ΥΛΙΚΑ:
4 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
2 φλ. φρυγανιά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. γαρίφαλο
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 κ.γλ. κανέλα
200 γραμ. βούτυρο γάλακτος
1 φλ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
½ φλ. κονιάκ
7 αυγά χωρισμένα
Για το σιρόπι
2½ φλ. ζάχαρη
2½ φλ. νερό
1 βανίλια
1 κ.σ χυμός λεμόνι
1/3 φλ. κονιάκ
Εκτέλεση
Σε μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά γι’ αυτή την παραδοσιακή καρυδόπιτα με φρυγανιά – καρύδι, φρυγανιά, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6´-7´μέχρι να γίνει σαν κρέμα και έναν έναν προσθέτουμε τους κρόκους. Ρίχνουμε το ξύσμα και το κονιάκ.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα κουτάλι. Χτυπάμε τ’ ασπράδια με το αλάτι μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε 3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα κι ανακατεύουμε ν’ αραιώσει. Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια και απαλά διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος ή στρογγυλό ταψάκι 28 ή 30 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC σε αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 35΄.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά η καρυδόπιτα.
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3΄. Χαράζουμε σε κομμάτια την καρυδόπιτα και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.
Προσοχή: Σιροπιάζουμε σιγά σιγά, όχι όλο το σιρόπι μαζί.
ΣΑΝΤΙΓΙ
1 Μόρφατ ή Γιώτης τενεκεδάκι
1 ζαχαρούχο γάλα
Την χωρίζω στην μισή βάζω 2 κ.σ μερέντα & τις ανακατευω όταν την στρώνω
Garyfalia Pogka προς "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου