Amfipoli News: Κρυφό οπλοστάσιο με ρωμαϊκά σπαθιά 1.900 ετών βρέθηκε σε σπηλιά στην Νεκρά Θάλασσα

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Κρυφό οπλοστάσιο με ρωμαϊκά σπαθιά 1.900 ετών βρέθηκε σε σπηλιά στην Νεκρά Θάλασσα

 


Η κρυψώνα των ρωμαϊκών σπαθιών σε μια σπηλιά στις ακτές της Νεκράς Θάλασσας

Τέσσερα ρωμαϊκά σπαθιά και ένα ακόντιο (pilum), ηλικίας 1.900 ετών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε μια σπηλιά κοντά στην ακτή της Νεκράς Θάλασσας στο Ισραήλ.Τα σπάνια αυτά όπλα βρέθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Εν Γκεντί, διατηρημένα σε ξύλινες και δερμάτινες θήκες,

«Το να βρεις ένα μόνο σπαθί είναι σπάνιο – αλλά τέσσερα; Είναι ένα όνειρο! Τρίβαμε τα μάτια μας για να το πιστέψουμε», δήλωσαν οι αρχαιολόγοι.
Τα όπλα ήταν πιθανότατα πολεμικά λάφυρα που πήραν από τον ρωμαϊκό στρατό Ιουδαίοι επαναστάτες, σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο βιβλίο «Νέες μελέτες στην αρχαιολογία της ιουδαϊκής ερήμου».

Το ακόντιο (επάνω) και ένα από τα σπαθιά

Τα πρώτα ευρήματα – το pilum και κομμάτια επεξεργασμένου ξύλου που αποδείχθηκε ότι ήταν θηκάρια – βρέθηκαν τυχαία σε μια απομονωμένη και απρόσιτη σπηλιά σε βράχους από αρχαιολόγους που μελετούσαν μια αποσπασματική επιγραφή με μελάνι σε έναν σταλακτίτη.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε τέσσερα σπαθιά «σε μια σχεδόν απρόσιτη σχισμή στο ανώτερο επίπεδο της σπηλιάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τα «εξαιρετικά καλά διατηρημένα» σπαθιά βρέθηκαν μαζί με κομμάτια δέρματος, ξύλου και μετάλλου. Τρία από τα σπαθιά είχαν σιδερένιες λεπίδες μέσα σε ξύλινες θήκες και είχαν μήκος 60-65 εκατοστά. Το τέταρτο είχε μήκος 45 εκατοστά.

«Η απόκρυψη των σπαθιών και του pilum σε βαθιές ρωγμές στο απομονωμένο σπήλαιο βόρεια του Εν Γκεντί, υποδηλώνει ότι τα όπλα είχαν ληφθεί ως λάφυρα από Ρωμαίους στρατιώτες ή από το πεδίο της μάχης και κρύφτηκαν σκόπιμα από αντάρτες για να επαναχρησιμοποιηθούν», δήλωσε ο Eitan Klein, ένας από τους διευθυντές του Προγράμματος Έρευνας της Ερήμου της Ιουδαίας.

«Προφανώς, οι αντάρτες δεν ήθελαν να συλληφθούν από τις ρωμαϊκές αρχές φέροντας αυτά τα όπλα. Μόλις τώρα ξεκινάμε την έρευνα για το σπήλαιο και την κρύπτη όπλων που ανακαλύφθηκε σε αυτό, με στόχο να προσπαθήσουμε να μάθουμε σε ποιον ανήκαν τα σπαθιά και πού, πότε και από ποιον κατασκευάστηκαν», πρόσθεσε.

Οι αρχαιολόγοι Oriya Amichay (δεξιά) και Hagay Hamer με ένα από τα σπαθιά

Περαιτέρω ανασκαφές αποκάλυψαν ένα χάλκινο νόμισμα του Μπαρ Κόχμπα από το 132-135 μ.Χ., το οποίο ενδεχομένως χρονολογεί και τα σπαθιά. Εκείνη την εποχή, στην Εξέγερση του Μπαρ Κόκχμπα, γνωστή και ως Τρίτος Ιουδαϊκός Πόλεμος,ήταν η τελευταία θρησκευτική εξέγερση των Ιουδαίων εναντίον της Ρώμηςόπου οι Εβραίοι είχαν επαναστατήσει κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι απώλειες των Ιουδαίων ανήλθαν σε 580.000 άτομα. Ο Αδριανός πήρε μια σειρά από σκληρά μέτρα για να εξαλείψει τις ρίζες του Ιουδαϊσμού που κατά την γνώμη του αποτελούσαν την αφορμή για τις συνεχείς επαναστάσεις. Η Αιλία Καπιτωλίνα (Aelia Capitolina) αντικατέστησε την Ιερουσαλήμ και στο προαύλιο του πρώην ιουδαϊκού Ναού στήθηκε έφιππος ανδριάντας του Αδριανού μαζί με άγαλμα του Ολυμπίου Διός. Απαγορεύτηκε οποιαδήποτε αναφορά στην Τοράχ και στο ιουδαϊκό ημερολόγιο, ενώ οι ιερές γραφές του ιουδαϊσμού κάηκαν τελετουργικά πάνω στον λόφο του πρώην Ναού. Οι νομοδιδάσκαλοι εκτελέστηκαν. Το όνομα της Ιουδαίας σβήστηκε από όλα τα επίσημα ρωμαϊκά έγγραφα και αντικαταστάθηκε με το όνομα Συρία-Παλαιστίνη (Provincia Syria Palaestinica) (από το όνομα Φιλισταίοι) επειδή οι Φιλισταίοι ήταν παραδοσιακοί αντίπαλοι των Ιουδαίων. Κυρίως όμως απαγορεύτηκε όχι μόνο η εγκατάσταση των Ιουδαίων σε αυτή την περιοχή αλλά και όλοι όσοι είχαν απομείνει ζωντανοί στην περιοχή εκδιώχθηκαν από αυτά τα εδάφη. Αυτό είχε βαρύτατες συνέπειες καθώς ο ιουδαϊκός λαός έχασε το εθνικό και το θρησκευτικό του κέντρο. Πολλοί Ιουδαίοι είδαν στο τέλος του πολέμου την πραγματική αρχή της διασποράς

«Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη, που αγγίζει μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οι ξηρές κλιματολογικές συνθήκες στην έρημο της Ιουδαίας επιτρέπουν τη διατήρηση αντικειμένων που δεν επιβιώνουν σε άλλα μέρη της χώρας», δήλωσε ο Eli Escusido, διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. «Πρόκειται για μια μοναδική χρονοκάψουλα με θραύσματα παπύρων, νομίσματα από τους Ιουδαϊκούς Πολέμους, δερμάτινα σανδάλια, και τώρα ακόμη και σπαθιά στα θηκάρια τους, αιχμηρά σαν να είχαν μόλις σήμερα κρυφτεί».

Με πληροφορίες από: Four 1,900-year-old Roman swords found in cave in Israel by Jack Guy, CNN
ellinondiktyo.blogspot.com

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου