Amfipoli News: Κεφτεδάκια με πατάτες και μπεσαμέλ στο φούρνο

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Κεφτεδάκια με πατάτες και μπεσαμέλ στο φούρνο

 


Συνταγή για κεφτεδάκια με πατάτες και μπεσαμέλ στο φούρνο. Ένα φαγητό σκέτη κόλαση για το Κυριακάτικο τραπέζι αλλά και για οποιαδήποτε άλλη περίσταση! Σαν σουφλέ με κεφτεδάκια και μπεσαμέλ που είναι μία πολλή καλή ιδέα και για τα επίσημα τραπέζια του σπιτιού μας.

Υλικά

5-6 βρασμένες πατατες 

200 γραμμάρια μιξ τυριών 

Για τα κεφτεδάκια

500 γραμμάρια κιμάς ανάμεικτος 

1 αυγό

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 

1 μεγάλο κρεμμύδι 

3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά 

1/2 κουταλάκι του γλυκού φαγητού σόδα 

1 κουταλιά της σούπας ξύδι 

3 κουταλιές της σούπας μαιντανό 

2 κουταλιές της σούπας δυόσμο 

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη 

Κύμινο 1 κουταλάκι του γλυκού

Αλατι Κατά βούληση

Πιπέρι Κατά βούληση

Για τη σάλτσα

Ντοματα 1 τριμμένη

Ζαχαρη 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Αλατι 1/3 κουταλάκι του γλυκού

Ρίγανη 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Πάπρικα 1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά

Κετσαπ 1 κουταλιά της σούπας

Ελαιολαδο 2 κουταλιές της σούπας

Για την μπεσαμέλ

Γάλα Φρέσκο 500 ml

Αυγα 1

Κορν Φλαουρ 3 κουταλιές της σούπας

Αλατι Κατά βούληση

Πιπέρι Κατά βούληση

Κύβος Κότας Μισός

Μοσχοκάρυδο Κατά βούληση

Κεφαλοτύρι 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο

Ετοιμάσαμε για εσάς ένα κολασμένο φαγητό με κεφτεδάκια, μπεσαμέλ και πατάτες που λιώνει στο πιρούνι. Είναι ένα πανεύκολο φαγητό που όμως είναι πολύ εντυπωσιακό τόσο στην εμφάνιση όσο και στην γεύση. Εμείς το φτιάχνουμε τις Κυριακές αλλά και στους μπουφέδες μας! Δοκιμάστε το.

Εκτέλεση για την μπεσαμέλ

Σε ένα άλλο μικρότερο κατσαρολάκι προσθέτουμε το φρέσκο γάλα, το αυγό και λιώνουμε σε ένα ποτήρι το κορν φλάουρ με λίγο νερό. Προσθέτουμε και το μείγμα με το κορν φλάουρ στο κατσαρολάκι με το γάλα, τον κύβο κότας και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ

Μόλις πήξει απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε την μπεσαμέλ στην άκρη.

Εκτέλεση για τα κεφτεδάκια

Σε μία λεκάνη προσθέτουμε τον κιμά, το αυγό, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε περάσει πρώτα από το μπλέντερ, την τριμμένη φρυγανιά, την σόδα φαγητού, το ξύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον δυόσμο, την ρίγανη, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη, για 30 λεπτά.

Εκτέλεση για την σάλτσα

Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη ντομάτα, την ζάχαρη, το αλάτι, την ρίγανη, την πάπρικα, το κέτσαπ και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.


Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό ελαφρώς, μέχρι να τσιμπιούνται με το πιρούνι. Έπειτα τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε ροδέλες με πάχος μισό εκατοστό περίπου. Παίρνουμε ένα μικρό ταψί και το αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Βάζουμε στο ταψί από μία φέτα πατάτες κάτω από κάθε κεφτεδάκι και καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες πατάτας, τα κεφτεδάκια γύρω γύρω από το πλάι, σαν διαχωριστικά και γύρω γύρω από το ταψί. Περιχύνουμε με την σάλτσα προσεχτικά χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο μιξ τυριών και από πάνω στρώνουμε την μπεσαμέλ. Ραντίζουμε με λίγο ηλιέλαιο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Yiota Marinaki - Μαγειρικές Απολαύσεις

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου