Amfipoli News: Έσπασαν και έξυσαν οστά νεκρών ανθρώπων, ίσως για να εξαχθεί μυελός, και έκαναν κύπελλο ένα κρανίο Στην Ισπανία, πριν 7.000 χρόνια!

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Έσπασαν και έξυσαν οστά νεκρών ανθρώπων, ίσως για να εξαχθεί μυελός, και έκαναν κύπελλο ένα κρανίο Στην Ισπανία, πριν 7.000 χρόνια!

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης και το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα εξέτασαν ανθρώπινα υπολείμματα, που βρέθηκαν στο Cueva de los Marmoles, το οποίο βρίσκεται στην νότια Ισπανία.

Τα λείψανα προέρχονται από τουλάχιστον 12 άτομα (7 ενήλικες και 5 μη ενήλικες) και χρονολογούνται από την 5η έως την 2η χιλιετία π.Χ.

Βρέθηκε σκόπιμος κατακερματισμός τους, καθαρισμός από υπολείμματα μαλακών ιστών και σε ορισμένες περιπτώσεις η επαναχρησιμοποίησή τους. Μερικά από τα οστά είχαν σπάσει και ξυστεί, ίσως για να αφαιρεθεί ο ιστός και να εξαχθεί μυελός. Εντοπίσθηκαν επίσης και άλλα οστά, συμπεριλαμβανομένης μιας κνήμης, που μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο, και ενός κρανίου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κύπελλο.

Παρόμοια επεξεργασμένα οστά έχουν βρεθεί και σε άλλες τοποθεσίες σπηλαίων στη νότια Ιβηρική Χερσόνησο, από την ίδια γεωγραφική περιοχή, υποδηλώνοντας την παρουσία, ειδικώς κατά την νεολιθική περίοδο, κοινών ιδεολογιών, με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα, εξήγησαν οι ερευνητές.

Τα οστά μπορεί να είχαν τροποποιηθεί για χρήση για συμβολικούς σκοπούς, πρόσθεσαν.

Το σπήλαιο είχε ταφική χρήση από την Νεολιθική έως την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

ΠΗΓΗ: Z. Laffranchi, κ.ά. «As above, so below: Deposition, modification, and reutilization of human remains at Marmoles cave (Cueva de los Marmoles: Southern Spain, 4000–1000 cal. BCE)», https://doi.org/10.1371/journal.pone.0291152, PLOS ONE, 20.9.2023. Public Library of Science. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.9.2023.

arxeion-politismou.gr


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου