Επειδή ξέρουμε πόσο δύσκολη και επίπονη μπορεί να γίνει η αϋπνία, οι παρακάτω συμβουλές ίσως να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε ευκολότερα…
Οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία αντιμετωπίζουν καθημερινά έναν Γολγοθά από την στιγμή που θα πέσουν στο κρεβάτι μέχρι την στιγμή που επιτέλους θα κλείσουν τα μάτια τους. Άλλες φορές, ακόμα κι αν καταφέρουν να πέσουν για ύπνο σε φυσιολογική ώρα, μπορεί να ξυπνήσουν απότομα μέσα στην μέση της νύχτας, ή υπερβολικά νωρίς το πρωί.
Οι επιπλοκές που μπορεί να φέρει η αϋπνία, ειδικά αν αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, είναι πολλές. Από πιασμένους μύες και κακή διάθεση, μέχρι υπερφαγία και αυξημένο κίνδυνο για πολλές παθήσεις που απειλούν την ζωή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να βελτιώσουμε τον ύπνο μας - ποσοτικά και ποιοτικά - και ελπίζουμε οι παρακάτω συμβουλές να σας βοηθήσουν.
- Προσπαθήστε, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πέσετε στο κρεβάτι, να κάνετε κάτι χαλαρωτικό, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου. Μία ώρα πριν τον ύπνο είναι επίσης καλή ιδέα να χαμηλώσετε τον φωτισμό στο σπίτι.
- Απομακρύνετε από κοντά σας όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως laptop, τηλέφωνα και tablets, καθώς το φως από την οθόνη τους μπορεί να δραστηριοποιήσει περισσότερο τον εγκέφαλο και να μην σας αφήσει να κοιμηθείτε.
- Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής για να ηρεμήσετε τον εγκέφαλό σας και να νιώσετε έτοιμοι για ύπνο.
- Αν πέσετε στο κρεβάτι και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε για 20 λεπτά, σηκωθείτε, μετακινηθείτε σε έναν διαφορετικό χώρο του σπιτιού και κάντε κάτι χαλαρωτικό με χαμηλά φώτα, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου. Μην χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό είναι πολύ χρήσιμη συμβουλή, καθώς το να παραμένετε ξαπλωμένοι και άυπνοι στο κρεβάτι θα κάνει τον εγκέφαλό σας να συνδέσει τον χώρο με την αϋπνία, επιδεινώνοντας την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Το κρεβάτι μας πρέπει να μας φέρνει μονάχα σκέψεις χαλάρωσης και υπνηλίας.
- Προσπαθήστε να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα (καθημερινές και σαββατοκύριακα), ακόμα κι αν ο ύπνος σας ήταν κακός ή λίγος την προηγούμενη νύχτα. Αυτό θα κάνει το βιολογικό σας ρολόι να προσαρμοστεί καλύτερα, και σταδιακά θα καταφέρνετε να πέφτετε για ύπνο νωρίτερα, και με πρόγραμμα.
- Αποφύγετε την καφεΐνη το απόγευμα και το βράδυ, όπως και την κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να διακόψουν τον ύπνο σας.
- Φροντίστε ο χώρος που κοιμάστε να είναι ήσυχος και σκοτεινός το βράδυ. Τα φώτα από έξω μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, οπότε κλείστε τα παντζούρια, επενδύστε σε οπάκ κουρτίνες. Επίσης, η θερμοκρασία πρέπει να είναι δροσερή.
- Μην κοιτάτε το ρολόι. Αν έχετε ξυπνητήρι δίπλα σας, γυρίστε το έτσι ώστε να μην μπορείτε να δείτε την ώρα, και μην κοιτάτε το κινητό σας. Όσο περισσότερο ανησυχείτε και βλέπετε πόση ώρα έχει περάσει, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες να ηρεμήσετε.
iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου