Amfipoli News: Αρχαίος θρακικός ελληνικός ναός του Διός και της Ήρας, βρέθηκε στην κεντρική Βουλγαρία! Κατεστράφη από χριστιανούς τον 5ο αιώνα μ.Χ.!

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Αρχαίος θρακικός ελληνικός ναός του Διός και της Ήρας, βρέθηκε στην κεντρική Βουλγαρία! Κατεστράφη από χριστιανούς τον 5ο αιώνα μ.Χ.!

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Αρχαιολόγοι στην Βουλγαρία ανακάλυψαν έναν αρχαίο θρακικό / ελληνικό ναό, ένα ιερόν του Διός και της Ήρας στην οροσειρά Σρέντνα Γκόρα[1] στο κεντρικό τμήμα της χώρας!

Η ανακάλυψη έγινε σε μια ανασκαφή στην περιοχή Kozi Gramadi[2], κοντά στο χωριό Starosel[3], του Δήμου Ισσαρίας, από μια ομάδα αρχαιολόγων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με επί κεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή I. Hristov, εδήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, B. Dimitrov, στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Η περιοχή όπου βρέθηκε ο μεγάλος θρακικός ναός καθώς και το ιερό του Διός και της Ήρας καλύπτει περίπου 50 τ.μ.

Η αρχαιότερη χρήση του χώρου υπολογίζεται ότι χρονολογείται από την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, περίπου τον 8ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ.

Το ιερό του Διός και της Ήρας πιστεύεται ότι καταστράφηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. για να μπορέσουν οι χριστιανοί να κτίσουν μια μικρή μονόχωρη εκκλησία.

Άλλες ανακαλύψεις στην τοποθεσία περιελάμβαναν νομίσματα από την εποχή των βασιλιάδων Φιλίππου Β' και Μεγάλου Αλεξάνδρου και από την ύστερη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, καθώς και περίπου χίλια θραύσματα κεραμικών αγγείων, που χρησιμοποιήθηκαν για προσφορές στο ιερό, είπε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι οι εργασίες των αρχαιολόγων στον χώρο αυτή την περίοδο θα συνεχισθούν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Focus 22.7.2013. «Thracian temple, sanctuary of Zeus and Hera found in Bulgaria’s Sredna Gora», Sofia Globe, 22.7.2013. «Thracian Temple Unearthed in Central Bulgaria», AJA, 22.7.2013. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.7.2013.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Γνωστή για τα μεταλλεία χαλκού, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των τεχνουργημάτων του θρακικού «πολιτισμού της Βάρνας» (4400 - 4100 π.Χ.). Ευρέθησαν κοντά στον οικισμό Mechi Kladenets, 8 χλμ. βορειοδυτικά της Στάρα Ζαγοράς.

Η οροσειρά έχει επίσης πολλούς ιστορικούς, αρχιτεκτονικούς και αρχαιολογικούς χώρους, όπως: Koprivshtitsa και Panagyurishte, τα λουτρά της Ισσαρίας, θρακικό λατρευτικό συγκρότημα - ηρώον (κοντά στο χωριό Starosel), τύμβους σε Goliamata Kosmatka (Κοιλάδα των Βασιλέων) και του οικισμού Karanov, τα μεγαλιθικά ιερά στις περιοχές Kulata, Skumsale, Kachulata, κ.ά.

[2] Λέγεται και το «θρακικό Μάτσου Πίτσου»! Η δεύτερη πρωτεύουσα των Οδρυσών Θρακών!

[3] Στον 42ο παράλληλο [42°29′N 24°34′E]. Γνωστό για την αφθονία αρχαίων νεολιθικών θρακικών τοποθεσιών, από την 6η - 5η χιλιετία π.Χ. Τα στοιχεία από τις ανασκαφές του 20ού αιώνος αποκαλύπτουν ότι το χωριό εξελίχθηκε σε σημαντική και πλούσια θρακική πόλη τον 5ο αιώνα π.Χ.

Μεταξύ των κύριων χαρακτηριστικών του είναι ο υπόγειος ναός / τύμβος - ο μεγαλύτερος στο είδος του στην Βαλκανική Χερσόνησο - χτισμένος κάτω από το ύψωμα Τσετίνιοβα Μογκίλα και ένα μαυσωλείο. Ο ναός, καθώς και η κατοικία του γειτονικού Θράκα βασιλιά, κάτω από το όρος Kozi Gramadi, πιθανότατα χρονολογούνται στην βασιλεία του Αμαδόκου Β' (359 - 351 π.Χ.). – βλ. Novinite, 11.3.2010 και 21.6.2011.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου