Amfipoli News: Μελισσόχορτο: Θεραπευτικές ιδιότητές και τρόποι χρήσης

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Μελισσόχορτο: Θεραπευτικές ιδιότητές και τρόποι χρήσης

 


Οφείλει το όνομά του στο ότι προσελκύει πολύ έντονα τις μέλισσες και θεωρείται τόσο θεραπευτικό όσο και το μέλι.

Θεωρείται το βότανο που δρα κατά το γηρατειών και υπέρ της μακροζωίας. Έχει πολλές εφαρμογές: είναι συγχρόνως χαλαρωτικό και τονωτικό του νευρικού συστήματος και χρησιμοποιείται ευρέως για το άγχος, την κατάθλιψη, την υπερένταση και στα συνδεόμενα με το στρες προβλήματα του πεπτικού. Πρόκειται για ένα όμορφο και πολύτιμο φυτό με τη χαρακτηριστική μυρωδιά του λεμονιού, κιτρινοπράσινα φύλλα και μικρά λευκά άνθη. 

Ανθίζει Ιούλιο με Σεπτέμβρη και χρησιμοποιούμενο είναι το ανθισμένο φυτό.


Ποιες είναι οι θεραπευτικές ιδιότητές του;

  • Ηρεμιστικό
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Ευεργετικό σε νευρικές παθήσεις
  • Προβολή
  • Αντικαταθλιπτικό

Προκαλεί ευεξία, φτιάχνει τη διάθεση, καταπολεμά τη νευρικότητα και την ανησυχία. Ενδείκνυται σε κρίσεις πανικού...


Χαλαρωτικό & δυναμωτικό του νευρικού συστήματος


Βοηθά σε περιπτώσεις υπερκόπωσης, αμνησίας και πνευματικής κατάπτωσης

Σπασμολυτικό

Ανακουφίζει από τον πυρετό, το πονοκέφαλο, τη δυσμηνόρροια, το πονόδοντο, το πόνο στα αυτιά. Ανακουφίζει τα συμπτώματα του άσθματος και της βρογχίτιδας. Βοηθά στις ημικρανίες και στις νευραλγίες

Περιφερικό αγγειοδιασταλτικό

Βοηθά κατά της ταχυπαλμίας και της υπέρτασης
Κατά του μετεωρισμού, χωνευτικό

Από τα πιο καταπραϋντικά βότανα για το ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Ανακουφίζει από δυσπεψία, δυσεντερία, κολικούς, μετεωρισμό, κράμπες στο στομάχι και όλα τα συνδεόμενα με το άγχος πεπτικά προβλήματα. Έχει αντιφυσιτική δράση

Αντιβακτηριδιακό, αντιικό, αντισταμινικό

Χρησιμοποιείται σε δηλητηριώδη τσιμπήματα και σε αλλεργικά περιστατικά. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία του έρπητα


Άλλες δράσεις


Διευκολύνει την απομάκρυνση του ύστερου μετά τον τοκετό. Θεωρείται ότι βοηθά στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου και ακόμα ότι δύναται να βοηθήσει σε περιπτώσεις δυσκολίας τεκνοποίησης. Έχει εφιδρωτική δράση. Διαλύει το ουρικό οξύ.
Υπάρχουν παρενέργειες;

Μπορεί να αλληλεπιδράσει με κατασταλτικά του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (πχ. λοραζεπάμη, φαινοβαρβιτάλη, ζολπιδέμη), αντικαταθλιπτικά, αντιδιαβητικά, θυρεοειδικές ορμόνες και με την φαρμακευτική αγωγή για Aids.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;Ως έγχυμα

  • Ως αφέψημα
  • Ως βάμμα
  • Ως εκχύλισμα
  • Ως κρασί

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν μελισσόχορτο σε πληγές από τσιμπήματα φιδιών ή σκορπιών. Ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως επουλωτικό. Οι Άραβες βοτανοθεραπευτές το θεωρούσαν ως το φάρμακο της κατάθλιψης και ο Πέρσης γιατρός Αvicenna (980-1037) έγραψε γι' αυτό ότι 'κάνει τη καρδιά ευτυχισμένη'. Στο βάθος των αιώνων θεωρήθηκε ως το βότανο που εξασφαλίζει τη μακροζωία. Το διάσημο ελιξίριο ' Eau de mélisse des Carmes ' των καλογέρων του Καρμέλ που χρονολογείται στο 17ο αιώνα, έχει ως ένα βασικό συστατικό του το μελισσόχορτο. Το παρασκεύασμα αυτό θεωρείται ισχυρό καρδιοτονωτικό, αγχολυτικό, κατά της υπερκόπωσης, χωνευτικό και κατάλληλο για την αντιμετώπιση του ψύχους και της ναυτίας. Άξιο αναφοράς τέλος είναι ένα καταγεγραμμένο περιστατικό μακροζωίας του Άγγλου φυσιοδίφη John Hussey που έζησε 116 χρόνια και το απέδωσε στο ότι κάθε πρωί έπινε αφέψημα από μελισσόχορτο με μέλι.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

therapeftis.eu

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου