Amfipoli News: Η Ένωση με την Ελλάδα και τα ανταλλάγματα!!!

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Η Ένωση με την Ελλάδα και τα ανταλλάγματα!!!



Η απελευθέρωση των Επτανήσων και η ένωσή τους με την Ελλάδα, έχει σκοτεινά σημεία, που ίσως μας θυμίζουν  σημερινές καταστάσεις. Ας θυμηθούμε λοιπόν την ιστορία μας λίγο.
To 1809 η Βρετανία κατέλαβε τη Ζάκυνθο και τη Κεφαλονιά. Μετά το συνέδριο της Βιέννης (1815), με την ειδική συνθήκη των Παρισίων (24 Νοεμβρίου 1815), η Βρετανία ανέλαβε τη προστασία των Επτανήσων. Η συνθήκη προέβλεπε τη προστασία ενός Ελεύθερου και Ανεξάρτητου κράτους, του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών των Ιονίων Νήσων. Αυτό ουδόλως ετηρήθη από τη Μ. Βρετανία. Η προστασία εξετράπη αμέσως και επισήμως, δια του αντιδραστικού συντάγματος του Μαίτλαντ του 1817, σε ανοικτή και όλως βίαιης επικυριαρχία.
Μέσω τις Επτανήσου Πολιτείας η Βρετανία :
1. Εποπτεύει όλη την οικονομική κίνηση στο Αιγαίο
2. Παρεμβαίνει στις σχέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τους υπηκόους της,
3. στην αρχή της Ελληνικής Επανάστασης αντιπράττει προς τους Έλληνες, ύστερα συμπράττει για να προωθεί αγγλόφιλα αισθήματα και ληστρικά δάνεια
Έτσι κάπως οργανώθηκε η Ιόνιος πολιτεία. Το 1832, ξεκινούσε το ελληνικό κράτος και άρχιζε να διαμορφώνεται η μεγάλη ιδέα, η οποία ασκούσε έλξη προς τους Επτανήσιους με δεδομένο ότι πολλοί Επτανήσιοι προτοστάτησαν στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους. Τελικά διαμορφώθηκαν τρια πολιτικά κόμματα (μορφώματα):
1. Οι Προστασιανοί, ευγενείς και άλλοι των οποίων τα συμφέροντα ήταν στενά συνδεδεμένα με την αγγλοκρατία
2. Οι Μεταρρυθμιστές, οι οποίοι ζητούσαν την αλλαγή του συντάγματος του 1817 την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου των Επτανησίων και μετέθεταν την ένωση στο μέλλον.
3. Οι Ριζοσπάστες, οι οποίοι απαιτουσαν ενότητα και προέβαλαν τις αρχές της Ελευθερίας της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Λαϊκής κυριαρχίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Η κορύφωση, των αιτημάτων των ριζοσπαστών, ήλθε στις 26 Νοεμβρίου 1850, όπου και κατατίθεται ψήφισμα για την ένωση των επτανήσων με την Ελλάδα.
Τι έκανε η προστάτιδα δύναμη Βρετανία;
Χρήση όπλων, διώξεις, καταδίκες, απαγχονισμούς, εξορίες, εκλογικές νοθείες. Κάθε προσπάθεια με σκοπό να περιορισθεί η εξάπλωση του Ριζοσπαστισμού. Τελικά, η Βρετανία, μελέτησε άλλους τροπους υπεράσπισης των συμφερόντων της. Αλλά πως;
Απλά θα υποβάλλεται ικετήριες επιστολές προς τη Βασίλισσά μας και εμείς αντί να έχουμε βάση ελέγχου της μεσογείου τη Κέρκυρα, μπορούμε να μετακομίσουμε στην Αθήνα. Αρκεί εσείς οι Επτανήσιοι και οι λοιποί Έλληνες, να εκλέξετε για Βασιλιά άτομο αρεστό σε μας, που θα δείξει κατανόηση στις επιδιώξεις μας.
Και για να είμαστε ακριβέστεροι, η βρετανική διπλωματία απαίτησε:
1. Δικό της άνθρωπο για τον θρόνο
2. Διαπραγματεύεται με τους κηδεμόνες του νέου υποψηφίου τις απολαβές και τις υποχρεώσεις του
3. Του εξασφαλίζει χορηγίες
4. Του ζητεί να υπογράψει ότι:
   α. Δεν θα ασκεί πολεμική κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γιατί αυτή είναι χρήσιμο ανάχωμα έναντι της Ρωσίας
   β. Του ζητεί να αναλάβει τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε υπογράψει ο Βρετανικός Αρμοστής προς την Ιονική Τράπεζα, προς τον Αυστριακό κλάδο της εταιρείας Loyd, προς την εταιρεία υγραερίου της Μάλτας και άλλους δικαιούχους 
   γ. Του ζητεί να υπογράψει τη συνταξιοδότηση Βρετανών αξιωματούχων της Ιόνιας Πολιτείας αφού αυτή η περιοχή επρόκειτο να ενσωματωθεί στο Ελληνικό κράτος.
Το κόστος (οικονομικό) ποτέ δεν το μάθαμε, σίγουρα πάρθηκαν δάνεια, πιθανότατα από την Βρετανία εκείνη την εποχή για να πληρωθούν οι συντάξεις των Βρετανών αξιωματούχων της Ιόνιας πολιτείας και κατά πάσα πιθανότητα ακόμα πληρώνουμε αυτά τα δάνεια. 
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και καλό είναι να θυμόμαστε.
zakinthos-net.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου