Του Γιώργου Λεκάκη
Το Giugliano Νεαπόλεως, στον 40ό παράλληλο [40°56′N 14°12′E] στην Καμπανία Ιταλίας, κατοικήθηκε αρχικώς από αποίκους εκ Κύμης Ευβοίας. Κατά την παράδοση ένας πυρήνας Κουμάνων, κατέφυγε στην ύπαιθρο του (νυν) Τζουλιάνο το 421 π.Χ., και ονόμασε την περιοχή Λείριο / Leirianum, Lilianum - λόγω της μεγάλης ανθοφορίας των κρίνων στην περιοχή.
Από την Εποχή του Σιδήρου, μεταξύ 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. εγκαταστάθηκαν οι Όσκοι, οι οποίοι ίδρυσαν, μεταξύ άλλων τις πόλεις, Atella και το Liternum (στις όχθες της λίμνης Πατρία, η οποία κατοικείτο ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους), που άκμασαν υπό την κυριαρχία της Ρώμης. Η περιοχή είναι αυτή της Liburia - Terra di Lavoro, το πιο εύφορο μέρος της Campania felix. Έχει ευρεθεί ένας άπειρος αριθμός αρχαιολογικών ευρημάτων, που μαρτυρεί την παρουσία οικισμών ρωμαϊκών χρόνων.
Σήμερα ήρθε στο φως μια εξαιρετική ανακάλυψη στον Δήμο Giugliano κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών, για τις εργασίες για το σύστημα ύδρευσης του αρχαίου Φλεγραίου Πεδίου - νυν περιοχή Flegreo Domitiana, που διεξήγαγε η Acqua Campania: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν αρχαίο θαλαμωτό τάφο σε αρίστη κατάσταση και διατήρηση, που ονομάσθηκε «Τάφος του Κέρβερου»!
Η περιοχή που αποδείχτηκε γεμάτη ταφές, με διαφορετικές τελετές (τόσο ταφής, όσο και αποτέφρωσης). Αυτές μαρτυρούν την μακρόχρονη χρήση της περιοχής για ταφικούς σκοπούς, από την δημοκρατική έως την αυτοκρατορική εποχή.
Κατά την διάρκεια των ανασκαφών, η κορυφή ενός τοίχου σε opus incerta, πολύ καλά κτισμένη, απεδείχθη ότι ήταν το εμπρόσθιο μέρος ενός μνημειώδους θαλαμοειδούς τάφου, με την είσοδο να είναι ακόμα καλά σφραγισμένη, από την αρχική πλάκα, ελάχιστα βαθουλωμένη στην κορυφή, για να δημιουργήσει άνοιγμα και προφανώς να επιτρέπει την πρόσβαση σε μια επόμενη φάση χρήσης του υπογείου χώρου, που ήταν ερμητικά κλεισμένο με πλακάκια.
Οι ζωγραφιές με έντονα χρώματα εικονίζουν τον Ιχθυοκένταυρο, ίσως τον Αφρο (προσωποποίηση του θαλάσσιου αφρού) και τον Βυθό (προσωποποίηση του βυθού / βάθους της θάλασσας) με ερωτιδείς ανά χείρας, να κρατούν μια ασπίδα στον εμπρός τοίχο, ενώ περιβάλλουν τον θάλαμο εικονιστικές παραστάσεις του Κέρβερου - εξ ου και το όνομά του «Τάφος του Κέρβερου».
Τρεις ζωγραφισμένες κλίνες, ένας βωμός με αγγεία για σπονδές, ο νεκρός ακόμα τοποθετημένος στα νεκρικά κρεβάτια με πλούσια αντικείμενα / κτερίσματα, συμπληρώνουν την εικόνα μιας ανακάλυψης, που δεν έχει προηγούμενο σε αυτόν τον τομέα.
Η περιοχή της νεκρόπολης βρίσκεται σε σημαντικό σημείο του ager Campanus, κοντά σε γνωστούς αέναους δρόμους, και σε ίση απόσταση από τους αρχαίους οδικούς άξονες της via Cumis - Capuam και της via per Liternum.
Ο Τύμβος στο Τζουλιάνο, όπως ανακοίνωσε η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, θα συνεχίσει να ανασκάπτεται και να μελετάται.
Η δρ. S. Formola, είναι η υπεύθυνη ανασκαφών και έφορος ο κ. M. Nuzzo.
ΠΗΓΗ: Classic Cult, 8.10.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.10.2023.
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου