Amfipoli News: Φαλλόσχημο μενίρ 5.500 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Πορτογαλία

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Φαλλόσχημο μενίρ 5.500 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Πορτογαλία

 

Του Γιώργου Λεκάκη

Λείψανα ενός μενίρ, 5.500 χρόνων, ανακαλύφθηκαν στην νότια Πορτογαλία, από έναν κάτοικο που έψαχνε για απολιθώματα τριλοβιτών στην κορυφή του Monte do Trigo, στην περιοχή Machados.

Ο αρχαιολόγος A. F. Carvalho (του Πανεπιστημίου του Algarve) είπε ότι το πέτρινο μνημείο είναι κατασκευασμένο από γυαλισμένο ασβεστόλιθο στο ίδιο μέγεθος και φαλλικό σχήμα με άλλα νεολιθικά μενίρ, που βρέθηκαν στην περιοχή του West Algarve. Ο κ. Carvalho και οι συνεργάτες του ανέσκαψαν την περιοχή γύρω από το μνημείο και βρήκαν μερικά ακόμη κομμάτια του, αλλά είναι σε κακή κατάσταση.

«Αρχικά, θα ήταν κατακόρυφο», εξήγησε, «και θα είχε πέσει και προσγειωθεί εδώ. Τα μενίρ μπορεί να χρησιμοποιούνταν για να συμβολίζουν την γονιμότητα και μερικές φορές παρατάσσονταν για να σηματοδοτήσουν εδάφη, περάσματα ή διαβάσεις βοοειδών», πρόσθεσε. «Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή εάν αυτό το μενίρ ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης δομής», είπε. Στο Sotavento του Salir, λ.χ., υπάρχει το Menhir of Cerro das Pedras, που ανακαλύφθηκε από τον Est. da Veiga τον 19ο αιώνα. Στο Alcoutim υπάρχει ένα συγκρότημα μενίρ, Εποχής του Χαλκού, περίπου 5.000 χρόνων.

Θυμίζω ότι οι πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές στο São Brás de Alportel έγιναν τις δεκαετίες του 1870 και του 1880, όταν ανήκε ακόμη στον Δήμο Φάρο.

ΠΗΓΗ: «5,500-year-old menhir discovered in São Brás de Alportel - Menhir found at Monte do Trigo is particularly important for East Algarve (Sotavento) and of interest on a regional scale»,

 Portugal 

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου