Amfipoli News: Η ασπίς του Αχιλλέως. φτιαγμένη από χίλιους ήλιους. είναι στην ουσία η ασπίδα του Ελληνισμού διότι ο Αχιλλέας είναι το σύμβολο του ηρωικού πνεύματος του Έλληνα !

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Η ασπίς του Αχιλλέως. φτιαγμένη από χίλιους ήλιους. είναι στην ουσία η ασπίδα του Ελληνισμού διότι ο Αχιλλέας είναι το σύμβολο του ηρωικού πνεύματος του Έλληνα !


Γράφει ο Φάνης Αμπατζής
Η ασπίδα είναι στρογγυλή κι η εξωτερική της επιφάνεια σκεπασμένη με εικόνες από χρυσάφι, ασήμι και άλλα πολύτιμα υλικά, χωρισμένες σε πέντε ομόκεντρους κύκλους. 

Στον πρώτο κύκλο ο Ήφαιστος «βάζει τη γης, βάζει τη θάλασσα, βάζει τα ουράνια απάνω, βάζει τον ήλιο τον ακούραστο, τ’ ολόγιομο φεγγάρι, κι' όλα τ' αστέρια, ως στεφανώνουνε τον ουρανό…».

Ο δεύτερος από μέσα κύκλος παριστάνει δύο πολιτείες, τη μία σε περίοδο ειρήνης και την άλλη σε περίοδο πολέμου
Η πρώτη παράσταση είναι χωρισμένη σε δυο εικόνες: από τη μια έχουμε δυο άντρες που δικάζονται στην αγορά και από την άλλη έναν γάμο. 

Στον τρίτο κύκλο βλέπουμε ζευγολάτες που οργώνουν, εργάτες που θερίζουν και κοπέλες και παλικάρια που τρυγούν.

Ο τέταρτος κύκλος παριστάνει από τη μια βόδια και πρόβατα που βόσκουν ήρεμα και από την άλλη μια ξαφνική επίθεση λιονταριών στα βόδια.

Τέλος στον πέμπτο κύκλο ο Ήφαιστος σφυρηλατεί μια σκηνή χορού. 

Όλες αυτές οι σκηνές της γης αγκαλιάζονται από τον τελευταίο κύκλο, που παριστάνει τον Ωκεανό, γιατί για τους Έλληνες ο Ωκεανός είναι ένα φαρδύ ποτάμι πού ζώνει τη γη ολόκληρη.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου