Amfipoli News: Βρέθηκαν σκελετοί με τρυπημένα κρανία στη νεκρόπολη 3.200 ετών στο Βαν

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Βρέθηκαν σκελετοί με τρυπημένα κρανία στη νεκρόπολη 3.200 ετών στο Βαν

 


Ίχνη χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο βρέθηκαν στα κρανία 30 από τους 400 σκελετούς που βρέθηκαν στη νεκρόπολη 3.200 ετών στην περιοχή Çatak του Van.

Διεξάγονται αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή της νεκρόπολης που καθορίστηκε κατά τις επιφανειακές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από δύο χρόνια στο Van, στην περιοχή Uzuntekne, στον οικισμό İçimli, στη θέση Kaniya Bekan. Μελέτες αποκάλυψαν ότι η περιοχή της νεκρόπολης χρονολογείται πριν από περίπου 3.200 χρόνια.

Η νεκρόπολη, οι ανασκαφές της οποίας πραγματοποιήθηκαν υπό την επιστημονική συμβουλή του καθηγητή Gulan Ayaz από το Πανεπιστήμιο Yüzüncü Yıl, ονομάστηκε «Kaniya Bekan Necropolis».

(Σχετικό: Τεχνούργημα Ελεφαντοστού που απεικονίζει Σφίγγα και Δέντρο της Ζωής που βρέθηκε στη Χατούσα)

Κατά τις ανασκαφές ανακαλύφθηκαν τρία δωμάτια με τοίχους χτισμένους από πέτρες και τέσσερις πλεκτοί τάφοι. Σε αυτούς τους τάφους ανακαλύφθηκαν περίπου 400 ανθρώπινοι σκελετοί. Στα κρανία των 30 από τους 400 σκελετούς εντοπίστηκαν ίχνη χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο που ονομάζεται τρεπάν.

Ο επιστημονικός σύμβουλος Gulan Ayaz δήλωσε ότι άνοιξαν επτά τάφους που αντικατοπτρίζουν τις ταφικές παραδόσεις της Εποχής του Σιδήρου και είπε ότι τρεις από τους τάφους έγιναν με τη μορφή ενός δωματίου και τέσσερις με τη μορφή πλεκτών τάφων.

Σε αυτούς τους τάφους θάφτηκαν πολλοί άνθρωποι. Επιπλέον, δίπλα στους θαμμένους έμειναν αγγεία. Μια ταφή σκύλου αποκαλύφθηκε επίσης ανάμεσα στους ανθρώπους που θάφτηκαν με τα στολίδια τους.

Ο Ayaz είπε, «Το γεγονός ότι συναντάμε σκελετούς μικρών ζώων στις εισόδους των τάφων φέρνει στο νου την παράδοση της προσφοράς. «Η δουλειά μας στο πεδίο θα συνεχιστεί». λέει.

Αναπλ. Καθ. από το Πανεπιστήμιο Yüzüncü Yıl. Ο Δρ. Ο Hakan Yılmaz λέει ότι στην έρευνά τους σε επτά τάφους που ανακαλύφθηκαν στη νεκρόπολη, βρήκαν περίπου 30 χειρουργημένα κρανία, τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν μια επιδημία που σημειώθηκε εκείνη την εποχή.

«Στην αρχαιότητα, οι μέθοδοι αυλάκωσης, κοπής, διάτρησης και απόξεσης χρησιμοποιούνταν στις χειρουργικές επεμβάσεις κρανίου. Βρήκαμε ότι και οι τέσσερις τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη νεκρόπολη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Μπορεί να υπήρχε κάποια νευρολογική ασθένεια ή επιδημία που σχετίζεται με τον εγκέφαλο στην περιοχή. Τα άτομα χειρουργήθηκαν χρησιμοποιώντας τέσσερις μεθόδους. Το 60 τοις εκατό όσων υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ανάρρωσαν. «Αυτό δείχνει ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις έγιναν με μεγάλη επιτυχία».

«Μπορούμε να πούμε ότι το μόνο μέρος στην Τουρκία όπου γίνονται τόσες πολλές επεμβάσεις κρανίου είναι η νεκρόπολη Kaniya Bekan. Στους ασθενείς δόθηκε η δέουσα σημασία. «Είδαμε ότι γενικά έγιναν χειρουργικές επεμβάσεις στο δεξί, αριστερό και πίσω μέρος του κρανίου».

Τα οστά που αφαιρέθηκαν από τους τάφους θα εξεταστούν λεπτομερώς σε εργαστηριακό περιβάλλον στο μέλλον και θα ληφθούν πληροφορίες για την ηλικία, το φύλο και τις ασθένειες αυτών των ανθρώπων.

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου