Amfipoli News: Cheesecake φράουλας

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Cheesecake φράουλας

 


Bλέπω κυκλοφορούν φράουλες... (ακριβές βέβαια...) Και μιας και πλησιάζει του Αγίου Βαλεντίνου...

Να σας δώσω συνταγή για cheesecake

Ξεκινάμε με το γλυκό φράουλα:

-3 κιλά φράουλες

-2500 γρ.  ζάχαρη

-2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι

-200 ml νερό

Βγαίνουν 6 βάζα περίπου των 500 γρ.

-Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες (αφαιρούμε τα κοτσάνια). Τις κόβουμε στα 4 τις μεγάλες και στα 2 τις μικρές, και τις αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Αδειάζουμε και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και το νερό. Και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη στο ψυγείο για 10-15 ώρες.

-Λίγο πριν βράσουμε το γλυκό, αποστειρώνουμε τα βάζα, βάζοντάς τα (πλυμένα βάζα εννοείται) σε προθερμασμένο φούρνο, στους 100 βαθμούς για ένα τέταρτο. Τα τοποθετούμε ανοιχτά (χώρια τα βαζα απ' τα καπάκια τους) πάνω στη σχάρα. 

-Βάζουμε την κατσαρολα σε μέτρια φωτιά (το μάτι στο 4), και βράζουμε το γλυκό, ξαφρίζοντας συνεχώς μέχρι το τέλος, ώστε το γλυκό να μη γίνει θολό.

-Το γλυκό το κάνουμε όσο ρευστό ή πηχτό το προτιμάμε. (Όταν κρυώσει, υπολογίστε ότι θα είναι σφιχτότερο.)

-Αδειάζουμε το γλυκό, όταν είναι έτοιμο, στα αποστειρωμένα βαζάκια, και τα τοποθετούμε ανάποδα, ώστε να σφραγιστούν. (Αν δεν τα ανοίξουμε, διατηρούνται εκτός ψυγείου.)

Αφήνουμε τα βάζα να κρυώσουν καλά για να τα χρησιμοποιήσουμε για το γλυκό.

Για μια τούρτα cheesecake ή χρειαζόμαστε 1,5 με 2 βαζάκια γλυκό.

Παίρνουμε το  γλυκό και το περνάμε από ένα σουρωτήρι (χωρίς να χαλάσουμε/λιώσουμε τις φράουλες!), ώστε να απομονώσουμε το σιρόπι που θα χρειαστούμε για τη βάση. Φυσικά, αφού έχει κρυώσει το γλυκό!

Για τη βάση:

-1 συσκευασία μπισκότα Digestive

- 80 ml (περίπου) σιρόπι από το γλυκό φράουλα

-Χτυπάμε στο μούλτι τα μπισκότα, κάνοντάς τα σκόνη.

-Αδειάζουμε το τριμμένο μπισκότο σε μία στρογγυλή φόρμα (25 εκ.) με αποσπώμενη βάση. Στρώνουμε με την κάτω πλευρά ενός κουταλιού και απλώνουμε το μπισκότο να πάει παντού.

-Από πάνω ρίχνουμε τα 80 ml σιρόπι φράουλα, φροντίζοντας να καλύψει μόνο την επάνω πλευρά της μπισκοτένιας βάσης. Ένα λεπτό στρώμα σιροπιού δίνει συνοχή στη βάση, ενώ αυτή μένει τραγανή. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο απ' ότι όταν ανακατεύουμε το μπισκότο με βούτυρο.

-Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για μισή ώρα.

Αν κάνετε ατομικά τσηζκέικ, σε κάθε ποτήρι βάζετε μιάμιση κουταλιά της σούπας γεμάτη μπισκοτότριμμα, και στρώνετε το μπισκότο πατώντας το καλά μ' ένα κουτάλι μικρό. Από πάνω ρίχνετε μια κουταλιά της σούπας σιρόπι φράουλα, και  γυρνάτε το ποτήρι ώστε το σιρόπι να καλύψει την επάνω επιφάνεια του μπισκότου. Βάζετε τα ποτηράκια με τη βάση στο ψυγείο.

Για την κρέμα:

-300 ml κρεμα γάλακτος πλήρη

-500 γρ. τυρί κρέμα (αν βρείτε τυρί Mascarpone, ακόμη καλύτερα)

-3 γεμάτες κουταλιές της σούπας άχνη ζαχαρη

Χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα την κρεμα γάλακτος (να 'ναι πολύ παγωμένη) μαζί με το τυρί και την άχνη, μέχρι να γίνει σφιχτή κρεμα. 

Βάζετε την κρέμα στο ψυγείο.

Ρίχνετε την κρέμα μέσα στη φόρμα (πάνω από τη βάση μπισκότου).

Βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι να σφίξει.

Αφού σφίξει, βάζετε τις φράουλες που έχετε σουρώσει, πάνω από την κρέμα.

Ξεφορμάρετε: Μ' ένα λείο μαχαίρι τοποθετούμενο κάθετα και σε επαφή με την εσωτερική επιφάνεια του τσέρκι που οριοθετεί το γλυκό, χαράσσετε σε όλο το βάθος την περίμετρο του γλυκού. Έτσι δημιουργείται ένα "κενό" μεταξύ του γλυκού στην πιατέλα και της φόρμας. Ξεκλειδώνετε το τσέρκι και απομακρύνετε προσεκτικά. Διατηρείτε την τούρτα στο ψυγείο.

Η κρέμα τυριού βγαίνει βελούδινη, αφράτη και στέκεται. 

Η κρέμα κρατάει μέχρι την ημερομηνίας λήξεως του γάλακτος. Γι' αυτό προσέξτε η ημερομηνία λήξης  να μην είναι κοντά (την επόμενη μέρα ας πούμε).

Αν κάνετε ατομικά cheesecake, θα βάλετε 3 κουταλιές της σούπας κρέμα σε κάθε ποτήρι. Και από πάνω, αφού έχει σφίξει η κρέμα στο ψυγείο, σε κάθε ποτηράκι θα βάλετε 3 κουταλάκια του γλυκού γλυκό φράουλα.

Τα ποτηράκια που δεν χρειάζονται ξεφορμάρισμα, μπορούν να καταναλωθούν και αμέσως. Τα υπόλοιπα ποτήρια τα καλύπτετε από πάνω με μεμβράνη και τα βάζετε στο ψυγείο. Αν θέλετε να κρατήσουν παραπάνω μέρες, τα βάζετε στην κατάψυξη.



Roula Pqp


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου