Amfipoli News: Ποια είναι τα Τ κύτταρα, οι αφανείς παίκτες του ανοσοποιητικού συστήματος που αναλαμβάνουν όταν τα αντισώματα Covid εξαφανίζονται;

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ποια είναι τα Τ κύτταρα, οι αφανείς παίκτες του ανοσοποιητικού συστήματος που αναλαμβάνουν όταν τα αντισώματα Covid εξαφανίζονται;


Ποια είναι τα Τ κύτταρα, οι αφανείς παίκτες του ανοσοποιητικού συστήματος που αναλαμβάνουν όταν τα αντισώματα Covid εξαφανίζονται;

Τα Τ κύτταρα είναι σε θέση να σκοτώσουν τα μολυσμένα από ιό κύτταρα, να θυμηθούν παλιές ασθένειες για δεκαετίες και να ξυπνήσουν νέους στρατιώτες αντισωμάτων πολύ μετά την αποχώρηση των πρώτων από το πεδίο της μάχης.

Τα αντισώματα έχουν γίνει μια γνωστή λέξη στην πανδημική εποχή, ίσως υποδηλώνοντας ότι είναι η καλύτερη ελπίδα για να συγκρατηθεί ο θανατηφόρος κοροναϊκός. Αλλά όταν κυκλοφόρησαν κρίσιμα δεδομένα εμβολίων αυτή την εβδομάδα, ο προβολέας έβγαλε ένα άγνωστο πρόγραμμα αναπαραγωγής του ανοσοποιητικού συστήματος:

Τ κύτταρα.
Η AstraZeneca Plc, η Pfizer Inc. και ο συνεργάτης BioNTech SE, καθώς και η CanSino Biologics Inc. της Κίνας χαιρέτισαν την παρουσία αυτών των λευκών αιμοσφαιρίων σε παραλήπτες εμβολίων ως ένδειξη ότι τα πειραματικά εμβόλια  δείχνουν υπόσχεση.

Με έμφαση στις πρόσφατες μελέτες, τα Τ κύτταρα είναι μια υπενθύμιση ότι η άμυνα του σώματος βασίζεται σε περισσότερα από ένα όπλα και ότι μεγάλο μέρος της ανοσολογικής απόκρισης στο Covid-19 εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο - ειδικά αφού οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα πιο επαινόμενα αντισώματα στερούνται στασιμη ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

«Τα αντισώματα είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της εικόνας», δήλωσε ο Paul Griffin, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Queensland στο Μπρίσμπεϊν, ο οποίος είναι επικεφαλής κλινικών μελετών στην Αυστραλία για δύο πιθανά εμβόλια Covid-19. Αλλά «δεν είμαστε πραγματικά εκεί ακόμη όσον αφορά την πλήρη κατανόηση» της ανοσίας των ανθρώπων στον νέο κοροναϊό.

Καθώς η πανδημία έπληξε τον κόσμο από την καταιγίδα, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν πρώτα στα αντισώματα - πρωτεΐνες που προσκολλώνται και απενεργοποιούν τους ξένους εισβολείς - επειδή η πρόκλησή τους είναι η βάση για τα πιο επιτυχημένα εμβόλια. Οι ανοσολογικές πρωτεΐνες είναι επίσης ευκολότερο να μετρηθούν από τα Τ κύτταρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό της προηγούμενης μόλυνσης.

Η μελέτη που δείχνει ότι μειώθηκαν γρήγορα σε ασθενείς με ήπια ασθένεια έπληξε τις ελπίδες ότι τα αντισώματα θα παρέχουν κάποια διαρκή μορφή ανοσίας.

Αφανείς Ηρωες
Τα κύτταρα Τ, αντιθέτως, είναι σε θέση να σκοτώσουν τα μολυσμένα από ιό κύτταρα, να θυμηθούν παλιές ασθένειες για δεκαετίες και να ξυπνήσουν νέους στρατιώτες αντισωμάτων πολύ μετά την αποχώρηση των πρώτων από το πεδίο της μάχης. Άτομα που μολύνθηκαν με άλλο κοροναϊό που ήταν υπεύθυνος για την επιδημία SARS το 2003, για παράδειγμα, εξακολουθούν να έχουν απόκριση Τ-κυττάρου στην ασθένεια 17 χρόνια αργότερα.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα Τ κύτταρα μπορεί ακόμα, τουλάχιστον υποθετικά, να είναι έτοιμα να προστατεύσουν τους επιζώντες του SARS από τη μόλυνση σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα και μπορεί να ενισχύσουν την άμυνα έναντι της Covid-19.

«Τα αντισώματα μειώθηκαν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Thomas Schinecker, ο οποίος είναι επικεφαλής της μονάδας διαγνωστικών της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche Holding AG. "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία, απλά σημαίνει ότι πιθανώς τα κύτταρα μνήμης, τα κύτταρα Τ και άλλα, θα ενεργοποιηθούν στη συνέχεια να ανταποκριθούν πολύ καλύτερα τη δεύτερη φορά, ώστε να μην έχετε σοβαρή ανταπόκριση."

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένοι ασθενείς χωρίς συμπτώματα Covid-19 είχαν Τ-κύτταρα που αναγνώρισαν τον ιό - ακόμη και όταν δεν είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα. Ένας άλλος επισήμανε ένα επίπεδο ανοσίας σε άτομα που δεν αντιμετώπισαν ποτέ το παθογόνο, πιθανώς λόγω της έκθεσης τους σε έναν ή περισσότερους από τους κορονοιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

'Προβάδισμα'
«Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει να κάνει με τη μνήμη», δήλωσε ο Alessandro Sette, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας της La Jolla στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος απέδειξε τον περασμένο μήνα την πιθανότητα προϋπάρχουσας ανταπόκρισης των κυττάρων T-SARV-CoV-2 σε υγιείς δότες . "Ίσως να έχετε μια προϋπάρχουσα ανταπόκριση στη μνήμη, το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει ένα προβάδισμα σε σύγκριση με κάποιον που δεν το 'εχει."

Είναι πιθανό ότι η διασταυρούμενη αντιδραστικότητα είναι μεγαλύτερη σε άτομα που πρόσφατα εμφάνισαν κρυολόγημα που προκλήθηκε από έναν από τους τέσσερις κορανοϊούς που κυκλοφορούν συνήθως, δήλωσε ο Σετ σε συνέντευξή του την Πέμπτη.

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται να μελετήσουν ανθρώπους που ζουν σε ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, όπου η συχνότητα εμφάνισης του Covid-19 ήταν πολύ χαμηλή, παρά το γεγονός ότι οι μολυσμένοι ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Ιταλία το έφεραν, είπε. Τον προηγούμενο χρόνο, οι άνθρωποι εκεί είχαν βιώσει μια ιδιαίτερα κακή περίοδο του κοινού κρυολογήματος. «Μερικοί από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησα εκεί εικάζουν ότι ίσως αυτό να έχει σχέση», είπε ο Sette.
economictimes.indiatimes.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου