Amfipoli News: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ από το Amfipolinews: 4 χρόνια μετά το ψηφιδωτό της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΦΩΝΑΖΕΙ... !!!

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ από το Amfipolinews: 4 χρόνια μετά το ψηφιδωτό της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΦΩΝΑΖΕΙ... !!!


Σαν Σήμερα πριν 4 χρόνια, στις 16/10/2014 το ΥΠΠΟ  ανακοίνωνε την αποκάλυψη ολοκλήρου του ψηφιδωτού.
Παγκόσμιος θαυμασμός και δέος είχε επικρατήσει όταν ήρθε στο «φως» το ψηφιδωτό δάπεδο στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ ανέφερε ότι:
«Σήμερα που αφαιρέθηκαν και τα τελευταία στρώματα χωμάτων από την ανατολική πλευρά του ψηφιδωτού, αποκαλύφθηκε η τρίτη μορφή της παράστασης, πίσω από τον γενειοφόρο άνδρα, ο οποίος -εκτός από το στεφάνι- φοράει και κόκκινο ιμάτιο. 
Πρόκειται για γυναικεία νεανική μορφή, με κόκκινους ανεμίζοντες βοστρύχους, η οποία φοράει λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψους του στήθους. Φέρει κόσμημα στον καρπό του αριστερού της χεριού. Είναι προφανές ότι πρόκειται για την μυθολογική παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, με την παρουσία του θεού Ερμή ως ψυχοπομπού, όπως είθισται σε ανάλογες αναπαραστάσεις (φωτο 1, 2, 3). 


Είναι εκπληκτική η παράσταση όχι μόνον για τον χρωματικό της πλούτο, αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου. Στην παράσταση του ψηφιδωτού παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης. Είναι φανερό ότι η παράσταση παραπέμπει και στην αντίστοιχη της αρπαγής της Περσεφόνης, στον λεγόμενο Τάφο της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Όμως η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης, στις Αιγές είναι τοιχογραφία. Εδώ, για πρώτη φορά, απαντάται σε βοτσαλωτό ψηφιδωτό, σε ταφικό μνημείο. Οι διαστάσεις του ψηφιδωτού δαπέδου ήτοι 4,5Χ3».

Τότε εντύπωση προκάλεσε το γαλάζιο μάτι του αλόγου στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης. 



Το γαλάζιο μάτι του αλόγου το οποίο σύμφωνα με αρκετούς «έδειχνε» την ταυτότητα του νεκρού.

Όσοι υποστήριζαν με πάθος το συγκεκριμένο σενάριο ήταν προφανές πως «φωτογράφιζαν» τον Μέγα Αλέξανδρο καθώς σύμφωνα με αρχαίες πηγές ο Μακεδόνας στρατηλάτης είχε δυο διαφορετικά μάτια. Ένα σκούρο μαύρο και ένα γαλάζιο.


Προχωρούσαν, μάλιστα, ακόμα περισσότερο τη σκέψη τους (και το σενάριο τους) και επικαλούμενοι επίσης κάποιες αρχαίες πηγές έλεγαν πως το ίδιο συνέβαινε και με το άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Βουκεφάλα.

Σε παλαιότερες δηλώσεις της, η καθηγήτρια Έβα Κανταρέλα, από το Πανεπιστήμιο Μιλάνου σημείωνε πως, παρότι, σύμφωνα με τον Όμηρο, η Αθηνά είχε γαλάζια μάτια, οι αρχαίοι Έλληνες δεν θεωρούσαν το χρώμα των ματιών σύμβολο ξεχωριστής ωραιότητας. Εκτιμούσαν περισσότερο τη λάμψη και το σχήμα τους και ιδιαίτερα τα οβάλ. Παρόλα αυτά, υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες το γαλάζιο χρώμα των ματιών, ή τουλάχιστον του ενός ματιού, θεωρήθηκε ένα εξαιρετικό διακριτικό χαρακτηριστικό, σημάδι θεϊκής προέλευσης…

Επίσης στην παράσταση του ψηφιδωτού βλέπουμε να προπορεύεται ο «ψυχοπομπός Ερμής» ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο.


INTIME NEWS/ΣΥΝΕ



 Κάτι όμως που δεν μας έχει πει κανείς μέχρι σήμερα, είναι το χρώμα ματιών του Ερμή.


Σε ένα πολύ κοντινό πλάνο που έχουμε κάνει φαίνεται ότι και ο Ερμής έχει δίχρωμα μάτια, το αριστερό του μάτι είναι γαλάζιο  σε αντίθεση με το δεξί του που είναι σκούρο, πιθανόν μαύρο. Κάτι που επίσης παραπέμπει στον Μακεδόνα στρατηλάτη.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μάτια διαφορετικού χρώματος, ένα μαύρο και ένα γαλάζιο.
Αυτό μας το λέει  και ο ψευδο-Καλλισθένης :


Κάτι ανάλογο ισχύει και στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης, στον ψυχοπομπό Ερμή και στο άλογο που εικάζεται ότι είναι ο Βουκεφάλας.

Δεν νομίζετε ότι οι συμπτώσεις είναι πολλές για να είναι τυχαίες!!!

Ποιος είναι λοιπόν ο νεκρός της Αμφίπολης; 

Γ.Π

Η ομάδα ειδήσεων του Amfipolinews.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου