Amfipoli News: Ψωμάκια σαν βαμβάκι με τη μέθοδο Tangzhong!!!

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Ψωμάκια σαν βαμβάκι με τη μέθοδο Tangzhong!!!



Πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί σαν βαμβάκι με τη μέθοδο Tangzhong...ναι το κάνουν στην Ιαπωνία και στην Κίνα ...όπως και σε όλο τον κόσμο, με το διαδίκτυο όλα είναι πιθανά ...αφού δοκιμάστηκε στην Σουηδία θα είναι πλέον αγαπημένο μου,  ενθουσιαστήκαμε όλοι...τα τσουρέκια μου φέτος θα έχουν Κινέζικο όνομα Πασχαλινά τσουρέκια Tangzhonk...χαχαχα ...

Για μισό κιλό αλεύρι βάζουμε 1 μέρος αλεύρι και 5 μέρη νερό ή γάλα ή και μισό-μισό, δηλαδή 30 γρ, αλεύρι και 125 γρ, νερό με γάλα.
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μικρό κατσαρολάκι, το ανάλογο νερό και βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός μία κρέμα πηχτή, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί και μπορούμε να την φυλάξουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε...1-2 μέρες!
Την αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου πριν χρησιμοποιήσουμε την κρέμα!





Υλικά για το tangzhong:
30 γρ, αλεύρι (1 κουταλιά γεμάτη)
125 γρ, νερό (3/4 φλιτζανιού περίπου)

Υλικά για το ψωμί:
280-300 γρ. Αλεύρι
1 φακελάκι 7 γρ, μαγιά ξερή ή φρέσκια μαγιά 15, γρ,
Ζάχαρη 20-50 γρ.
1/2 κουταλάκι αλάτι
90 ml γάλα
1 αυγό
30 γρ, βούτυρο

Για επάλειψη λίγο γάλα.

Ετοιμάζουμε την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει.


Στο χλιαρό γάλα βάζουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.


Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι τα 280 γραμ, μπορεί να χρειαστούμε μισό φλιτζάνι ακόμη ανάλογα το αλεύρι επιπλέον 50 γραμ,...όμως προσέχουμε η ζύμη πρέπει να κολλάει, δεν βάζουμε άλλο αλεύρι.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, κάνουμε μία λακουβίτσα και προσθέτουμε τη μαγιά το αυγό, την κρέμα και το μαλακό βούτυρο.





Ζυμώνουμε με το χέρι ή με το μίξερ ( είναι καλύτερα) και κάνουμε μία ζύμη μαλακιά σαν πλαστελίνη...κολλάει κάπως!



Βουτυρώνουμε ένα μεγαλύτερο μπολ και τοποθετούμε τη ζύμη θα διπλασιαστεί μπορεί και να τριπλασιαστεί...
Σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί η ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει 1-2 ώρες.







Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας την αναδιπλώνουμε 4-5 φορές και την χωρίζουμε σε 4-6 μπάλες, ανάλογα το ταψάκι μας...για το στρόγγυλο έκανα 6 μπάλες ...για το μακρόστενο του κέικ θα γίνουν  με 4 μπάλες...σκεπάζουμε με τη μεμβράνη για 10 λεπτά.


Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε ένα μακρόστενο φυλλαράκι και το ρολάρουμε όπως βλέπουμε στη φωτογραφία.











Τοποθετούμε τα ζυμαράκια στο ταψί, καλυμμένο με λαδόκολλα.

Σκεπάζουμε για 1+1/2 ώρα μέχρι να διπλασιαστούν τουλάχιστον...ξέφυγαν αρκετά...τριπλασιάστηκαν!!!





Περνάμε τα ψωμάκια με λίγο γάλα ή με αραιωμένο κρόκο αυγού με ένα πινέλο.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς στις αντιστάσεις 30-35 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.
Εγώ τα έψησα σε φούρνο με υγραέριο, δυστυχώς δεν μου είναι οικείος τόσο πολύ και στο τσαφ τα πρόλαβα...στα 25 λεπτά μου άρπαξαν λίγο...απλά μετά τα 20 λεπτά τα ελέγχουμε!



Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο μετά από 5 λεπτά στα βγάζουμε με τη λαδόκολλα και τα τοποθετούμε σε σχάρα για να μην ιδρώσουν.
Για να γυαλίσουν ένα κομματάκι βούτυρο αρκεί...και για νοστιμιά!






 Καλή όρεξη!!!
zzcook.blogspot.com


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου