Amfipoli News: Η αρχαία Πριήνη, η «Πομπηία της Ανατολίας»

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Η αρχαία Πριήνη, η «Πομπηία της Ανατολίας»

 



του Στρατή Πόθα,

Αυτή την ονομασία προσπαθούν να καθιερώσουν για τον αρχαιολογικό χώρο της Πριήνης τα τελευταία χρόνια, προσδοκώντας περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. Η αρχαία Πριήνη βρέθηκε στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες αφού ανακοινώθηκε ότι θα συμπεριληφθεί -κυρίως λόγω του μοναδικού Ιπποδάμειου πολεοδομικού σχεδίου και των διατηρημένων δομών- στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά.

Στην αρχαία πόλη, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από τα Σόκια (Aydın) ήδη έχουν ανασκαφεί (αρχικά από το 1890, από τους Γερμανούς) και αποκαλυφθεί σημαντικά μνημεία όπως οι ναοί της Αθηνάς, της Δήμητρας και του Δία, η αγορά, το θέατρο καθώς ς και άλλα κτίσματα της αρχαίας και βυζαντινής περιόδου. Σήμερα οι ανασκαφές διεξάγονται με ευθύνη του İbrahim Hakan Mert, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Uludağ της Προύσας, ο οποίος επεσήμανε ότι φέτος η αρχαιολογική έρευνα επικεντρώθηκε στην νεκρόπολη συγκεντρώνοντας πολύτιμες πληροφορίες για την διαχρονική ζωή και τον πολιτισμό της πόλης.

Η Πριήνη ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην Καρία της Μ. Ασίας, μία απ τις 12 ιωνικές πόλεις-κράτη, χτισμένη στην νότια πλευρά του όρους Μυκάλη, (σήμερα Σαμσούν), εκτεινόταν δε από ένα βραχώδη λόφο, στην κορυφή του οποίου ήταν η ακρόπολή της, μέχρι τη θάλασσα στο λεγόμενο «Μαιάνδριο πεδίο», που αργότερα με τις προσχώσεις του παραρρέοντα ποταμού Μαιάνδρου μεταβλήθηκε σε πεδιάδα.

Έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της, κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα, με κυβερνήτη τον Βία τον Πριηνέα, έναν από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Παρέμεινε σπουδαία πόλη στα ελληνιστικά και Βυζαντινά χρόνια μέχρι που την κατέλαβαν η Σελτζούκοι οπότε σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

emprosnet.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου