Η αρχαία ρωμαϊκή νεκρόπολη που περιείχε 67 σκελετούς θαμμένους σε 57 περίτεχνους τάφους. Πηγή: Soprintendenza Archeologia Belle Arti Paesaggio Etruria Meridionale
Οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν σε ένα διετές ανασκαφικό έργο στην αρχαία πόλη Ταρκυνία, βόρεια της Ρώμης, ανακάλυψαν μια αρχαία ρωμαϊκή νεκρόπολη που περιείχε 67 σκελετούς θαμμένους σε 57 περίτεχνους τάφους.
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, οι τάφοι και σκελετοί χρονολογούνται κάπου στο διάστημα από τον 2ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αυτό το νεκροταφείο προοριζόταν αναμφίβολα για τα μέλη εύπορων και ισχυρών μελών της ρωμαϊκής ελίτ.
Οι σκελετοί, που έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, φορούσαν χρυσά κοσμήματα και φανταχτερά δερμάτινα υποδήματα. Μάλιστα οι τάφοι τους φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν σε μικρότερη κλίμακα με τα σπίτια στα οποία διέμεναν.
«Βρήκαμε αρκετούς σκελετούς που φορούσαν ακόμη τις ακριβές κάλτσες και τα παπούτσια τους», είπε στο CNN ο επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής Εμανουέλε Τζιανίνι, ο οποίος εργάζεται για την ιδιωτική αρχαιολογική εταιρεία Eos Arc. Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα πλούτη και το γεγονός ότι τα οστά δεν δείχνουν σημάδια άγχους ή σωματικής εργασίας, (σ.σ. μας κάνει να πιστεύουμε) δεν ήταν ντόπιοι αγρότες, αλλά μέλη των πλούσιων ρωμαϊκών οικογενειών που προέρχονταν από πόλεις».
Αν και η περιοχή είναι γνωστή για τέτοια ευρήματα, η ανακάλυψη, η οποία έγινε σε οικόπεδο 52 στρεμμάτων κοντά στην αρχαία πόλη Ταρκυνία εξέπληξε τις αρχές. Δεν είχαν ιδέα ότι ένα νεκροταφείο που προορίζεται για αριστοκράτες βρισκόταν σε εκείνο το σημείο, καθώς δεν υπήρχε καμία ιστορική αναφορά για την ύπαρξη του.
Τι εντυπωσίασε τους αρχαιολόγους
Εξαιρετικά εντυπωσιακή ήταν η συλλογή των πολυτελών ειδών που θάφτηκαν μαζί με τους νεκρούς. Συγκεκριμένα βρέθηκαν ασημένια δαχτυλίδια με κεχριμπάρι και χαραγμένα αρχικά, φυλαχτά που περιείχαν πολύτιμους λίθους, πολλά κομμάτια κεραμικής από τερακότα, ρωμαϊκά νομίσματα διαφορετικής αξίας, γυαλιστερά γυάλινα αντικείμενα, ακόμη και μερικά διατηρημένα ρούχα.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι ένοικοι των τάφων ήθελαν οι τελευταίες κατοικίες τους να μοιάζει με τα σπίτια στα οποία διέμεναν. Γι’ αυτό βρέθηκε ποικιλία ταφικών αντικειμένων κοντά στα λείψανα και πολυτελή σχέδια και επενδύσεις μέσα στους τάφους. Πολλοί τάφοι είχαν περίτεχνες υφασμάτινες επενδύσεις ή περιβάλλονταν και καλύπτονταν από κεραμίδια ή κομμάτια τερακότας που έμοιαζαν με σπιτάκια.
Τα σκελετικά υπολείμματα βρέθηκαν πολύ κοντά στην επιφάνεια της Γης, θαμμένα σε βάθος περίπου 50 εκατοστών. Οι περισσότεροι από τους τάφους που ανακαλύφθηκαν ήταν κοινοί τάφοι, πιθανώς κατασκευασμένοι για τουλάχιστον δύο άτομα της ίδιας οικογένειας. Βρέθηκαν επίσης αρκετοί σκελετοί τυλιγμένοι μεταξύ τους.
Η καλή διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων αποδίδεται στις τεράστιες ασβεστολιθικές πέτρες που προεξέχουν από το έδαφος και κάνουν την περιοχή ακατάλληλη για την γεωργία. «Έμεινε ανέγγιχτη (επί) αιώνες» είπε ο Εμανουέλε Τζιανίνι.
Οι αρχές είναι βέβαιες ότι θα έρθουν στο φως και άλλα αρχαιολογικά «θαύματα» καθώς ξεκινούν εργασίες για την δημιουργία ηλιακού πάρκου σε κοντινή τοποθεσία. Η περιοχή όπου ανακαλύφθηκε η νεκρόπολη δεν θα αποτελεί μέρος του ηλιακού πάρκου, θα αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας και δεν θα επιτραπεί η πρόσβαση στο κοινό.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου