Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν όλο το χρόνο λεμόνια στην αγορά. Ντόπια ή εισαγωγής, κερωμένα ή ακέρωτα. Δίφορες και πολύφορες λεμονιές ομορφαίνουν κήπους ολοχρονίς και νοστιμίζουν με τα λεμόνια τους τα βραστά βλίτα με τα κολοκυθάκια, τις καλοκαιρινές κακαβιές και τα τηγανητά θαλασσινά του καλοκαιριού.
Είναι αλήθεια όμως ότι τα λεμόνια το καλοκαίρι ούτε άφθονα είναι ούτε οικονομικά. Αφήστε που πολλές φορές είναι τόσο στεγνά που δεν βγάζουν σταλιά χυμό. Έτσι τυχεροί είναι αυτοί που έχουν δικά τους δέντρα και τους περισσεύουν λεμόνια. Στις μέρες μας μπορούμε να τα διατηρήσουμε και να εξυπηρετήσουμε τις καλοκαιρινές μας ανάγκες σε χυμό.
Η διατήρηση των λεμονιών δεν ήταν και πολύ εύκολο πράγμα παλιότερα. Από κουβέντες που κάνω κατά καιρούς με ηλικιωμένους στην περιοχή μου, έχω ακούσει αρκετές εκδοχές: κάλυψη με άχυρο, με ροκανίδι, με άμμο, με άθο (στάχτη). Προφανώς για να κρατηθούν προφυλαγμένα από την υγρασία και τη ζέστη του περιβάλλοντος. Όλα τα παραπάνω υλικά είναι γνωστά για μονωτικές ιδιότητες και μάλλον γι αυτό τα επέλεγαν.
Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν και πολύ αποτελεσματικοί αυτοί οι τρόποι γιατί το μεσοκαλόκαιρο εγώ θυμάμαι να διαλύουμε ξινό σε νερό για να περιχύσουμε τον άφθονο στίφνο με τα βλίτα ή είχαμε εναλλακτικά εκείνο το απαίσιο σκεύασμα στο πλαστικό κίτρινο μπουκάλι που παρίστανε το χυμό λεμονιού! Ευτυχώς που υπήρχε και η αγουρίδα!
Τώρα με τους σύγχρονους καταψύκτες η διατήρηση πολλών προϊόντων γίνεται πιο εύκολη. Έτσι οι δυο από τους τρεις τρόπου που καταγράφω σ’ αυτή την ανάρτηση αφορούν κατάψυξη, ενώ ο τρίτος δοκιμάστηκε πριν 2-3 χρόνια και πραγματικά ήταν πολύ αποτελεσματικός αφού τα λεμόνια διατηρήθηκαν τέλεια!
Φέτος λοιπόν, που κατά γενική ομολογία είναι “λεμονοχρονιά”, αφού φτιάξουμε γλυκό λεμόνι, μαρμελάδα λεμονιού, και σπιτική λεμονάδα, ας διατηρήσουμε λίγα λεμόνια και για το καλοκαίρι!
1ος τρόπος: Λεμόνια στην κατάψυξη
Διαλέγουμε γερά λεμόνια, όχι κερωμένα, με φλούδα χωρίς σημάδια και χτυπήματα, και τα πλένουμε καλά. Με ένα καθαρό σφουγγαράκι ή βουρτσάκι τρίβουμε την επιφάνειά τους για να απομακρυνθεί κάθε ίχνος σκόνης. Τα κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλα και τα βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξεπαγώνουμε τις ποσότητες που χρειαζόμαστε.
2ος τρόπος: Χυμός στην κατάψυξη
Παίρνουμε το χυμό των λεμονιών με ένα κοινό ή με ηλεκτρικό λεμονοστύφτη και τον αδειάζουμε προσεκτικά σε θήκες για παγάκια. Τις βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να στερεοποιηθούν. Όταν είναι έτοιμα, βγάζουμε τα παγάκια χυμού από τις θήκες και τα βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης ή σε μπολ κατάψυξης. Τα ξαναφυλάμε στην κατάψυξη.
3ος τρόπος: Λεμόνια στο ελαιόλαδο
Πλένουμε πολύ καλά γερά και ακέρωτα λεμόνια απομακρύνοντας πάλι (όπως στον 1ο τρόπο) με βουρτσάκι ή σφουγγαράκι κάθε ίχνος ξένου σώματος από την επιφάνειά τους. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας ή τα σκουπίζουμε. Τα κόβουμε σε φέτες με πάχος περίπου 1 cm. Σε στεγνά, κρύα αποστειρωμένα βάζα στρώνουμε τις φέτες λεμονιού πασπαλίζοντάς τις με λίγο αλάτι, κατά προτίμηση ημίχοντρο. Όχι παραπάνω από μία κουταλιά σε κάθε βάζο του ενός λίτρου. Πιέζουμε τα λεμόνια να μην αφήσουν πολλά κενά ανάμεσά τους. Γεμίζουμε τα βάζα με ελαιόλαδο. Αφήνουμε να μείνουν 1-2 ώρες (πιθανόν να πρέπει να συμπληρωθεί λίγο ακόμη μετά από αυτό το διάστημα) και σφραγίζουμε.
Διατηρούμε σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι.
Παρατηρήσεις:
- Ο δεύτερος τρόπος είναι ο πιο εύκολος και ο πιο χρήσιμος κατά τη γνώμη μου γιατί ο χυμός χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους έτσι. Σε σαλάτες και χόρτα αφού ξεπαγώσει, σε σούπες λαχανικών, και σε καλοκαιρινά αναψυκτικά ως παγάκι! Δοκιμάστε με ένα παγάκι λεμονιού τη βυσσινάδα ή τη φραουλάδα της προχθεσινής ανάρτησης, το ανθρακούχο νερό σας, ή ακόμη και ένα χυμό του εμπορίου. Άλλη γεύση!
- Θεωρώ καλύτερη τη λύση κατάψυξης μέσα σε θήκες για παγάκια παρά σε σακουλάκια για παγάκια. Και δυσκολότερα γεμίζουν και δεν ξέρω πόσο ασφαλής είναι η συνεχής επαφή του όξινου χυμού με το πλαστικό.
- ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ να πάρουμε το ξύσμα από τα λεμόνια μας αν είναι φρέσκα και αράντιστα πριν τα στύψουμε και αφού βέβαια τα πλύνουμε σχολαστικά. Πάλι σε σακουλάκια, θα νοστιμίσουν κέικ και μαγειρευτά λεμονάτα όλο το καλοκαίρι.
- Η διατήρηση στο ελαιόλαδο θα λέγαμε ότι είναι μια εναλλακτική εκδοχή για το μαροκινό τουρσί λεμονιού, με λιγότερο αλμυρό αποτέλεσμα. Μου τον είπε πριν 2-3 χρόνια μια φίλη ως παραδοσιακό, δεν έχω όμως διασταυρώσει την πληροφορία. Μου έκανε εντύπωση η ομοιότητά του με τον μαροκινό. Δοκίμασα τη διατήρηση σε ελαιόλαδο και ήταν τελικά πολύ επιτυχημένη. Οι φέτες λεμονιού χρησιμοποιούνται σε ψητά ψάρια και κρέατα και σε μαρινάδες ενώ το ελαιόλαδο δεν πάει χαμένο αφού είναι αρωματισμένο και αρκούντως ξινό. Εξάλλου είναι πολύ λίγο σε κάθε βάζο.
- Με το δεύτερο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε παγάκια και με χυμό πορτοκαλιού (φαίνονται στις παραπάνω φωτογραφίες) που πάλι αναβαθμίζουν καλοκαιρινά αναψυκτικά!
- cretangastronomy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου