Amfipoli News: 8 μυστήρια που προβληματίζουν τους επιστήμονες για χρόνια. Το αφτί της σφήκας είναι το Μεγαλύτερο

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

8 μυστήρια που προβληματίζουν τους επιστήμονες για χρόνια. Το αφτί της σφήκας είναι το Μεγαλύτερο



Πήγαμε στο φεγγάρι πριν από 50 χρόνια, αλλά δεν έχει σημασία πόσο ανεπτυγμένος είναι ο κόσμος σήμερα, εδώ στη Γη κάποια μυστήρια εξακολουθούν να προβληματίζουν ακόμα και τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες. Πρόκειται για τα ερείπια παλαιότερων πολιτισμών που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να μην βρίσκουν όλες τις απαντήσεις αρχαιολόγοι, ιστορικοί, φυσικοί και χημικοί. Ετοιμαστείτε για μια ασυνήθιστη ιστορική περιήγηση.
Βρήκαμε μερικές από τις πιο συζητημένες ιστορίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το παρελθόν.

1. Τι υπάρχει κάτω από το αυτί της Σφίγγας;

Ένας βράχος που μπλοκάρει μια τρύπα ακριβώς κάτω από το αυτί της Σφίγγας στην Αίγυπτο είναι σε κοινή θέα. Τι προστατεύει; Τι κρύβεται πίσω από αυτό;
Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν ακόμα να το καταλάβουν, αλλά ένας Ρώσος άντρας ισχυρίζεται ότι κρύβει κάτι επαναστατικό. Επιμένει ότι έζησε στον Άρη ως στρατιώτης σε μια προηγούμενη ζωή και επισκέφθηκε την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπου βρήκε ότι κάτι κρυμμένο κάτω από το αυτί της Σφίγγας προοριζόταν να ανακαλυφθεί και ότι θα επέφερε μεγάλες αλλαγές στον πλανήτη Γη.
Η ιστορία μπορεί να ακούγεται σαν φανταστική, αλλά δεν έχει νόημα να αρνηθεί κανείς ότι υπάρχει κάτι κάτω από το δεξί αυτί της Σφίγγας. Επιπλέον, υπάρχει ένα σχέδιο από τον 19ο αιώνα που δείχνει ότι οι άνθρωποι βγαίνουν από την κορυφή του κεφαλιού του μνημείου, κάτι θα ήταν μια δεύτερη είσοδος μέσα στη Σφίγγα.
Οι αρχαιολόγοι λένε ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μπουν μέσα στη Σφίγγα, αφού κάθε φορά που προσπαθούσαν να μπουν, είτε έχει μπλοκαριστεί είτε έχει πλημμυρίσει. Φαίνεται ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο πριν μάθουμε.

2. Ένα αρχαίο «CD-ROM» που κανένας δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει

Ονομάζεται «Δίσκος της Φαιστού» και μπορεί να χρονολογηθεί στον Μινωικό Πολιτισμό στην Ελλάδα περίπου πριν από 3700 χρόνια. Είναι ένας δίσκος διαμέτρου 16 εκατοστών και είναι κατασκευασμένος από πηλό που περιέχει πληροφορίες αποθηκευμένες με τη μορφή χαραγμένων στοιχείων. Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι πρέπει να διαβαστούν σπειροειδώς, αλλά εξακολουθούν να έχουν πολλά ερωτήματα για να μάθουν σχετικά με τη γλώσσα.
Είναι ακόμα άγνωστη, παρόλο που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τη καταλάβουν και να την εντοπίσουν εδώ και χρόνια. Ωστόσο, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υποστήριξε πρόσφατα ότι στο δίσκο εμφανίστηκαν λέξεις σχετικά με τη «μητρότητα» και τη «θεά» και πίστευαν ότι το αντικείμενο είναι χαραγμένο με μια προσευχή σε μινωική θεά. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να κατανοηθούν.

3. Οι τουρκικοί τάφοι που αποσυνθέτουν τη σάρκα

6899
Αυτές οι τουρκικές σαρκοφάγοι, που βρίσκονται στην αρχαία πόλη της Άσσου, έχουν μια ασυνήθιστη ικανότητα: Είναι σε θέση να καταναλώνουν και να αποσυνθέτουν τα πτώματα τόσο γρήγορα ώστε το φαινόμενο εξακολουθεί να προβληματίζει τους εμπειρογνώμονες μέχρι σήμερα. Οι τάφοι, που είναι γνωστοί ως Çanakkaleare, είναι 2700 ετών και είναι σε θέση να αποσυνθέσουν ένα σώμα σε μόλις 40 ημέρες, σε σύγκριση με τα 50 έως 200 χρόνια που θα έπαιρνε συνήθως οποιοδήποτε άλλο είδος ταφής.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σημαντικές ποσότητες αλουμινίου στους τάφους καίνε και καταναλώνουν τη σάρκα εύκολα, αλλά αυτή είναι μια μόνο θεωρία που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

4. Η κοκαΐνη και ο καπνός στις αιγυπτιακές μούμιες που υποδηλώνουν ότι ήρθαν σε επαφή με την Αμερική

Όταν αναλύθηκε η μούμια του Αιγύπτιου Φαραώ Ραμσής ο Μέγας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ίχνη καπνού, κόκας και χασίς παγιδευμένα στα έντερα της μούμιας. Λίγο αργότερα εξετάστηκαν άλλες μούμιες και τα ευρήματα ήταν τα ίδια.
Επειδή όλα αυτά τα φυτά είναι εγγενή στην αμερικανική ήπειρο, η ανακάλυψη ήταν δύσκολη να γίνει αποδεκτή από πολλούς ειδικούς, δεδομένου ότι θα άλλαζε δραματικά όσα γνωρίζαμε για την ιστορία. Οι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν την Αμερική; Κάποιοι πιστεύουν ότι οι Βίκινγκς το έκαναν, άλλοι είναι σίγουροι ότι οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στην ήπειρο, αλλά με αυτά τα ευρήματα δημιουργήθηκαν περισσότερες αμφιβολίες.

5. Αυτές οι ανεξήγητες τέλεια σφαιρικές πέτρες από την Κόστα Ρίκα

Είναι γνωστές ως «Las Bolas» που σημαίνει «Οι μπάλες» και η ιστορία τους μας οδηγεί 15 αιώνες πίσω. Οι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι οι σφαίρες δημιουργήθηκαν από τον πολιτισμό των Diquis, έναν πολιτισμό που εξαφανίστηκε πριν από την ισπανική κατάκτηση.
Ποικίλλουν από 10 έως 257 εκατοστά σε διάμετρο και ζυγίζουν πάνω από 16 τόνους. Οι μπάλες ήταν σφυρηλατημένες και διάσπαρτες στην Κόστα Ρίκα για μια χιλιετία και παρόλο που οι επιστήμονες ξέρουν ποιοι τις έκαναν, ο σκοπός και ο λόγος για την τοποθέτησή τους είναι ακόμη ασαφής.

6. Το χειρόγραφο γραμμένο σε ανακατανόητο κώδικα

Το χειρόγραφο Voynich είναι ένα βιβλίο του 16ου αιώνα που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γράφτηκε στην Ιταλία κατά την Αναγέννηση. Ο γρίφος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι γραμμένο στις σελίδες του. Έχει γραφτεί σε κώδικες που δεν μπόρεσαν ούτε καν να αποκρυπτογραφήσουν ακόμη και οι αποκωδικοποιητές του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το χειρόγραφο πήρε το όνομά του από τον Wilfrid Voynich, έναν Πολωνό έμπορο βιβλίων που το βρήκε και το αγόρασε το 1912.

7. Οι πέτρες της Puma Punku

Το Puma Punku σημαίνει «η πόρτα του πούμα» στην Aymara, και είναι το όνομα που δόθηκε σε ένα αμερικανικό συγκρότημα που βρίσκεται στη Βολιβία. Χτίστηκε από τους ανθρώπους του πολιτισμού Tiwanaku, έναν πολιτισμό που προηγήθηκε των Incas.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον για το συγκρότημα είναι ότι οι κατασκευές είναι φτιαγμένες από μεγάλες κομμένες πέτρες ενωμένες μεταξύ τους, αλλά οι άνθρωποι δεν είχαν την τεχνολογία να κόψουν τόσο μεγάλα βράχια τότε. Επίσης, δεν χρησιμοποίησαν τροχούς. Ο τροχός ήταν μια εφεύρεση που παρουσιάστηκε στη Νότια Αμερική με την Ισπανική Κατάκτηση, έτσι πώς μετακινούσαν αυτά τα γιγάντια βράχια;

8. Ένας αρχαίος χάρτης θησαυρού που θα μπορούσε να κάνει κάποιον πλούσιο

Αυτό που βλέπετε σε αυτή την εικόνα είναι ένας χάλκινος πάπυρος που βρέθηκε σε μια σπηλιά στη Νεκρά Θάλασσα που πιστεύεται ότι οδηγεί σε αρχαίους εβραϊκούς θησαυρούς. Ο κύλινδρος είναι ένας χάρτης θησαυρού που καθοδηγεί τους ανθρώπους σε θρησκευτικούς θησαυρούς και πολύτιμα μέταλλα. Μερικοί ειδικοί είναι σίγουροι ότι οδηγούν στον θησαυρό του Εβραϊκού Δεύτερου Ναού, ο οποίος έπεσε το έτος 70 π.Χ.
Οι άνθρωποι κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν πολλά μέρη του χάρτη, αλλά επειδή είναι τόσο ακριβές στις ενδείξεις του, όπως «στρίψτε αριστερά στο συντριβάνι του νερού», είναι αδύνατο να βρείτε τον θησαυρό, αφού αυτές οι ακριβείς θέσεις είτε έχουν χαθεί προ πολλού είτε καλύπτονται από άμμο.
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου