Στην επαρχία Minya της Αιγύπτου, Ισπανοί αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Δρ. Mayte Mascorro και τον Dr. Esther Pons Melado από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Ινστιτούτο Αρχαίας Εγγύς Ανατολής ανακάλυψαν πρόσφατα λαξευμένους τάφους που χρονολογούνται τόσο στους Πτολεμαίους (305-30 π.Χ.) και ρωμαϊκή (30 π.Χ.-641 μ.Χ.) περίοδοι.
Οι ανασκαφές, υπό την επίβλεψη του Δρ. Μουσταφά Ουαζίρι, του Γενικού Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, αποκάλυψαν επίσης πληθώρα τεχνουργημάτων, συμπεριλαμβανομένων φέρετρων, χρυσών μάσκες και αγάλματα από τερακότα.
Οι τάφοι της ρωμαϊκής εποχής, που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του Άνω Νεκροταφείου του El-Bahnasa, παρουσιάζουν ένα νέο στυλ ταφής λαξευμένο απευθείας στον φυσικό βράχο κάτω από το έδαφος.
Ο Δρ Waziri είπε: «Η νέα ανακάλυψη ρίχνει περισσότερο φως στην πλούσια ιστορία της περιοχής, καθώς η ομάδα αποκάλυψε μια σειρά από λαξευμένους τάφους, που παρουσιάζουν μοναδικές ταφικές πρακτικές και καλλιτεχνικές εκφράσεις της εποχής».
Μεταξύ των αξιοσημείωτων ευρημάτων είναι αγάλματα από τερακότα που απεικονίζουν τη θεότητα Ίσιδα-Αφροδίτη στολισμένα με κορώνες από φύλλωμα, μια μοναδική προσθήκη στο αρχαιολογικό αρχείο. Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι ο Al Bahnasa κρατά ακόμα πολλά μυστικά σχετικά με τα τελετουργικά της κηδείας διαφορετικών ιστορικών περιόδων.
Τα ειδώλια Terracotta που αντιπροσωπεύουν θεές όπως το ISIS και η Αφροδίτη με λουλούδια κορώνες βρέθηκαν επίσης για πρώτη φορά στην El-Bahnasa, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την ιστορική σημασία της περιοχής.
Η ανασκαφή αποκάλυψε μούμιες της ρωμαϊκής εποχής, μερικές στολισμένες με επιχρυσωμένες και χρωματιστές νεκρικές μάσκες. Μια ενδιαφέρουσα πτυχή ήταν η ανακάλυψη χρυσών γλωσσών μέσα στα στόματα δύο μούμιων, μια γνωστή πρακτική κηδειών της ρωμαϊκής εποχής στο El-Bahnasa για να διατηρηθεί η ικανότητα του νεκρού να μιλάει.
Ο Δρ Adel Okasha, επικεφαλής του Κεντρικού Τμήματος Αρχαιοτήτων της Μέσης Αιγύπτου, εξήγησε: «Η ομάδα ανακάλυψε τμήματα μιας ερειπωμένης δομής στολισμένης με μαγευτικά σχέδια που απεικονίζουν περίπλοκες λεπτομέρειες φυτών, αμπέλων και διαφόρων ζώων». Ανέφερε επίσης πρόσθετα ευρήματα, όπως θραύσματα παπύρου μέσα σε μια πήλινη σφραγίδα και μούμιες τυλιγμένες σε πολύχρωμους επιδέσμους.
Ο Δρ Gamal Samostawi, ο Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων στην Κεντρική Αίγυπτο, περιέγραψε την ταφική αρχιτεκτονική, που αποτελείται από πέτρινα πηγάδια κλειστά με πόρτες από τούβλα που οδηγούν σε μεγάλους θαλάμους με κενές σαρκοφάγους και άλλα σφραγισμένα με μούμιες τυλιγμένες σε χρωματιστό χαρτόνι.
Η αποστολή αποκάλυψε επίσης 23 μούμιες χωρίς σαρκοφάγους και τέσσερα ανθρωπόμορφα φέρετρα, συμπεριλαμβανομένου ενός που περιείχε δύο μούμιες και μικρά αναθηματικά μπουκάλια αρωμάτων.
Ο Δρ Hassan Aamer, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και διευθυντής των ανασκαφών της αποστολής, τόνισε ότι οι επερχόμενες ανασκαφικές εποχές θα επιτρέψουν στην αποστολή να ολοκληρώσει το έργο της στο χώρο και να αποκαλύψει περισσότερα μυστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου