Amfipoli News: Ξεπούλησαν τα πάντα! Πως άλλαξαν «χέρια» χιλιάδες στρέμματα εν κρυπτώ

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Ξεπούλησαν τα πάντα! Πως άλλαξαν «χέρια» χιλιάδες στρέμματα εν κρυπτώ


Εκχώρησαν με τροπολογία 10.119 δημόσια κτίρια, πλατείες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις… για μελλοντική αξιοποίηση από το Υπερταμείο

Τρομερό σχέδιο μελλοντικής εκποίησης χιλιάδων δημοσίων ακινήτων έρχεται στο προσκήνιο. Σύμφωνα με την έντυπη μορφή της εφημερίδας «Το Θέμα της Κυριακής» και άρθρο του Κώστα Χ.Πλάντζου, μέσα στο Καλοκαίρι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκχώρησε μετά από απαίτηση του Υπερταμείου 10.119 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου συνολικού εμβαδού 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ/μ., στα οποία περιλαμβάνονται, δικαστικά μέγαρα, δημαρχεία, και εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων.

Η απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες υπογράφηκε στις 19 Ιουνίου 2018 από τον ΥΠΟΙΚ Κ.Τσακαλώτο…άρον-άρον.

Πρόκειται για μία λίστα με 84 σελίδες η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως( ΦΕΚ B 2317/19.6.2018) που αναγράφει πίνακες με 10.119 κωδικούς του Κτηματολογίου… χωρίς διευκρίνιση για να κατανοήσουμε σε ποια ακριβώς ακίνητα και σε ποιες περιοχές αναφέρεται.

Όλα αυτά , φέρονται ότι εκχωρούνται στο Υπερταμείο στο οποίο επικεφαλής είναι ξένος αντιπρόσωπος της Τρόικας, με στόχο την αξιοποίησης τους, αλλά και την εκποίηση τους σε απευκταία περίπτωση που η χώρα μας δεν θα είναι ικανή κάποια στιγμή να αποπληρώνει τις δόσεις της.

Παράδειγμα στην Κοζάνη, το άρθρο αναφέρει ότι «παραχωρούνται λειτουργικά κτίρια, όπως διοικητήριο, δικαστικό μέγαρο, λαϊκή αγορά 1500τ.μ. και δύο αποθήκες καυσίμων της πολεμικής αεροπορίας” , πάντα σύμφωνα με το Θέμα της Κυριακής.

Η δημοσιοποίηση αυτής της λίστας , φέρεται να έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε δήμους , και περιφέρειες , στις οποίες υπάρχουν τα ακίνητα αυτά , διότι οι ίδιες τα εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια με όλους τους κανόνες, είτε για ιδία χρήση, δημαρχεία, ή άλλα κτίρια , είτε έχουν δοθεί προς εκμίσθωση σε τρίτους.

Επίσης σε πολλούς νομούς πολλά από αυτά τα ακίνητα έχουν αλλάξει και αλλάζουν συνεχώς χέρια, και στο άκουσμα της παραχώρησης τους στο Υπερταμείο, έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση και απορία για το μέλλον τους.

ΦΕΚ με 10.000 κωδικούς

Εκτός από τα 70.000 κρατικά φιλέτα που είχε ως τώρα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η κυβέρνηση της εκχώρησε -κατόπιν αιτήματος του Υπερταμείου όπου ανήκει πλέον η ΕΤΑΔ- άλλα 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.

Την απόφαση υπέγραψε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δύο ημέρες πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup και το «σόου της γραβάτας» για το ελληνικό χρέος.

Ωστόσο πρόκειται για απόφαση μιας σελίδας που, αν και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2320 της 19.06.2018), δεν κατονομάζει ποια είναι τα ακίνητα που το Δημόσιο εκχωρεί στην ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο.

Η απόφαση του κ. Τσακαλώτου παραπέμπει σε απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε μία ημέρα πριν (στις 18 Ιουνίου), εγκρίνοντας τη λίστα με τα ακίνητα που ζητούσε για λογαριασμό της ΕΤΑΔ (με επιστολή του από 14 Ιουνίου) ο εντεταλμένος σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ όπως επισήμως αναφέρεται το Υπερταμείο).

Ούτε όμως και από την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ορίζεται ξεκάθαρα ποια είναι και πού βρίσκονται τα ακίνητα που εκχωρούνται. Η λίστα-μυστήριο καταλαμβάνει 84 σελίδες της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2317/19.6.2018), αλλά αναγράφει μόνο πίνακες με 10.119 δωδεκαψήφιους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία διευκρίνιση ή άλλο στοιχείο αναγνώρισης. Δίχως αποκρυπτογράφηση δηλαδή είναι αδύνατον να γνωρίζει κάποιος ποια είναι και πού ακριβώς βρίσκονται τα ακίνητα που εκχωρούνται στο Υπερταμείο.

Αλλάζει ο χάρτης των ακινήτων

Αποκωδικοποιώντας τη λίστα-φάντασμα των ακινήτων που εκχωρούνται στο Υπερταμείο, προκύπτει ότι τα 10.119 βρίσκονται διασκορπισμένα σε 48 νομούς της χώρας (περιφερειακές ενότητες). Μόνον τα 6.000 αφορούν σε δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Καθώς πρόκειται για πυκνά δομημένες περιοχές όμως, πρόκειται για ακίνητα της διπλανής πόρτας ή κτίρια και εκτάσεις σε γειτονιές που πιθανότατα να αξιοποιούνται ήδη από φορείς ή ιδιώτες. Στο 1/3 των νομών, πάντως, αλλάζουν χέρια πάνω από 100 ακίνητα, ενώ σε κάποιους άλλους ελάχιστα. Στους νομούς που γλιτώνουν -στη φάση αυτή τουλάχιστον- τη μαζική «αξιοποίηση» ακινήτων, περιλαμβάνεται και η Πρέβεζα (εκλογική περιφέρεια του κ. Τσακαλώτου) με μόλις 15 ακίνητα.

Όλα αυτά όμως από πλευράς της κυβέρνησης αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδίου που αφορά την δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η νυν κυβέρνηση υπό την Α.Τσίπρα , και ορίζει ότι «το Υπερταμείο δεσμεύεται στον ESM ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος ,( δηλαδή η Ελλάδα), δεν καταβάλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή με βάσει την σύμβαση, η ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά δεν υπερβαίνουν τα 25 δις ευρώ).

Πρόκειται για μια αποικιακού χαρακτήρα σύμβαση που υπογράφθηκε το 2015 και επικαιροποιείται συνεχώς από την νυν κυβέρνηση με τους ξένους πιστωτές , η οποία μετά και την τελευταία νομοθετική ρύθμιση και υπαγωγή 10.119 ακινήτων στο υπερταμείο δίνει την ευκαιρία εξαγοράς ατόφιας κρατικής ελληνικής περιουσίας από τους ξένους , σε μια επαίσχυντη για την ελληνική ιστορία πράξη των κρατούντων.

crashonline.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου