Amfipoli News: Οι άνθρωποι στους πρώτους μεγάλους οικισμούς έπαιρναν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους από τον αρακά και όχι από το κρέας

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Οι άνθρωποι στους πρώτους μεγάλους οικισμούς έπαιρναν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους από τον αρακά και όχι από το κρέας

 


Ανοικοδόμηση του μεγαοικισμού Μαϊντανέτσκε. Γ: Susanne Beyer, Πανεπιστήμιο του Κιέλου

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι στους πρώτους μεγάλους οικισμούς έπαιρναν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους από τον αρακά και όχι από το κρέας.

Αγροτικοί οικισμοί του αρχαίου πολιτισμού της Τρυπυλίας, που βρίσκονται στη σημερινή Ουκρανία και τη Μολδαβία, ιδρύθηκαν πριν από περισσότερα από 6.000 χρόνια και αριθμούσαν περίπου 15.000 κατοίκους. Αυτό τους καθιστά τους μεγαλύτερους γνωστούς προϊστορικούς οικισμούς στον κόσμο.

Ξεκινώντας γύρω στο 4.100 π.Χ., περιοχές του πολιτισμού της Τρυπυλίας περίπου 320 εκταρίων άρχισαν να εμφανίζονται στη δασική-στεπική περιοχή της βορειοδυτικής Μαύρης Θάλασσας. Για να κατανοήσουν πώς τα πήγαν μαζί αυτές οι τεράστιες κοινότητες, οι συγγραφείς της νέας μελέτης ανέλυσαν περισσότερα από 480 οστά ανθρώπων και ζώων που συλλέχθηκαν από 40 διαφορετικές τοποθεσίες, καθώς και σταθερά ισότοπα άνθρακα και αζώτου από απανθρακωμένες καλλιέργειες και έδαφος.

Αυτές οι αναλύσεις επέτρεψαν στους ερευνητές να ανακατασκευάσουν τη δίαιτα της Τρυπυλίας, μαθαίνοντας παράλληλα πώς εκτρέφονταν τα ζώα και οι καλλιέργειες.

(Σχετικά: Βρέθηκαν πέτρινα σκαλισμένα κεφάλια φιδιών 8.300 ετών στην Ουκρανία)

«Τα μοντέλα τροφικών ιστών δείχνουν χαμηλό ποσοστό κρέατος (περίπου 10 τοις εκατό) στην ανθρώπινη διατροφή», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Η διατροφή που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις καλλιέργειες, που αποτελείται από έως και 46 τοις εκατό όσπρια από δημητριακά, ήταν ισορροπημένη όσον αφορά τις θερμίδες και τα απαραίτητα αμινοξέα». λέει.

Η κατανάλωση κρέατος μπορεί να έπαιζε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική συνοχή κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά ο αρακάς ήταν η κύρια τροφή των περισσότερων κατοίκων, λένε οι ερευνητές. Τα υψηλά επίπεδα αζώτου που ανιχνεύθηκαν σε αρχαία δείγματα μπιζελιού δείχνουν ότι γονιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με περιττώματα ζώων, παρέχοντας επαρκείς αποδόσεις για τη διατροφή ολόκληρου του πληθυσμού.

Με βάση τις μετρήσεις ισοτόπων σε οστά ζώων, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τα βοοειδή πιθανότατα κρατούνταν σε περιφραγμένους βοσκότοπους κοντά στον οικισμό. Αυτό επέτρεψε να συλλέγεται εύκολα η μεγάλη ποσότητα λιπάσματος που απαιτείται για την παραγωγή παλμού.

Το Maidanetske, ο πολιτιστικός οικισμός της Τρυπυλίας στην κεντρική Ουκρανία, κάλυπτε μια έκταση περίπου 200 εκταρίων. Τα αρχαιομαγνητικά αποτελέσματα μιας γεωφυσικής έρευνας δείχνουν στους αρχαιολόγους πολλούς δρόμους, δημόσια κτίρια, πλατείες και χιλιάδες καμένα σπίτια. Τα σπίτια χτίστηκαν σε μια πολύ συγκεκριμένη ομόκεντρη διάταξη κατά μήκος του κεντρικού δρόμου γύρω από μια κεντρική μη ανεπτυγμένη περιοχή. Αυτή η χωρική τάξη είχε ως στόχο να παρέχει στον πληθυσμό όσο το δυνατόν ισότιμη πρόσβαση στις κοινωνικές υποδομές. Γ: Ινστιτούτο Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κιέλου

Ο συγγραφέας της μελέτης είναι ο Δρ. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των βοοειδών και των προβάτων κρατούνταν σε περιφραγμένα βοσκοτόπια», είπε ο Frank Schlütz. Επιπλέον, τα περιττώματα των ζώων που παρήχθησαν εκεί χρησιμοποιήθηκαν από τους ανθρώπους για την εντατική λίπανση των μπιζελιών, ειδικά». λέει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που τρώνε μπιζέλια εξαλείφουν την ανάγκη για παραγωγή κρέατος, η οποία συχνά απαιτεί πόρους. Ο κύριος σκοπός λοιπόν της εκτροφής βοοειδών ήταν η παροχή λιπάσματος για τον αρακά.

«Λόγω της ανάπτυξης μιας μεγα-οικονομίας που βασίζεται σε βοσκοτόπια και όσπρια, συμπεριλαμβανομένης της έξυπνης διαχείρισης θρεπτικών συστατικών όπως το άζωτο, η ανάπτυξη των μεγαλοοικισμών Τρυπυλίας δεν οδήγησε σε υπερβολική κατανάλωση φυσικών πόρων».

Ωστόσο, παρόλα αυτά, οι οικισμοί της Τρυπυλίας εγκαταλείφθηκαν πριν από περίπου 5.000 χρόνια.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Robert Hofmann λέει ότι η κατάρρευση αυτών των μεγα-οικισμών πιθανότατα δεν οφειλόταν σε οικονομική ή περιβαλλοντική κατάρρευση και πιθανότατα πυροδοτήθηκε από κοινωνικοπολιτικές συγκρούσεις.

«Όπως γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες, οι κοινωνικές εντάσεις προέκυψαν ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης κοινωνικής ανισότητας. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι εγκατέλειψαν μεγάλους οικισμούς και αποφάσισαν να ζήσουν ξανά σε μικρότερους οικισμούς».


IFL Science. 21 Δεκεμβρίου 2023.

Άρθρο : Schlütz, F., Hofmann, R., Dal Corso, M., Pashkevych, G., Dreibrodt, S., Shatilo, M., … & Kirleis, W. (2023). Τα ισότοπα αποδεικνύονται προηγμένη, ολοκληρωμένη παραγωγή καλλιεργειών και κτηνοτροφικές στρατηγικές έθρεψαν μεγάλους πληθυσμούς της Τρυπυλίας.  Proceedings of the National Academy of Sciences, 120(52), e2312962120.

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου