Amfipoli News: Ένα τεράστιο τσουνάμι στη βόρεια Ευρώπη πριν από 8.000 χρόνια μπορεί να αποδεκάτισε τους κατοίκους της βόρειας Βρετανίας.

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Ένα τεράστιο τσουνάμι στη βόρεια Ευρώπη πριν από 8.000 χρόνια μπορεί να αποδεκάτισε τους κατοίκους της βόρειας Βρετανίας.



  Ένα από τα ανακατασκευασμένα στρογγυλά σπίτια της Μεσολιθικής στον αρχαιολογικό χώρο Howick. Α: Wikimedia Commons

Η καταστροφή, γνωστή ως τσουνάμι Storegga, συμπίπτει με μια ξαφνική μείωση του τοπικού πληθυσμού, αλλά μέχρι τώρα αυτή η μείωση δεν είχε συνδεθεί ποτέ με την καταστροφή.

Κατά τη Μεσολιθική περίοδο, η βόρεια Βρετανία ήταν σχετικά υποπληθυσμένη. Υπολογίζεται ότι μόνο περίπου 1.000 άνθρωποι ζούσαν στην περιοχή αυτή την περίοδο. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των προϊστορικών ανθρώπων ζούσε σε μικρούς παραθαλάσσιους οικισμούς και ως εκ τούτου επηρεάστηκε άμεσα από τεράστια παλιρροιακά κύματα.

Τα αρχαιολογικά αρχεία δείχνουν ότι πριν από περίπου 8.200 χρόνια, ο αριθμός των οικισμών στη βορειοδυτική Ευρώπη μειώθηκε κατακόρυφα. Αυτό σχετιζόταν προσωρινά με μια διαρκή πτώση των θερμοκρασιών σε ολόκληρη την ήπειρο, αν και ορισμένοι ερευνητές υποστήριξαν ότι οι παράκτιες κοινότητες μπορεί να μην επηρεάστηκαν από αυτό το κλιματικό γεγονός. 

(Σχετικά: Στοιχεία ενός τεράστιου τσουνάμι που βρέθηκε στο Νεολιθικό Λεβάντε)

Παραδόξως, το τσουνάμι Storegga συμπίπτει επίσης με αυτή τη μαζική εξαφάνιση, η οποία συνέβη μεταξύ 8.120 και 8.175 ετών. Το συμβάν, που προκλήθηκε από μια τεράστια υποθαλάσσια κατολίσθηση στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας, προκάλεσε γιγάντια κύματα άνω των 20 μέτρων να χτυπήσουν τα νησιά Σέτλαντ, που βρίσκονται βόρεια της ηπειρωτικής Σκωτίας.

Πιο νότια στη βόρεια Αγγλία, τα κύματα θα είχαν φτάσει σε ύψη από 3 έως 6 μέτρα. Για να διερευνήσουν εάν το τσουνάμι εξαφάνισε τους τοπικούς πληθυσμούς, οι συγγραφείς της νέας μελέτης δημιούργησαν προσομοιώσεις του κύματος σε υπολογιστή σε μια σημαντική τοποθεσία της Μεσολιθικής στη βορειοανατολική Αγγλία που ονομάζεται Howick, Northumberland.

Τοποθεσίες κατολισθήσεων Storegga και ιζημάτων τσουνάμι Storegga (κόκκινες κουκκίδες). Α: Sharrocks et al. 2024.

Εδώ βρέθηκαν πυρήνες ιζημάτων που χρονολογούνται περίπου την εποχή του τσουνάμι, υποδηλώνοντας ότι η περιοχή μπορεί να είχε πλημμυρίσει κατά τη διάρκεια της καταστροφής. Ωστόσο, οι πυρήνες ήταν σε μεγάλο βαθμό γεμάτοι με χοντρά συντρίμμια, σε αντίθεση με τα λεπτά αμμώδη ιζήματα που εναποτέθηκαν από τα τσουνάμι. Αυτό προκάλεσε κάποια διαφωνία ως προς το αν το κύμα Storegga είχε φτάσει πράγματι στο Howick.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν το κύμα κάτω από δύο διαφορετικά σενάρια αλλαγής της στάθμης της θάλασσας και διαπίστωσαν ότι και στις δύο περιπτώσεις το τσουνάμι δεν έφτασε μέχρι το Χάουικ. Ωστόσο, εάν αυτά τα κύματα εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της υψηλής παλίρροιας, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική. «Εάν συμβεί τσουνάμι στην υψηλή παλίρροια, η απόσταση πλημμύρας θα είναι μεγαλύτερη λόγω της αύξησης του ύψους του νερού».

Οι συγγραφείς συνεχίζουν: «Η συμπερίληψη της υψηλής παλίρροιας στο μοντέλο επέκτεινε την περιοχή πλημμύρας, με το πρώτο κύμα να πλημμυρίζει τον Πυρήνα Α του ιζήματος στο Howick. «Επιπλέον, το κύμα που δημιουργήθηκε ήταν αρκετό για να μεταφέρει χοντρά βότσαλα, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο πυρήνας μπορεί πράγματι να είχε κατατεθεί από το τσουνάμι».

Εάν συνέβαινε αυτό, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Οι ερευνητές λένε ότι οι εκτιμήσεις θνησιμότητας στο Howick ποικίλλουν, αλλά είναι έως και 100 τοις εκατό εντός της παλίρροιας ζώνης. Εκτός από το να σκοτώσει οποιονδήποτε στο πέρασμά του, το κύμα θα κατέστρεφε επίσης τις προμήθειες τροφίμων, προκαλώντας έτσι μια τεράστια ερήμωση στη Βορειοδυτική Ευρώπη.

Οι συγγραφείς καταλήγουν: «Τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία ότι το τσουνάμι πιθανότατα συνέβαλε στη μείωση του πληθυσμού στη βόρεια Βρετανία την περίοδο μετά το τσουνάμι που συνέβη πριν από 8.200 χρόνια».


IFL Science. 9 Ιανουαρίου 2024.

Άρθρο : Sharrocks, P.D., & Hill, J. (2023). Αξιολόγηση του αντίκτυπου του τσουνάμι Storegga στις μεσολιθικές κοινότητες στο Northumberland.  Journal of Quaternary Science.

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου