Amfipoli News: Μωσαϊκό που απεικονίζει τον Γανυμήδη και τον Ορφέα στην Ταρσού

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Μωσαϊκό που απεικονίζει τον Γανυμήδη και τον Ορφέα στην Ταρσού

 


C: Flickr/archstanton)

Το ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει τον Γανυμήδη και τον Ορφέα, που βρέθηκε κατά την κατασκευή του Δικαστηρίου της Ταρσού το 1948, χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Το έργο, που πιστεύεται ότι ανήκει στο αίθριο μιας ρωμαϊκής βίλας, εκτίθεται επί του παρόντος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χατάι.

Καλύπτοντας μια έκταση περίπου 56 τετραγωνικών μέτρων, το μωσαϊκό αποτελείται από τρία πάνελ. Στο άθικτο τμήμα του κατεστραμμένου ψηφιδωτού, εικονιστικές πλάκες πλαισιώνονται από περίγραμμα φυτικού μοτίβου.

Το πρώτο πάνελ απεικονίζει τη σκηνή απαγωγής του Γανυμήδη από τον Δία με τη μορφή αετού. Η φιγούρα που στέκεται ακουμπισμένη στα αριστερά κρατά ένα ποδήλατο στο αριστερό του χέρι. Η γυναίκα που κάθεται σε έναν βράχο στα δεξιά φοράει έναν γαλαζοπράσινο αμάνικο χιτώνα. Αυτές οι δύο φιγούρες, που απεικονίζονται με μεγάλη έκπληξη, αντιπροσωπεύουν τους γονείς του Γανυμήδη. Στο μεσαίο τμήμα της σύνθεσης υπάρχει και η μορφή ενός σκύλου που γαβγίζει σε λουρί με το κεφάλι σηκωμένο προς τα πάνω. 

(C: Flickr/archstanton)

Το άλλο πάνελ, που περιβάλλεται από ένα περίγραμμα με κυματιστό μοτίβο, παρουσιάζει τον Ορφέα να παίζει λύρα σε άγρια ​​ζώα. Ο Ορφέας, του οποίου τα μανίκια του κίτρινου χιτώνα είναι μακριά και διακοσμημένα με μπλε ταινίες, έχει κόκκινο μανδύα στην πλάτη του και φρυγική κόμμωση στο κεφάλι. Στο δεξί του χέρι κρατά πλέγμα. Στο πάνω αριστερό μέρος του μουσικού, υπάρχει ένας αετός να τον ακούει στο βραχώδες έδαφος και γύρω του ένας ταύρος, η τίγρη, το λιοντάρι, ο ελέφαντας, η αντιλόπη, το αγριογούρουνο και ο πάνθηρας.

(C: Flickr/archstanton)

Το τρίτο πάνελ, που πλαισιώνεται από μια σπείρα και μια λωρίδα πλεξούδας, έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Στο σημερινό τμήμα, φαίνεται μια γυναίκα να κινείται προς τα αριστερά ανάμεσα στα κλαδιά της αμπέλου. Στην κατεύθυνση που κοιτάζει η γυναίκα, παρατηρούνται κάποια μέρη του σώματος ενός γυμνού άνδρα. Θεωρείται ότι αυτό το πάνελ περιέχει μια σκηνή για τον Διόνυσο.

https://arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου