Ελληνικό κράνος. Φωτογραφία: Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ
Ένα Ελληνικό κράνος από τους Περσικούς Πολέμους που βρέθηκε πριν από αρκετά χρόνια στο Ισραήλ παραδόθηκε πρόσφατα στις ισραηλινές αρχές.
Δήλωση που εξέδωσε η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι ο στρατιώτης στον οποίο ανήκε κάποτε το χάλκινο κράνος μπορεί να συμμετείχε σε αντεπίθεση στις συνεχιζόμενες μάχες κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας πριν από 2.500 χρόνια.
Βρέθηκε το 2007, παραδόθηκε στις αρχές το 2021
Το χάλκινο, κορινθιακού τύπου κράνος, σε εντυπωσιακά άθικτη κατάσταση, πιθανότατα φορούσε Έλληνας στρατιώτης κατά τους ελληνοπερσικούς πολέμους.
Βρέθηκε από ναυτικούς από ένα ολλανδικό πλοίο στο λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ το 2007, το ανεκτίμητο εύρημα παραδόθηκε μόλις πρόσφατα σε Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Η ανακοίνωση της Αρχής Αρχαιοτήτων αναφέρει «Το κράνος ανήκει στον κορινθιακό τύπο που πήρε το όνομά του από την πόλη της Κορίνθου στην Ελλάδα όπου αναπτύχθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.».
Ελληνικό κράνος από την εποχή του Μαραθώνα, της Θερμοπύλης και της Σαλαμίνας
Η δήλωση αναφέρει ότι το κράνος «κατασκευάστηκε με μαεστρία από ένα μόνο φύλλο μπρούτζου με θέρμανση και σφυρηλάτηση. Αυτή η τεχνική επέτρεψε τη μείωση του βάρους χωρίς μείωση της προστατευτικής ικανότητας.»
Ο διευθυντής του ναυτικού τμήματος της Αρχής Αρχαιοτήτων, Κόμπι Σάρβιτ, δήλωσε ότι το κράνος «πιθανότατα ανήκε σε Έλληνα στρατιώτη του Ελληνικού στόλου που συμμετείχε στις επιθέσεις κατά των Περσών που κυριαρχούσαν στη χώρα εκείνη την εποχή».
Ο ιδιοκτήτης του κράνους πιθανότατα συμμετείχε στην Ελληνική αντεπίθεση που εξαπολύθηκε το 479 π.Χ. εναντίον των Περσών, των οποίων η αυτοκρατορία εκείνη την εποχή εκτεινόταν σε ολόκληρη σχεδόν τη Μέση Ανατολή.
Δύο προηγούμενες προσπάθειες των Περσών να εισβάλουν στην Ελλάδα ήταν τελικά ανεπιτυχείς. Η πρώτη, στην μάχη του Μαραθώνα, λίγο έξω από την Αθήνα, απωθήθηκε το 490 π.Χ., Και κατά τη δεύτερη μάχη ήταν όταν συναντήθηκαν με τους Σπαρτιάτες, με τον βασιλιά Λεωνίδα, στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ..
Μετά τη μάχη της Σαλαμίνας, οι Πέρσες εκδιώχθηκαν τελικά από την Ελλάδα το 479 π.Χ., αλλά πρόσθετες μάχες έλαβαν χώρα για περισσότερο από έναν αιώνα, μέχρι την τελική κατάκτηση της Περσικής Αυτοκρατορίας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 330 π.Χ.
Κτίριο και προτομή άνδρα που βρέθηκε στη Σαλαμίνα το 2019
Το καλοκαίρι του 2019, θαλάσσιοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν υποβρύχια αντικείμενα στη θέση ενός κτιρίου όπου διεξήχθη η ναυμαχία της Σαλαμίνας στον Σαρωνικό το 480 π.Χ.
Η μεγάλη αυτή ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών πριν από περίπου ένα χρόνο στα ρηχά νερά στα ανοιχτά της Σαλαμίνας, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.
Η κατασκευή, η οποία στεκόταν σε ρηχά νερά, έχει μήκος σχεδόν 50 πόδια και κατασκευάστηκε σε άξονα Βορρά-Νότου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο το οποίο χρησιμοποιήθηκε μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, τον τρίτο αιώνα, σύμφωνα με το Newsweek .Οι ερευνητές είπαν ότι πιθανότατα θα ήταν ένα από τα κύρια δημόσια κτίρια της αρχαίας πόλης, που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της — στην περιοχή του λιμανιού. Η ομάδα βρήκε κεραμικά, αγάλματα, κολώνες ή πυλώνες και άλλα στοιχεία που σχετίζονται με το κτίριο, μαζί με μαρμάρινα γλυπτά.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν το εξαίσιο κεφάλι που ανήκε σε άγαλμα αθλητή ή θεού, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο φαινόταν να είναι του τέταρτου αιώνα π.Χ.
Η μάχη της Σαλαμίνας κατατάσσεται ως μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές στην αρχαιότητα, καθώς ο Ελληνικός στόλος πολεμικών πλοίων κατέστρεψε έναν στόλο από την Περσία, γλιτώνοντας την Ευρώπη από εισβολή από την Ανατολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου