Καθώς ο νέος κοροναϊός, γνωστός ως COVID-19, συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, ταχύτατα εξαπλώνεται και η παραπληροφόρηση που τον περιβάλλει. Ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να μάθουμε σχετικά με τον επιδημικό και ορισμένες φορές θανατηφόρο ιό, που ξεκίνησε από την Wuhan της Κίνας, πολλά είναι και εκείνα που γνωρίζουμε αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να εξαπλωθεί αλλά και να αποφευχθεί.
Ωστόσο, αυτό δεν έχει σταματήσει την διάδοση παραποιημένων ειδήσεων αναφορικά με τον κοροναϊό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) αποφάνθηκε επισήμως για τα ακόλουθα:
Πόσο αποτελεσματικές είναι οι θερμικές κάμερες για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων;
Το συγκεκριμένο ερώτημα μπορεί να απαντηθεί, αναλύοντας δύο διαστάσεις. Οι θερμικές κάμερες μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν πυρετό, δηλαδή υψηλότερη από την φυσιολογική θερμοκρασία, που αποτελεί ένα από τα συμπτώματα του κοροναϊού. Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν την μόλυνση από τον ιό σε όσους ακόμα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζονται δύο έως και δέκα ημέρες μέχρι να εμφανισθούν τα συμπτώματα του ιού, σε άτομα που έχουν μολυνθεί. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η γρίπη προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με τον κοροναϊό, συμπεριλαμβανομένου και του πυρετού.
Οι στεγνωτήρες χεριών σκοτώνουν τον κοροναϊό;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι στεγνωτήρες χεριών δεν μπορούν να σκοτώσουν τον κοροναϊό. Αντ’αυτού, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούμε είναι το τακτικό και διεξοδικό πλύσιμο των χεριών ή και χρήση υγρομάντηλων με βάση το οινόπνευμα.
Ο ψεκασμός οινοπνεύματος ή χλωρίνης στο σώμα σκοτώνει τον κοροναϊό;
Πρόκειται για ακόμη έναν μύθο αφού ο ψεκασμός οινοπνεύματος ή χλωρίνης δεν μπορεί να σκοτώσει τον ιό, που έχει ήδη εισέλθει στο σώμα. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών είναι επιβλαβής για τις περιοχές με βλεννογόνο, όπως τα μάτια και το στόμα. Τόσο το οινόπνευμα όσο και η χλωρίνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις συστάσεις.
Είναι ασφαλές να παραλάβω δέμα από την Κίνα;
Είναι ασφαλές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς κατόπιν αναλύσεων, γνωρίζουμε ότι ο κοροναϊός δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ χρόνο σε αντικείμενα, όπως δέματα ή και γράμματα.
Αυτό το σκεπτικό είναι, παράλληλα, επιβλαβές καθώς βοηθά στην διαιώνιση του στιγματισμού συγκεκριμένων πληθυσμών, που συνδέθηκαν με τον επιδημικό ιό. Αυτό το στίγμα, ενδέχεται να αναγκάσει ανθρώπους να κρύψουν τις ασθένειες τους, αποτρέποντάς του από την αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γύρω τους.
Μπορούν τα κατοικίδια να μεταδώσουν τον κοροναϊό;
Επί του παρόντος, όπως περιγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια, όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Ωστόσο, θα ήταν καλό να πλένετε τα χέρια διεξοδικά σας με σαπούνι και νερό, μετά την επαφή σας με τα κατοικίδια, αφού αυτό σας προστατεύει από διάφορα βακτηρίδια όπως η E. Coli και η σαλμονέλα, που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο.
Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από τον κοροναϊό;
Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κοροναϊού, αφού είναι αρκετά διαφορετικός και για την αντιμετώπισή του χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές, μάλιστα, εργάζονται πυρετωδώς για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά του 2019-nCov, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υποστηρίζει τις προσπάθειές τους.
Ο κοροναϊός «βλάπτει» μόνο την τρίτη ηλικία;
Άτομα όλων των ηλικιών μπορεί να μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό ενώ οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, όπως το άσθμα, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, φαίνεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ότι ενδέχεται να αρρωστήσουν σοβαρά, αν μολυνθούν από τον νέο ιό.
Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή και θεραπεία του κοροναϊού;
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη ή την θεραπεία του νέου κοροναϊού. Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στα νοσοκομεία αναφοράς. Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών, την στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβάλλει στην διεύρυνση της έρευνας.
vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου