Amfipoli News: Οι πατέρες είναι μεγαλύτεροι από τις μητέρες εδώ και 250.000 χρόνια

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Οι πατέρες είναι μεγαλύτεροι από τις μητέρες εδώ και 250.000 χρόνια

 


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για τον προσδιορισμό της μέσης αναπαραγωγικής ηλικίας ανδρών και γυναικών σε όλη την ανθρώπινη εξελικτική ιστορία.

Μελετώντας τις μεταλλάξεις του DNA στους σύγχρονους ανθρώπους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα παράθυρο στο χρόνο που τους επιτρέπει να κοιτάξουν πίσω 250.000 χρόνια.

«Στις μελέτες μας για τους σύγχρονους ανθρώπους, ανακαλύψαμε ότι μπορούσαμε να προβλέψουμε σε ποια ηλικία οι άνθρωποι έκαναν παιδιά από τους τύπους μεταλλάξεων DNA που μετέδωσαν στα παιδιά τους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μάθιου Χαν, επιστήμονας γονιδιώματος στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. λέει.

«Έπειτα εφαρμόσαμε αυτό το μοντέλο στους ανθρώπινους προγόνους μας για να προσδιορίσουμε σε ποια ηλικία αναπαρήχθησαν οι πρόγονοί μας».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση ηλικία στην οποία οι άνθρωποι έκαναν παιδιά τα τελευταία 250.000 χρόνια ήταν 26,9 έτη. (Για το πλαίσιο, πριν από 300.000 χρόνια ήταν επίσης περίπου όταν εμφανίστηκε το είδος μας για πρώτη φορά.)

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μέσος πατέρας του Homo sapiens ήταν πάντα μεγαλύτερος από τη μέση μητέρα του Homo sapiens. Ενώ οι άνδρες έγιναν γονείς σε ηλικία 30,7 ετών, οι γυναίκες έγιναν γονείς στην ηλικία των 23,2 ετών.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η διαφορά ηλικίας έχει μειωθεί τα τελευταία 5.000 χρόνια και οι τελευταίες εκτιμήσεις της μελέτης δείχνουν ότι η ηλικία στην οποία οι γυναίκες γίνονται γονείς είναι πλέον τα 28. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η τάση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις γυναίκες που κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Εκτός όμως από την πρόσφατη αύξηση της μητρικής ηλικίας, η έρευνα βρήκε επίσης μια αξιοσημείωτη συνέπεια στη μέση ηλικία των νέων γονέων σε όλη την ύπαρξη του είδους μας. Η ομάδα σημειώνει ότι αν και έχει διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου, δεν έχει αυξηθεί σταθερά από την προϊστορία.

Η μέση αναπαραγωγική ηλικία φαίνεται να έχει πέσει πριν από περίπου 10.000 χρόνια, συμπίπτοντας κατά προσέγγιση με την έλευση της γεωργίας και τη γέννηση του πολιτισμού, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να σχετίζεται με την ταχεία αύξηση του πληθυσμού εκείνη την περίοδο.

Η καταγεγραμμένη ιστορία πηγαίνει πίσω, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο μερικές χιλιάδες χρόνια, και είναι δύσκολο να συλλεχθούν ευρείες πληροφορίες σε επίπεδο πληθυσμού όπως αυτή μόνο από αρχαιολογικά στοιχεία.

Αλλά και τα μυστικά των προγόνων μας κρύβονται μέσα στον καθένα μας σήμερα και έτσι ο Χαν και οι συνεργάτες του βρήκαν τον τρόπο να προσδιορίζουν την ηλικία των γονέων στο παρελθόν.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε ανακαλύψεις σχετικά με τις de novo μεταλλάξεις (αλλαγές DNA που συμβαίνουν αυθόρμητα σε ένα μέλος της οικογένειας αντί να κληρονομούνται μέσω του γενεαλογικού δέντρου).

Ενώ εργάζονταν σε ένα άλλο έργο που αφορούσε αυτές τις νέες γενετικές αλλαγές και γονείς γνωστών ηλικιών, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα ενδιαφέρον μοτίβο. Με βάση δεδομένα από χιλιάδες παιδιά, το πρότυπο και ο αριθμός των νέων μεταλλάξεων που εμφανίστηκαν στους γονείς πριν μεταδοθούν στα παιδιά τους εξαρτιόταν από την ηλικία κάθε γονέα κατά τη σύλληψη.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να υπολογίσουν χωριστούς χρόνους γενεών αρσενικών και θηλυκών σε διάστημα 250.000 ετών.

Ο Richard Wang, συν-συγγραφέας της μελέτης και φυλογενετιστής, είπε: «Αυτές οι μεταλλάξεις από το παρελθόν συσσωρεύονται σε κάθε γενιά και υπάρχουν στους ανθρώπους σήμερα. «Μπορούμε τώρα να αναγνωρίσουμε αυτές τις μεταλλάξεις και να δούμε πώς διαφέρουν μεταξύ ανδρών και θηλυκών γονέων και πώς αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία των γονέων». λέει.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης χρησιμοποιήσει γενετικές ενδείξεις για την εκτίμηση του μήκους της γενιάς με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό βασίζεται συνήθως σε συγκρίσεις μεταξύ του σύγχρονου DNA μεταξύ των φύλων και των αρχαίων δειγμάτων κατά μέσο όρο τα τελευταία 40.000 έως 45.000 χρόνια.

«Η ιστορία της ανθρώπινης ιστορίας συνδυάζεται από μια μεγάλη ποικιλία πηγών: γραπτά αρχεία, αρχαιολογικά ευρήματα, απολιθώματα κ.λπ.», είπε ο Wang. Τα γονιδιώματά μας, το DNA που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο μας, παρέχουν ένα είδος χειρογράφου της ανθρώπινης εξελικτικής ιστορίας. «Τα ευρήματα της γενετικής μας ανάλυσης επιβεβαιώνουν ορισμένα από αυτά που γνωρίζουμε από άλλες πηγές, ενώ παρέχουν επίσης μια πλουσιότερη κατανόηση των δημογραφικών στοιχείων των αρχαίων ανθρώπων». λέει.


ScienceAlert. 13 Ιανουαρίου 2023.

Άρθρο : Wang, R.J., Al-Saffar, SI, Rogers, J., & Hahn, M.W. (2023). Χρόνοι ανθρώπινων γενεών τα τελευταία 250.000 χρόνια.  Science Advances, 9(1), eabm7047.

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου