Amfipoli News: Λαχματζούν

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Λαχματζούν

 


Υλικά 

Για τη ζύμη

500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μαγιά

½ κ. γλ. αλάτι

νερό όσο πάρει (περίπου 1½ φλ.)

Για τη γέμιση

350 γραμ. κιμά αρνίσιο ή ανάμεικτο αρνί και μοσχάρι

2 κρεμμύδια άνυδρα

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες

χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. πάπρικα (γεμάτη)

αλάτι

πιπέρι

μπούκοβο

2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος

1 λεμόνι

λίγο γιαούρτι

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το πολίτικο λαχματζούν,

βάζοντας πρώτα το αλεύρι και τη μαγιά σε μπολ. Ανακατεύουμε.

  • Προσθέτουμε νερό περίπου 1,5 φλ. και το αλάτι και ζυμώνουμε.
  • Αφήνουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  • Βάζουμε τον κιμά στη σανίδα κοπής, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, το σκόρδο, το μαϊντανό, πάπρικα, αλάτι – πιπέρι, μπούκοβο και με το μαχαίρι κόβουμε τα υλικά ξανά και ξανά (το μίγμα απλώνεται με το κόψιμο, το μαζεύουμε με το μαχαίρι και συνεχίζουμε).
  • Στο τέλος το μίγμα θα γίνει σαν να ζυμώθηκε και θα αλλάξει χρώμα. Ιδανικά θα ήταν αν μπορούσαμε να φυλάξουμε το μίγμα στο ψυγείο σκεπασμένο για 30΄.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια μικρά ή μεγάλα, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε τα λαχματζούν.
  • Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο την ζύμη με πλάστη και με τα δάχτυλα.
  • Την βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα.
  • Απλώνουμε από λίγη γέμιση, με τα δάχτυλα. Φροντίζουμε γύρω – γύρω να αφήσουμε κενό στη ζύμη (όχι γέμιση).
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200 – 220°για 15-20΄ να ροδίσουν καλά.
  • Καίμε το βούτυρο στο τηγάνι και μόλις βγουν από τον φούρνο περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.
  • Στύβουμε λεμόνι.
  • Σερβίρουμε με γιαούρτι.

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη συνταγή και με έτοιμες πίτες. 

argiro.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου