Amfipoli News: Η Γεωμετρία του Μνημείου στον Τύμβο Καστά

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Η Γεωμετρία του Μνημείου στον Τύμβο Καστά



Το αρχαίο μνημείο του Τύμβου Καστά στη Μακεδονία αποτελεί απόδειξη της ευφυΐας και της ακρίβειας των αρχιτεκτόνων και των κτιστών του παρελθόντος. Η μοναδικότητά του γίνεται αμέσως αντιληπτή όταν εξετάζει κανείς τον άψογο γεωμετρικό σχεδιασμό του, ο οποίος το διαφοροποιεί από άλλες ταφικές κατασκευές σε ολόκληρη τη Μακεδονία.

Πέρα από την απόλυτη αρχιτεκτονική του ομορφιά, είναι η σχολαστική φροντίδα που δόθηκε στις διαστάσεις και τις αναλογίες του μνημείου που το κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει. Κάθε πτυχή του μνημείου φαίνεται να έχει κατασκευαστεί με σκοπό και πρόθεση. Αυτές οι γεωμετρικές ακρίβειες, ενώ είναι αισθητικά ευχάριστες, έχουν βαθύτερα νοήματα που συνδέονται με ουράνιους προσανατολισμούς και φαινόμενα.

Ένα από τα πιο γοητευτικά χαρακτηριστικά του μνημείου είναι η ευθυγράμμισή του με ορισμένα ουράνια γεγονότα. Κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Ηλιοστασίου, για παράδειγμα, η δομή του μνημείου είναι τέλεια τοποθετημένη ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις ακτίνες του ήλιου. Αυτό δεν είναι μια απλή σύμπτωση, αλλά μια σαφής ένδειξη της πρόθεσης του σχεδιαστή να γεφυρώσει το γήινο βασίλειο με το κοσμικό.

Επιπλέον, η είσοδος του μνημείου είναι αρμονικά τοποθετημένη ώστε o Γαλαξίας να διέρχεται κάθε βράδυ ανάμεσα από τις Σφίγγες σε πλήρη αρμονία. Αυτή η ευθυγράμμιση είναι κάτι περισσότερο από απλή διακόσμηση. Κάθε βράδυ, σαν να αγρυπνούν αιώνια, οι Σφίγγες εμφανίζονται να παρακολουθούν το μαγευτικό ταξίδι του Γαλαξία μας στους ουρανούς.

Συν τοις άλλοις οι διαστάσεις του προπύλου στην είσοδο του Μνημείου και επί του περιβόλου,  θα είχαν σημαντικές ομοιότητες με τις διαστάσεις της πρόσοψης των Σφιγγών.  Η θέση από όπου θα διέρχονταν το φώς στο μνημειοακό πρόπυλο, θα ήταν όμοια με τη θέση από όπου διέρχεται το φως και από τη πρόσοψη των Σφιγγών. Δηλαδή ακριβώς κάτω από την αψίδα των Σφιγγών.

Αυτός ο περίπλοκος χορός του φωτός και της δομής υποδηλώνει την αρμονική σύζευξη της γεωμετρίας, της αρχιτεκτονικής ικανότητας και της ουράνιας ευθυγράμμισης στο σχεδιασμό του μνημείου του Τύμβου Καστά. Στέκεται περήφανα ως μια πρωτοποριακή δομή μέσα στο ελληνικό τοπίο, αναδεικνύοντας μια πρωτοφανή συνέργεια μεταξύ γήινου σχεδιασμού και κοσμικών φαινομένων.

Στην ουσία, το Μνημείο Τύμβου Καστά είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κατασκευή. Είναι μια βαθιά δήλωση σχετικά με την κατανόηση και την εκτίμηση του ελληνικού πολιτισμού για το σύμπαν, την αρχιτεκτονική και τη γεωμετρία. Το μνημείο αποτελεί ενσάρκωση της ελληνικής πολιτιστικής έκφρασης και στέκεται ως φάρος της βαθιάς παγκόσμιας επιρροής του.

Ωστόσο, οι περιπλοκές και η σημασία τέτοιων παρατηρήσεων, για άγνωστους λόγους, φαίνεται να υποτιμώνται από ορισμένους ειδικούς στον τομέα. Ίσως, καθώς περισσότερες φωνές φωτίζουν τα θαύματά του, το μνημείο να κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση που δικαίως του αξίζει.

Δεν απορώ καθόλου γιατί τα ανωτέρω δεν απασχολούν τους "ειδικούς".

Τα Ἀπόῤῥητα του Τύμβου Καστά



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου