειαστούμε,
120/140 μλ από το νερό που βρασαμε τις πατάτες μας,
500γρ πατάτες βραστές και λιωμένες,
4 φλυτζανες αλευρι,
2 κ. σούπας αλάτι,
30μλ ελαιόλαδο και ένα κύβο μαγιά των 25 γρ που θα λιώσουμε σε ελάχιστο νεράκι θα προσθέσουμε λίγο άλευρακι και θα αφήσουμε να ενεργοποιηθεί για ένα εικοσάλεπτο, μια κουταλιά της σούπας ζαχαρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες, και προσθέτουμε σιγά σιγά όλο το νερό που θα το έχουμε αλατισει, τη μαγιά, το λάδι, τη ζάχαρη και σιγά σιγά όλο το αλευρι μας.
Δουλεύουμε τη ζύμη πολύ καλα. θα την αφήσουμε να φουσκώσει σε καθαρό μπολ καλυμμένη με μεμβράνη και πανί για 35 λεπτα. Μετά την δουλεύουμε πάλι με λίγο αλεύρι ακομη και την βάζουμε στο μπόλ μας και την αφήνουμε άλλα 35 λεπτά.
Βάζουμε το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε άδειο στο φούρνο και ανοίγουμε στους 230.
Μόλις κάψει βγάζουμε το ταψάκι με τα γάντια και του βάζουμε τη ζύμη. Ψήνουμε αμεσως στους 230 για πενήντα περίπου λεπτά. Είναι πάρα πολύ νόστιμο ψωμί σίγουρα δεν ενδείκνυται για αρχάριους στην κουζίνα.
Θέλει ρέγουλα και δούλεμα. Αλλά όταν το φτιάξετε καλά μια φορά θα το φτιάχνετε πάντα. Το δικό μου πάει πεσκεσι στους γείτονες μου! Καλή σας βραδιά από τη βροχερή πολύ Φλωρεντία, τα φιλιά μας σε όλους σας!
Evi Sysoviti
Μαγειρακος (συνταγές - μαγειρική)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου