Ένα από τα σπιτάκια στην περιοχή Amnya. C: E. Dubovtseva/Piezonka et al, Antiquity 2023
Αρχαίοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες στην περιοχή Lower Ob της Σιβηρίας μπορεί να έχτισαν το πρώτο γνωστό κάστρο στον κόσμο στις όχθες ενός ποταμού.
Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι προϊστορικές κοινότητες έχτισαν τα κάστρα τους για προστασία ή για να διεκδικήσουν ευνοϊκές αλιευτικές περιοχές. Ωστόσο, η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα στην τοποθεσία αποκάλυψε ότι το κάστρο χτίστηκε πριν από 8.000 χρόνια.
Οι ερευνητές επισκέφθηκαν τον οχυρωμένο οικισμό της Amnya, που βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από μια πλημμυρική πεδιάδα ελώδους ποταμού και αναγνωρίζεται ως το βορειότερο φρούριο της λίθινης εποχής στην Ευρασία.
Πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή αποκάλυψαν την ύπαρξη δέκα «λάκκων σπιτιών» που οριοθετούνται από μια σειρά από επιχώσεις και τάφρους που περιβάλλουν τον λόφο.
(Σχετικό: Μια μυστηριώδης προϊστορική ομάδα ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία)
Υπολείμματα ξύλινων περιφράξεων είχαν ήδη εντοπιστεί σε προηγούμενες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1987 και 2000. Αυτό έδειχνε ότι η περιοχή περιβαλλόταν πιθανώς από αμυντικό τείχος. Μια δεύτερη ομάδα λάκκων αποτελούμενη από δέκα σπίτια ανακαλύφθηκε λίγο έξω από το κάστρο. Αυτό υποδηλώνει μια ιεραρχική δομή με οχυρό εσωτερικό χώρο και απροστάτευτο εξωτερικό τμήμα.
Οι εκτιμήσεις χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα από φράκτες και κάρβουνο που βρέθηκαν σε τάφρο δείχνουν ότι το κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα της 7ης χιλιετίας π.Χ. Ωστόσο, στρωματογραφικά στοιχεία από λάκκους σπιτιών δείχνουν ότι η τοποθεσία κάηκε επανειλημμένα, υποδεικνύοντας την παρουσία βίαιων συγκρούσεων στην περιοχή πριν από 8.000 χρόνια.
«Μέσα από λεπτομερείς αρχαιολογικές έρευνες στην Άμνυα, συλλέξαμε δείγματα για χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα, επιβεβαιώνοντας την προϊστορική ηλικία της τοποθεσίας και αποκαλύπτοντας ότι είναι το αρχαιότερο γνωστό φρούριο στον κόσμο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Tanja Schreiber. λέει.
«Οι νέες μας παλαιοβοτανικές και στρωματογραφικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Σιβηρίας οδήγησαν έναν εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής βασισμένο στους άφθονους πόρους της περιοχής».
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το φρούριο Amnya χτίστηκε αιώνες πριν εμφανιστούν παρόμοιες οχυρώσεις στην Ευρώπη. Αν και ορισμένες αρχαίες ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών σε άλλα μέρη του κόσμου μπορεί να έχουν κατασκευάσει άμυνες, η πολύ πρώιμη ιστορία αυτού του φαινομένου στο εσωτερικό της δυτικής Σιβηρίας είναι ζωτικής σημασίας.
Τα ευρήματα των ερευνητών διαψεύδουν τη μακροχρόνια υπόθεση ότι οι μόνιμοι οικισμοί και η μνημειακή αρχιτεκτονική εμφανίστηκαν μόνο μετά την υιοθέτηση της γεωργίας και την επακόλουθη ανάπτυξη πολύπλοκων κοινωνιών. Αλλά είναι ακόμα ασαφές γιατί η κοινότητα των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών χρειαζόταν ένα τέτοιο φρούριο.
Μια θεωρία που προτάθηκε από τους συγγραφείς της μελέτης είναι ότι η εδαφικότητα αυξήθηκε μεταξύ των ομάδων αναζήτησης τροφής κατά τη διάρκεια ενός παγκοσμίου γεγονότος ψύξης που ξεκίνησε πριν από περίπου 8.200 χρόνια και διήρκεσε περίπου δύο χιλιετίες.
Εναλλακτικά, η εμφάνιση της κεραμικής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να επέτρεψε σε αυτές τις προϊστορικές κοινότητες να αρχίσουν να αποθηκεύουν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, όπως το ιχθυέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι το κάστρο μπορεί να έχει χτιστεί ως μέρος για την ασφαλή αποθήκευση αυτών των πολύτιμων πόρων.
Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι το φρούριο μπορεί να χτίστηκε ως απάντηση στην αυξανόμενη διομαδική σύγκρουση καθώς μετανάστες από το νότο μετακόμισαν στη Βόρεια Σιβηρία. Ωστόσο, είναι αδύνατο να πούμε αν το κάστρο ήταν έργο ντόπιων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών ή νεοφερμένων.
Όποιος και αν έχτισε το φρούριο, η ανάγκη για μια τέτοια προστατευόμενη περιοχή αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πρόκληση για την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι ο ανταγωνισμός και η βία απουσίαζαν σε μεγάλο βαθμό στον προ-γεωργικό κόσμο.
IFL Science. 8 Δεκεμβρίου 2023.
Άρθρο : Piezonka H, Chairkina N, Dubovtseva E, Kosinskaya L, Meadows J, Schreiber T. 2023. Το παλαιότερο γνωστό ακρωτήριο οχυρό στον κόσμο: Amnya και η επιτάχυνση της ποικιλομορφίας κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στη Σιβηρία πριν από 8000 χρόνια. Αρχαιότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου