Amfipoli News: Η μαγεία του αριθμού 9

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Η μαγεία του αριθμού 9

 


Ο αριθμός εννέα έχει συμβολική σημασία. Στην αρχαιότητα οι Πυθαγόρειοι τον θεώρησαν ιερό επειδή τα πολλαπλάσιά του με οποιονδήποτε αριθμό δίνουν και πάλι μεμονωμένο τον αριθμό εννέα. Δηλαδή, με όποιον αριθμό και αν πολλαπλασιασθεί, ο προκύπτων ως γινόμενο αριθμός έχει ως πυθμενικό λεξάριθμο το εννέα, (πυθμενικός λεξάριθμος είναι ο μονοψήφιος αριθμός που προκύπτει αν προσθέσουμε τα ψηφία ενός αριθμού π.χ. ο πυθμενικός λεξάριθμος του 27 είναι 2+7=9. Ο αριθμός αυτός θεωρήθηκε συμβολική μορφή της ύλης που παραμένει αιώνια μόλις παραλλάσσουσα (δηλαδή που αλλάζει ελάχιστα).

Η μαγεία του αριθμού 9

Ο αριθμός 9 είναι φυσικός, ακέραιος και περιττός αριθμός. Επίσης είναι σύνθετος. Σύνθετοι αριθμοί ονομάζονται αυτοί που έχουν περισσότερους από δύο θετικούς διαιρέτες. Ακόμα, είναι ελλιπής γιατί είναι μεγαλύτερος από το άθροισμα των γνήσιων διαιρετών του. 1+3=4< 9. Τέλος, ο αριθμός 9 είναι τετράγωνος δηλαδή τα ψηφία του παρουσιασμένα με τη μορφή κουκίδων μπορούν να σχηματίσουν ένα τετράγωνο.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως ο αριθμός αυτός ήταν αρκετά ελκυστικός για τους αρχαίους μαθηματικούς και κυρίως τους Πυθαγόρειους. Είναι καθολικός κανόνας πως αν πολλαπλασιαστεί ένας οποιοσδήποτε αριθμός με το 9, το άθροισμα των ψηφίων του αριθμού, (πυθμενικός λεξάριθμος), που προκύπτει είναι πάντα 9. Δηλαδή 9 x 314 = 2,826 (2+8+2+6=18 | 1+8=9).

Αλλά συμβαίνει και κάτι άλλο, που εξάπτει την φαντασία… Αν πάρουμε οποιονδήποτε αριθμό και προσθέσουμε τα ψηφία του, για παράδειγμα τον αριθμό 786. 7+8+6=21. Και στην συνέχεια αφαιρέσουμε το αποτέλεσμα από τον αρχικό αριθμό, δηλαδή 786-21 = 765. Το άθροισμα των αριθμών του αποτελέσματος μας δίνει ΠΑΝΤΑ  τον πυθμενικό λεξάριθμο 9. Δηλαδή: 765 (7+6+5 =18 | 1+8=9). Και αυτό συμβαίνει πάντα και για οποιονδήποτε αριθμό.

Υπάρχει επίσης ένας μαθηματικός γρίφος γύρω από το 9. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που μπορεί να γραφτεί χρησιμοποιώντας τρία ψηφία; Η απάντηση είναι το εννιά υψωμένο στην ενάτη δύναμη του εννιά, δηλαδή (9^9)^9. Το 9^9 ισούται με 387420489. Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό που αναπαριστάται από το 9^387420489, ο οποίος αρχίζει με 428124773… και τελειώνει σε …89. Ο ολοκληρωμένος αριθμός αποτελείται από 369 εκατομμύρια ψηφία και θα απαιτούνταν 500 μίλια χαρτιού και πολλά χρόνια για να γραφτεί.

Επίσης ένας αριθμός ν είναι διαιρετός με το 9, αν και μόνο αν το άθροισμα των ψηφίων του ν δίνει αριθμό διαιρετό με το 9

Το 9 σε σχέση με την ιστορία την φιλοσοφία και άλλους συσχετισμούς…

  • Το ένατο γράμμα του Ελληνικού αλφαβήτου είναι το θ, που συνδέεται με την λέξη Θεός και τα παράγωγά του. Η λέξις Θείον λεξαριθμικά=144, το οποίο βεβαίως έχει πυθμενικό λεξάριθμο το 9.
  • Γνωστή από την αρχαιότητα είναι η εννεάκρουνος. Πρόκειται για την πιο φημισμένη κρήνη (πηγή) της αρχαίας Αθήνας, που οικοδομήθηκε από τον τύραννο Πεισίστρατο ή τους γιους του τον 16 αιώνα π.Χ.
  • Επίσης, το Εννεάπυλο είναι η ονομασία ενός τμήματος της μυκηναϊκής οχύρωσης της Ακρόπολης των Αθηνών. Αλλιώς ονομαζόταν Πελαργικό Τείχος.
  • Οι 54 πραγματείες του Πλωτίνου (Φιλόσοφος της Αρχαιότητας) χωρίζονται σε 6 τμήματα που ονομάζονται «Εννεάδες»· ονομάστηκαν έτσι γιατί το κάθε ένα από αυτά τα τμήματα περιέχει εννέα πραγματείες.
  • Στην Αρχαία Αίγυπτο, οι γηγενείς λάτρευαν την «Εννεάδα», που ήταν ομάδα εννέα θεοτήτων από τις οποίες η μία ήταν κορυφαία και οι υπόλοιπες σύντροφοί της, όχι όμως και συγγενείς της. Το σύστημα αυτό των θεοτήτων είχε επινοηθεί από τους ιερείς Ηλιούπολης (της Αιγύπτου) και γι’ αυτό το λόγο η πιο γνωστή εννεάδα ήταν η «ηλιοπολίτις εννεάς». Η «Εννεάδα» εξηγούσε συμβολικά τη δημιουργία του κόσμου.
  • Εννέα ήσαν οι άρχοντες των Αθηνών, οι Μούσες, οι άρχοντες του Σύμπαντος κατά τους Μάγιας (οι οποίοι και χρησιμοποιούσαν εννεαδικό αριθμητικό σύστημα) κ.λ.π.
  • Στην Καινή Διαθήκη η πύλη της Κολάσεως αναφέρεται ως η Ενάτη Πύλη.
  • Το εννέα συνδέεται και με τον μεταπτωτικό κύκλο των αστερισμών, ως διαιρέτης των υποδιαιρέσεών του: Οι 36 δεκανοί, τα 72 έτη που συμπληρώνεται η μετάπτωση μίας μοίρας, τα 2160 έτη που γίνεται η μετάπτωση μεταξύ αστερισμών κ.λ.π.
  • Οι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποιούν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του αποθανόντος 9 ημέρες μετά από το θάνατό του. Μερικοί πιστεύουν πως η ψυχή του περιφέρεται στον τόπο που απεβίωσε για 9 μέρες.
  • Εννέα είναι τα αγγελικά τάγματα κατά την χριστιανική παράδοση.
  • Με εννέα μήνες τοκετού γεννάται ο άνθρωπος.
  • Η Ελληνική σημαία αποτελείται από 9 γραμμές. Συγκεκριμένα αποτελείται από 4 άσπρες και 5 μπλε γραμμές. Οι εννέα αυτές γραμμές έχουν γίνει
    κατά αντιστοιχία με τις συλλαβές της φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος».
  • Ακόμα, ο αριθμός εννέα κατέχει σημαντική θέση στις νεοελληνικές επωδές (ξόρκια). Για παράδειγμα σε ξόρκι κάποιου από τη Κεφαλονιά χρησιμοποιούνται 9 χόνδροι από αλάτι. Η Κερκυραία ξορκίστρα επί 9 συνεχής μέρες ή 9 υστερόπεφτα (δηλαδή τις τελευταίες Πέμπτες του μήνα και της Σελήνης) επαναλαμβάνει το ξόρκι! Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας η ξόρκισα λέγοντας το ξόρκι της στέφει τον άρρωστο με στεφάνι φτιαγμένο από 9 κομμάτια κλίμα (κανείς δεν ξέρει αν όντως είχε αποτέλεσμα!). Συνήθως τα ξόρκια επαναλαμβάνονται 9 φορές.
  • Ο κύκλος ως τέλειο σχήμα έχει 360 μοίρες. Αν προσθέσουμε τους αριθμούς 3+6+0 έχουμε αποτέλεσμα 9.

Δείτε το παρακάτω video με περισσότερες μαθηματικές ιδιαιτερότητες του αριθμού εννέα (9)


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου