Του Γιώργου Λεκάκη
Η Αιγυπτιο-Γερμανο-Αυστριακή αρχαιολογική αποστολή αιγυπτιολόγων που ανασκάπτουν στον 5.000 χρόνων τάφο της βασίλισσας Μέρενιθ[1] της Α’ Δυναστείας στην ιερή πόλη της Αβύδου, έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες σφραγισμένα (άθικτα!) αγγεία κρασιού.
Η ανακάλυψη έγινε στο Umm El Qa'ab[2] στην Άβυδο, στο Sohag.
Μερικά από τα αγγεία φέρουν ακόμα τα υπολείμματα των σπόρων σταφυλιού.
Τα οργανικά υπολείμματα που ανακτήθηκαν από τα τεχνουργήματα θα μπορούσαν να δώσουν στους μελετητές νέες πληροφορίες για τις οινοποιητικές πρακτικές του Παλαιού Βασιλείου και την πρώιμη ιστορία του κρασιού στην περιοχή.
Το εύρημα θα μπορούσε επίσης να δώσει στους αιγυπτιολόγους νέες γνώσεις για την ζωή της βασίλισσας Merneith, η οποία ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι μπορεί να κυβέρνησε την Αίγυπτο ως η πρώτη γυναίκα φαραώ, από το 2950 π.Χ.
Ευρέθη επίσης και ένα σύνολο ταφικού εξοπλισμού.
Ο κ. M. Waziri, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, είπε ότι «η αρχαιολογική ομάδα βρήκε πολλά ταφικά αντικείμενα. Η εύρεση αυτού του κρασιού ηλικίας 5.000 χρόνων αποδεικνύει ότι αυτές οι κοινωνίες είχαν προηγμένες γνώσεις οινοποίησης. Η διατήρηση των υπολειμμάτων του κρασιού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί απόδειξη των δεξιοτήτων και των τεχνικών τους».
Επειδή όμως το ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΚΡΑΣΙ στην ΕΥΡΩΠΗ ανακαλύφθηκε στους ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΚΑΒΑΛΑΣ στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, και είναι 6.300 χρόνων - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ - το πιο πιθανόν είναι να εδίδαξαν την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση αρχαίοι Έλληνες στην Αίγυπτο, όπως και στην Ευρώπη…
ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα του Μουσείου Αιγύπτου, 4.10.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.10.2023. «Sealed 5,000-Year-Old Wine Jars From Ancient Egypt Unearthed», Newsweek, 10.2.2023.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Merit-Neith / Merneith / Meryt-Neith / Merenith: Ίσως κόρη του Djer (άρα δισέγγονη του πρώτου φαραώ της ενοποιημένης Αιγύπτου, Narmer), και, πιθανότατα ανώτερη βασιλική σύζυγος του Djet. Μητέρα του διαδόχου της, Den. Ελέγετο «πρώτη των κυριών» και «μητέρα βασιλιάς». «Δεν ήταν μόνο επιδέξια στις κρατικές υποθέσεις, αλλά διαχειριζόταν και όλα τα οικονομικά» - βλ. Τζ. Φλέτσερ.
[2] Η Umm el-Qa'ab στην Άβυδο ήταν η βασιλική νεκρόπολη, όπου ενταφιάζονταν οι πρώτοι φαραώ.
Η πιο ισχυρή απόδειξη ότι η Μέρενιθ ήταν ηγεμόνας της Αιγύπτου είναι ο τάφος της, στην Άβυδο (Τάφος Υ). Ο μοναδικός γυναικείος ανάμεσα στους αποκλειστικά ανδρικούς τάφους. Θάφτηκε κοντά στον Djet και τον Den. Ο τάφος της είναι της ίδιας κλίμακας με τους τάφους των βασιλιάδων εκείνης της περιόδου. Κοντά στον τάφο της ανακαλύφθηκαν δύο επιτύμβιες στήλες που έφεραν το όνομά της.
Το 1900 ο W. Flinders Petrie ανακάλυψε τον τάφο της αλλά πίστεψε ότι ανήκε σε έναν άγνωστο μέχρι τότε φαραώ. Ο τάφος ανασκάφηκε και αποδείχθηκε ότι περιέχει έναν μεγάλο υπόγειο θάλαμο, επενδεδυμένο με λασπότουβλα, ο οποίος περιβαλλόταν από σειρές μικρών ταφών, με τουλάχιστον 40 βοηθητικούς τάφους για 20 υπηρέτες! - πρακτική ήταν γενικά χαρακτηριστική αρχή της περιόδου του Πρώιμου Βασιλείου. Άγνωστον εάν σκοτώθηκαν μετά τον θάνατο της βασίλισσας ή πέθαναν από φυσικά αίτια και επιθυμούσαν να ταφούν δίπλα της. Επί πλέον, στον τάφο υπήρχε ένα ηλιακό πλοίο, που προοριζόταν για ταξείδι με τον Θεό Ήλιο στην μετά θάνατον ζωή.
Από την Άβυδο προέρχεται και ένα μικρό θραύσμα από ελεφαντόδοντο με υπολείμματα δύο μορφών, που είναι πιθανόν να εικονίζουν την Μέρενιθ μαζί με τον γιο της, βασιλιά Ντεν.
Στη δε Σακκάρα υπάρχει η πυραμίδα (μαστάμπα) της, διαστάσεων 16 x 42
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου