Σε αποκαλύψεις για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα προχώρησε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς.
Μιλώντας στον 98.4 άνοιξε τα χαρτιά του και μίλησε για όλο το εύρος των ερευνητικών γεωτρήσεων στην Ελλάδα, τις προσδοκίες αλλά και τις εκτιμήσεις για τους ενεργειακούς πόρους της πατρίδας μας, σε θαλάσσιες ζώνες και την ηπειρωτική χώρα.
Εξήγησε γιατί το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδέεται ευθέως τόσο με τα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια, όσο και με την πτώση της παρουσίας του πετρελαίου στην αγορά ενέργειας, την ώρα που το φυσικό αέριο αναδύεται ως ο μεγάλος παίκτης στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.
Απάντησε σε όλους όσοι εκφράζουν περιβαλλοντικές ανησυχίες και αποκάλυψε το μεγάλο οικονομικό παιχνίδι των λόμπι, ώστε χώρες όπως η Ελλάδα να δυσκολευτούν στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που διαθέτουν όπως το φυσικό αέριο και να περιοριστούν σε ρόλο εισαγωγέα ενέργειας με πανάκριβο κόστος για την εθνική οικονομία.
Ο Γιάννης Μπασιάς Πρόεδρος της ΕΔΕΥ, που θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων manager στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που διαθέτει η Ελλάδα, εξήγησε πως λειτουργούν στο χώρο οι πολυεθνικοί κολοσσοί, αλλά και το δεκαετές πλάνο της ΕΔΕΥ για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ελλάδας.
Ανέλυσε γιατί με το ενεργειακό μείγμα για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια, μόνο με ΑΠΕ δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ανάπτυξη και ανάταξη της παραγωγικής μας βάσης και εξήγησε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κρήτη.
Απάντησε, γιατί το φυσικό αέριο δεν ρυπαίνει την θάλασσα και είναι το πλέον φίλιο ορυκτό μετά τις ΑΠΕ στο περιβάλλον, ενώ ανατρέπει και τους ισχυρισμούς ως γεωλόγος, ότι οι έρευνες και οι γεωτρήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενεργοποιήσουν σεισμικές ζώνες σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Κρήτη.
Για πρώτη φορά τέλος, έδωσε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, για το πως το φυσικό αέριο αν κριθεί εκμεταλλεύσιμο στις ποσότητες που θα ανακαλυφθούν, ανατρέπει την οικονομική εικόνα όλης της ελληνικής οικονομίας.
Ξεκαθάρισε τέλος, ότι νωρίτερα από 5 χρόνια δεν θα μπορούμε με άνεση να μιλάμε για αξιοποίηση κοιτασμάτων και για αυτό είναι επιβεβλημένο και για τους επενδυτές, οι έρευνες με την άμεση κύρωση των συμβάσεων και από την Βουλή να ξεκινήσουν άμεσα, χωρίς καμία άλλη γραφειοκρατική χρονοτριβή.
Ακούστε το ηχητικό
tribune.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου