Amfipoli News: Χρόνια φλεγμονή: Τα ύπουλα σημάδια – 6 τροφές που την καταπολεμούν και 5 που την επιδεινώνουν

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Χρόνια φλεγμονή: Τα ύπουλα σημάδια – 6 τροφές που την καταπολεμούν και 5 που την επιδεινώνουν

 


  Η φλεγμονή είναι ταυτόχρονα φίλος και εχθρός της υγείας, ανάλογα με τον τύπο της.

Καλό θα είναι να μάθετε ποια είναι τα τρόφιμα, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και για τον κίνδυνο χρόνιων νόσων. Επίσης, καλό θα ήταν να μάθετε και για όλα εκείνα που έχουν την ακριβώς αντίθετη δράση και τα οποία πρέπει να αποφεύγονται. Αναλυτικότερα:

Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουμε τη διατροφή δεν βρίσκεται σε κάποιο μαγικό χάπι, αλλά στην κουζίνα και το ψυγείο. Η αντιφλεγμονώδης διατροφή βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και του κινδύνου χρόνιων νόσων σύμφωνα με τους επιστήμονες .

Σημείωνεται ότι πολλές σοβαρές ασθένειες όπως

 • τα καρδιαγγειακά νοσήματα,
 • ο διαβήτης,
 • η αρθρίτιδα,
 • η κατάθλιψη και
 • η νόσος Αλτχάιμερ
 • έχουν συσχετιστεί με την χρόνια φλεγμονή.

Τα ύπουλα σημάδια

– Κούραση:

Η κούραση σχετίζεται πολύ συχνά με τη χρόνια φλεγμονή. Το άτομο αισθάνεται σαν να έχει σε μόνιμη βάση γρίπη. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται διαρκώς κουρασμένοι, έχουν υψηλότερους δείκτες φλεγμονωδών και προφλεγμονωδών ενώσεων στον οργανισμό τους.

– Πόνοι στις αρθρώσεις:

Η έρευνα συνδέει τη χρόνια φλεγμονή με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ειδικότερα, στους πάσχοντες από την ασθένεια και άλλες μορφές αρθρίτιδας, το ανοσοποιητικό απελευθερώνει φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που βλάπτουν τις αρθρώσεις, προκαλώντας οίδημα, πόνο και άλλα συμπτώματα.

– Προβλήματα πεπτικού:

Φούσκωμα, διάρροιες, κράμπες στην κοιλιά και αέρια, περιλαμβάνονται στα συμπτώματα της Νόσου του Crohn, του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, των τροφικών αλλεργιών και άλλων προβλημάτων του πεπτικού που συνδέονται με τη χρόνια φλεγμονή. Όλοι εκδηλώνουν περιστασιακά ανάλογα συμπτώματα, όταν όμως επιμένουν, χρήζουν διερεύνησης από τον γιατρό.

– Δακρύρροια και μύτη που «τρέχει»:

Τα συμπτώματα αλλεργίας, όπως η φαγούρα στα μάτια και το μπούκωμα, αποτελούν συχνά ενδείξεις χρόνιας φλεγμονής.

– Φαγούρα και ερεθισμένη επιδερμίδα:

Η χρόνια δερματίτιδα μπορεί να υποδηλώνει χρόνια φλεγμονή. Στην πραγματικότητα, η δερματίτιδα είναι φλεγμονή της επιδερμίδας. Εάν έχετε φαγούρα που δεν υποχωρεί και κόκκινο και ξηρό δέρμα, συμβουλευτείτε δερματολόγο.

– Βήχας και φλέματα:

Η βρογχίτιδα είναι μια αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και οίδημα των βλεννογόνων αδένων στην βρογχική δίοδο των πνευμόνων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο βήχα, πυκνή βλέννα, συριγμό και σφίξιμο στο στήθος. Αυτό μπορεί να αποτελεί μια εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής.

– Παθήσεις των ούλων:

Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων γύρω από τον αυχένα των δοντιών. Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονή που επηρεάζει τους ιστούς και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια. Και οι δύο παθήσεις είναι σημάδια χρόνιας φλεγμονής. Η ουλίτιδα συνδέεται επίσης με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Το σχολαστικό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και ο καθαρισμός από τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο, μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη των προβλημάτων των ούλων.

– Κατάθλιψη:

Το άγχος και το στρες προκαλούν φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Με την κατάθλιψη έρχεται η κούραση και άλλα συμπτώματα χρόνιων παθήσεων. Η αντιμετώπιση της φλεγμονής μπορεί να ανακουφίσει κάποιους τύπους κατάθλιψης.

– Λίπος στην κοιλιά:

Η παχυσαρκία συνδέεται με τη χρόνια φλεγμονή και το περικοιλιακό λίπος είναι ένδειξη παχυσαρκίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα λιπώδη κύτταρα εντός της κοιλιακής χώρας εκκρίνουν μόρια που αυξάνουν τη φλεγμονή. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ του λίπους της κοιλιάς και της συστηματικής φλεγμονής.

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει μια αντιφλεγμονώδης διατροφή- Οι τροφές που την καταπολεμούν

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή καλό είναι να περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρόφιμα σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard.

 • – Ντομάτες
 • – Ελαιόλαδο
 • – Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • – Ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια
 • – Λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες και σολομός
 • – Φρούτα όπως εσπεριδοειδή και όλες οι κατηγορίες μούρων

Τα φρούτα και λαχανικά όπως τα βατόμουρα, τα μήλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες – προστατευτικές ουσίες που περιέχονται στα φυτά. Επιπρόσθετα οι έρευνες συσχετίζουν και τους ξηρούς καρπούς με μειωμένους δείκτες φλεγμονής και μειωμένο κίνδυονο καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη.

Φυσικά η μείωση των επιπέδων φλεγμονής του οργανισμού εξαρτάται από μια συνολικά υγιεινή διατροφή. Προς αυτή την κατεύθυνση η ιδανική επιλογή είναι η μεσογειακή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης , ψάρια και ελαιόλαδο.

Ένα επιπλέον όφελος μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής είναι και η επίδρασή της στην σωματικη και συναισθηματική υγεία. «Η υγιεινή διατροφή είναι ευεργετική όχι μόνο για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων νόσων, αλλά και για την βελτίωση τη διάθεσης και της συνολικής ποιότητας ζωής» επισημαίνει ο Δρ. Frank Hu καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

 Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται:

Παράλληλα με την επιλογή τροφίμων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καλό είναι να αποφεύγουμε και τα τρόφιμα που επιτείνουν την φλεγμονή στον οργανισμό. Ποια είναι αυτά:

 • – επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί και αρτοσκευάσματα
 • – τηγανητές πατάτες και άλλα τηγανητά φαγητά
 • – αναψυκτικά και σακχαρούχα ροφήματα
 • – κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας
 • – κορεσμένα λίπηΔιόλου τυχαία τα τρόφιμα που έχουν συσχετιστεί με επιβλαβείς δράσεις στην υγεία μας και χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν επίσης συσχετιστεί με την πρόκληση φλεγμονής στον οργανισμό. Επίσης θεωρούνται ένοχα και για την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας.

ΠΗΓΗ: newsitamea.gr

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου