Amfipoli News: Έργα ανθρώπων πριν 10.000 χρόνια, βρέθηκαν στο Στόουνχεντζ!

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Έργα ανθρώπων πριν 10.000 χρόνια, βρέθηκαν στο Στόουνχεντζ!



  Του Γιώργου Λεκάκη

Λάκκοι που μπορεί να είχαν σκαφτεί από προϊστορικούς κυνηγούς, ήδη πριν από περίπου 10.000 χρόνια, ανακαλύφθηκαν κοντά στο Stonehenge, από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Πανεπιστήμιο της Γάνδης.

Τα μέλη της ομάδας συνδύασαν τις παραδοσιακές αρχαιολογικές μεθόδους με μια μη νέα τεχνική, που ονομάζεται έρευνα ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, η οποία χρησιμοποιεί την ηλεκτρική αγωγιμότητα του εδάφους για να διερευνήσει τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια.

«Τα ίχνη που βλέπουμε στα δεδομένα μας εκτείνονται σε χιλιετίες», εδήλωσε ο κ. Paul Garwood του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Ο μεγαλύτερος έχει πλάτος περίπου  4 μ., και βάθος μεγαλύτερο από 1,8 μ.

«Αυτή η ανακάλυψη του μεγαλύτερου γνωστού λάκκου της Πρώιμης Μεσολιθικής στην βορειοδυτική Ευρώπη δείχνει ότι το Stonehenge ήταν ένα ιδιαίτερο μέρος για τις κοινότητες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, χιλιάδες χρόνια πριν να στηθούν οι πρώτες πέτρες», σχολίασε ο αρχαιολόγος Nick Snashall του Stonehenge and Avebury World Heritage.

ΠΗΓΗ«Stonehenge: Archaeologists unearth 10,000-year-old hunting pits», BBC News, 12.5.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.5.2022.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου