Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 700 μέτρων στους πρόποδες του όρους Μενοίκιο/Photo: Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου Σερρών
Χαρακτηρίζεται ως το «Ζαγοροχώρι» της περιοχής με τα σπίτια να είναι χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω στην πλαγιά.
Ανεβαίνουμε σιγά σιγά στον στενό φιδογυριστό δρόμο. Σε κάθε στροφή η θέα προς την πόλη και τον κάμπο των Σερρών γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Το Χιονοχώρι δεν είναι μακριά από τις Σέρρες, απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα και θα χρειαστείτε περίπου 25 λεπτά για να το προσεγγίσετε. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 700 μέτρων στους πρόποδες του όρους Μενοίκιο. Το βουνό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 1.963 μέτρα, αλλά είναι μια πλούσια περιοχή τόσο από άποψη χλωρίδας όσο και από άποψη γεωλογικού ενδιαφέροντος και γι’αυτό έχει ενταχθεί στις ελληνικές περιοχές ειδικής προστασίας Natura 2000.
Το χωριό άρχισε να κατοικείται στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν Βλάχοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το Μενοίκιο όρος ως θερινό βοσκότοπο. Μετά την απελευθέρωση το 1913, όλο και περισσότεροι κάτοικοι εγκαθίστανται στο βουνό και η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι κτηνοτρόφοι. Ο πληθυσμός του χωριού συνεχώς αυξάνεται και τη δεκαετία του 1950 στο χωριό κατοικούν δεκάδες οικογένειες. Από τη δεκαετία του ‘60 όμως και έπειτα με την ανάπτυξη των πόλεων, οι κάτοικοι σταδιακά το εγκαταλείπουν για να αναζητήσουν καλύτερες δουλειές και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Στην απογραφή του 2001 το Χιονοχώρι είχε 63 κατοίκους και στην απογραφή του 2011 δεν καταγράφηκε κανένας κάτοικος.
Έχει ενταχθεί στις ελληνικές περιοχές ειδικής προστασίας Natura 2000/Photo: Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου Σερρών
Photo: Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου Σερρών
Από τότε όμως μέχρι σήμερα, το χωριό με τα καλντερίμια και τα πέτρινα σπίτια γνωρίζει μια περίοδο αναβίωσης, αφού πολλοί είναι αυτοί που αναστήλωσαν τα σπίτια τους και επιστρέφουν τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στον κάμπο των Σερρών, το Χιονοχώρι προσφέρει δροσιά ακόμα και τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Παρόλο λοιπόν που είναι ένα έρημο χωριό, περπατώντας θα δείτε ότι όλα τα σπίτια είναι περιποιημένα και τα πέτρινα καλντερίμια πεντακάθαρα. Μεγάλο ρόλο έχει παίξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε ήδη από το 1977 και έχει πολύπλευρες δραστηριότητες, από την ανάδειξη των κτισμάτων του παραδοσιακού οικισμού μέχρι τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Photo: Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου Σερρών
Το χωριό με τα καλντερίμια και τα πέτρινα σπίτια γνωρίζει μια περίοδο αναβίωσης/Photo: Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου Σερρών
Photo: Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου Σερρών
Photo: Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου Σερρών
Αξίζει να βρεθείτε στο Χιονοχώρι τον Δεκαπενταύγουστο, τότε που ο Σύλλογος διοργανώνει τη μουσική βραδιά «Αυγουστιάτικο Φεγγάρι» στην πλατεία μπροστά από το παλιό Δημοτικό σχολείο υπό το φως του φεγγαριού. Οι χώροι του παλιού σχολείου έχουν μετατραπεί στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, το οποίο παρουσιάζει τη ζωή των πρώτων κατοίκων του χωριού, των Βλάχων κτηνοτρόφων. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αργαλειό, σεντούκια, παλιά οικιακά σκεύη, ομοίωμα βλάχικης καλύβας και αγροκτηνοτροφικά εργαλεία.
Στον κάμπο των Σερρών, το Χιονοχώρι προσφέρει δροσιά ακόμα και τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού/Photo: Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου Σερρών
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, μια τρίκλιτη βασιλική του 19ου αιώνα, χτισμένη επίσης με πέτρα.
Στο χωριό δεν υπάρχουν πολλά μαγαζιά παρά μόνο η ταβέρνα «Viara» (Χιονοχώρι, Τηλ. 6946 120977) η οποία διαθέτει ένα φανταστικό μπαλκόνι με θέα και σερβίρει καλοψημένα κρεατικά και χειροποίητα ορεκτικά.
travel.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου