Ο όρος παχυσαρκία χρησιμοποιείται σε άτομα που έχουν δείκτη μάζας σώματος από 30 και πάνω. Ο ΔΜΣ είναι ένας υπολογισμός που λαμβάνει υπόψη το βάρος και το ύψος ενός ατόμου. Ωστόσο, ο αυτός ο δείκτης έχει ορισμένους περιορισμούς.
Οι παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα και η μυϊκή μάζα μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ BMI και σωματικού λίπους
Ο ΔΜΣ δεν κάνει διάκριση μεταξύ λίπους, μυϊκής μάζας ή του βάρους των οστών και δεν παρέχει καμία ένδειξη για την κατανομή του λίπους στο σώμα.
Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από ότι καίμε στην καθημερινή δραστηριότητα και την άσκηση (σε μακροπρόθεσμη βάση), προκαλεί παχυσαρκία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι επιπλέον θερμίδες συσσωρεύονται και έτσι προκύπτει το περιττό βάρος που δεν μπορείτε να χάσετε εύκολα.
Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από ότι καίμε στην καθημερινή δραστηριότητα και την άσκηση (σε μακροπρόθεσμη βάση), προκαλεί παχυσαρκία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι επιπλέον θερμίδες συσσωρεύονται και έτσι προκύπτει το περιττό βάρος που δεν μπορείτε να χάσετε εύκολα.
Οι πιο κοινές αιτίες της παχυσαρκίας είναι οι εξής:
- Κακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και θερμίδες.Προκαλείται από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζαχαρούχων και λιπαρών τροφών. Για να απαλλαγείτε από το περιττό λίπος, θα πρέπει να ασκήστε τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.
- Καθιστική ζωή.Όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι επηρεάζονται από αυτό το είδος παχυσαρκίας, που οφείλεται στην καθιστική εργασία, όπου πρέπει να περνούν 8 και ίσως περισσότερες ώρες κάθε μέρα καθιστοί. Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα καλό σχέδιο τακτικής εκγύμνασης για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, προκειμένου να καταπολεμήσετε την αύξηση βάρους.
- Κακή ποιότητα ύπνου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές διαταραχές, οι οποίες σας κάνουν να νιώθετε πιο πεινασμένοι και να λαχταράτε ορισμένα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας.
- Γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τα τρόφιμα για την παραγωγή ενέργειας, αλλά και την αποθήκευση του λίπους.
- «Κακές» διατροφικές συνήθειες.
- Το άγχος ως αιτία της παχυσαρκίας. Αυτό το είδος της παχυσαρκίας επάγεται από άγχος, κατάθλιψη και στρες. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή τη μορφή παχυσαρκίας “αντιμετωπίζουν” συνήθως την κατάθλιψή τους με γλυκά. Για να χάσουν βάρος αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αναπτύξουν αυτοέλεγχο.
- Παχυσαρκία που οφείλεται στη γλουτένη. Αυτός ο τύπος γενικά εμφανίζεται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, στην εφηβεία ή σε ανθρώπους που έχουν ορμονική ανισορροπία. Έχει σημασία να αποφεύγετε την πολύωρη απραξία, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Στην γυμναστική επιλέξτε περισσότερες ασκήσεις με βάρη.
- Ο αργός μεταβολισμός ως αιτία της παχυσαρκίας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό το είδος παχυσαρκίας αισθάνονται το στομάχι τους σαν ένα “φουσκωμένο μπαλόνι”. Εκείνοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή έχουν προβλήματα με την αναπνοή τους, είναι πιο επιρρεπείς σε αυτόν τον τύπο παχυσαρκίας. Θα πρέπει να κόψει το αλκοόλ και να επικεντρωθεί σε μια διατροφή που να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
- Η κακή κυκλοφορία ως αιτία της παχυσαρκίας. Αυτός είναι ουσιαστικά ένας γενετικά κληρονομικός τύπος παχυσαρκίας, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε άτομα που είναι επιρρεπή σε οίδημα του ποδιού. Η λύση αυτού του προβλήματος είναι να είναι περισσότεροι ενεργοί στην καθημερινότητά τους ή να αρχίζουν να εκτελούν κάποια απλή καθημερινή άσκηση όπως το ανέβασμα σκάλας ή το τρέξιμο.
enimerotiko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου