Amfipoli News: Κοσμήματα και είδη καλλωπισμού από τις Μυκήνες

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Κοσμήματα και είδη καλλωπισμού από τις Μυκήνες

 


  Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών

 Χρονολογούνται στον 15ο έως τον 13ο αι. π.Χ.

 Βρέθηκαν στα νεκροταφεία των θαλαμωτών τάφων στις Μυκήνες

 Το μυκηναϊκό ανακτορικό σύστημα διακυβέρνησης εξασφάλισε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία υψηλής τέχνης. Η δύναμη και η ευημερία των ηγεμόνων ευνόησε την κατασκευή ειδών πολυτελείας από εξωτικά υλικά, όπως ο χρυσός, ο χαλκός, το ήλεκτρο, το ελεφαντόδοντο, η φαγεντιανή και οι ημιπολύτιμοι λίθοι. Τεχνίτες υψηλής εξειδίκευσης εργάζονταν στα ανακτορικά εργαστήρια για τις παραγγελίες της άρχουσας τάξης. 

 Στις πλέον προσφιλείς δημιουργίες κατατάσσονται τα κοσμήματα από χρυσό, άργυρο, ημιπολύτιμους λίθους, χάντρες από διάφορα υλικά, αλλά και υποκατάστατα πολύτιμων υλών από υαλόμαζα και φαγεντιανή. Πολύ συνηθισμένα  ήταν τα περιδέραια, τα περίαπτα και τα βραχιόλια.  Μεγάλης αξίας και κατά συνέπεια σπανιότερα ήταν τα χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, με τις μοναδικές απεικονίσεις από το θεματολόγιο των τελετουργικών δρώμενων της άρχουσας τάξης, ενώ δεν λείπουν και οι αριστουργηματικής μικροτεχνίας σφραγίδες από ημιπολύτιμους λίθους. 


 Τα υψηλής αισθητικής τέχνεργα συνόδευαν του πλούσιους Μυκηναίους και στον άλλο κόσμο. Χτένες και μικρά κιβώτια για καλλυντικά ή κοσμήματα, οι λεγόμενες «πυξίδες», φτιάχνονταν από ελεφαντόδοντο, ενώ εντυπωσιακή ένδειξη της διαχρονικής γυναικείας φιλαρέσκειας αποτελούν οι χάλκινοι καθρέφτες και τα χάλκινα εξαρτήματα καλλωπισμού, όπως οι τριχολαβίδες.

 Η μυκηναϊκή τέχνη όμως διακατέχεται και από τη χαρά της πολυχρωμίας, την οποία υπηρέτησαν οι ημιπολύτιμοι λίθοι: ο πορτοκαλοκόκκινος σάρδιος, ο ερυθρόλευκος σαρδόνυχας, ο ιώδης αμέθυστος, ο ποικιλόχρωμος αχάτης, ο φλεβωτός όνυχας, ο κυανός lapis-lazuli, ο ερυθρός ίασπης, ο πορφυρός αιματίτης, ο κιτρινέρυθρος χαλκηδόνιος, η ημιδιάφανη λευκή ορεία κρύσταλλος και ο γκριζοπράσινος στεατίτης. Οι πέτρες αυτές ενώθηκαν σε πλουμιστές συνθέσεις στα περιδέραια με μοναδικό ανταγωνιστή το χρυσάφι ή το κεχριμπάρι, την απολιθωμένη ρυτίνη του βορρά. Οι ίδιες έγιναν σφραγίδες για να πιστοποιούν με λαμπρότητα και διαφορά την ταυτότητα των αξιωματούχων διαχειριστών της ανακτορικής περιουσίας.  


 Κι όταν η οικονομική δυνατότητα δεν ήταν επαρκής για την προμήθειά τους, οι μυκηναίοι τις υποκατέστησαν με τα κοσμήματα που χύτευσαν στις λίθινες μήτρες χρησιμοποιώντας λευκή και γαλάζια υαλόμαζα και φανταχτερή φαγεντιανή.

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, αναπόσπαστο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Μυκηνών, οι οποίες έχουν ενταχθεί το έτος 1999 στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της #UNESCO. Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από τη μακρά διαχρονική διαδρομή του τόπου, από την Πρώιμη εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) έως και τους Ελληνιστικούς χρόνους (2ος αι. π.Χ.).


 Ωράριο Λειτουργίας:

1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου: Καθημερινά 08:30-15:30

Απρίλιος: 08:00-19:00 

2α Μαΐου - 31 Αυγούστου: 08:00-20:00 

1η Σεπτεμβρίου - 15η Σεπτεμβρίου : 08:00-19:30 

16η Σεπτεμβρίου - 30η Σεπτεμβρίου : 08:00-19:00 

1η Οκτωβρίου - 15η Οκτωβρίου : 08:00-18:30 

16η Οκτωβρίου - 31η Οκτωβρίου : 08:00-18:00

 1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου: γενική είσοδος 6 ευρώ

 1η Απριλίου - 31 Οκτωβρίου: Κανονικό εισιτήριο 12 ευρώ, Μειωμένο 6 ευρώ

Το ενιαίο εισιτήριο αξίας 20 ευρώ ισχύει για τις Μυκήνες (Αρχαιολογικό Χώρο, το Μουσείο και το Θησαυρό του Ατρέως), Τίρυνθα, Ασίνη, Παλαμήδι, Μουσείο Ναυπλίου και Βυζαντινό Μουσείο Άργους και διαρκεί για 3 ημέρες από την έκδοσή του.

 Πληροφορίες: 27510 76585

 www.argolisculture.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου