Δίτομη έκδοση για την οργάνωση και λειτουργία του υστεροβυζαντινού πολεοδομικού συγκροτήματος
Τρεις δεκαετίες εξαντλητικής έρευνας με θέμα τον Μυστρά στους δύο αιώνες της βυζαντινής παρουσίας του (1262-1460) αποτυπώνονται στο δίτομο έργο ζωής του βυζαντινολόγου Σταύρου Ι. Αρβανιτόπουλου, το οποίο εκδόθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.
Τρεις δεκαετίες έρευνας με θέμα το θαύμα του Μυστρά στους δύο αιώνες της βυζαντινής παρουσίας (1262-1460) είναι έργο ζωής. Για τονβυζαντινολόγο Σταύρο Ι. Αρβανιτόπουλοείναι μια διαρκής ανατροφοδότηση καθώς η επίπονη έρευνα γύρω από τον Μυστρά, οι αυτοψίες και η μελέτη είναι μέρος της καθημερινότητας. Το μεγάλο, δίτομο έργο που εκδόθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων συγκεντρώνει την έρευνά του και την παραδίδει ως δημόσιο, πλέον, κτήμα.
Η εκδοθείσα έρευνα του Σταύρου Ι. Αρβανιτόπουλου με τίτλο «Η πόλη του Μυστρά (1262-1460). Η πολεοδομική οργάνωση και η λειτουργία ενός υστεροβυζαντινού αστικού συγκροτήματος» εμπεριέχει όλα τα στάδια και τους καρπούς της μελέτης. «Χρειάστηκε μια συστηματική, επίμονη, επίπονη έρευνα των γραπτών πηγών ολόκληρης της παλαιολόγειας εποχής, ώστε αφενός να αποδελτιωθεί οποιαδήποτε αναφορά στην πόλη του Μυστρά και στην Πελοπόννησο, αφετέρου να συγκεντρωθεί το σύνολο των ανθρωπωνυμίων, των ονομάτων των προσώπων που διέμειναν έστω και για λίγες ημέρες στον Μυστρά κατά τους δύο αιώνες βυζαντινής παρουσίας (1262-1460)», λέει ο Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος.
Η έκδοση παρουσιάστηκε την 1η Απριλίου στον Μυστρά, στο Ινστιτούτο Ερευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, με ομιλητές την προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, δρα Ευαγγελία Πάντου, την αρχαιολόγο-βυζαντινολόγο δρα Ασπασία Λούβη-Κίζη (συγγραφέας η ίδια της μελέτης «Η φράγκικη πρόκληση στον βυζαντινό Μυστρά», εκδ. Ακαδημίας Αθηνών, 2019) και τον επίκουρο καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης δρα Κλήμη Ασλανίδη. Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς, κοσμήτωρ Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνας Βυζαντινού Πολιτισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου