Του Γιώργου Λεκάκη
Τα τελευταία χρόνια, ιερά του Μίθρα - μιθραία - θεού με περσική καταγωγή, έχουν ανακαλυφθεί παντού. Από την Ισπανία και την Ελλάδα, μέχρι το Ιράκ!
Έχουν παρόμοια κατασκευή, αποτελούμενη από ένα ορθογώνιο δωμάτιο με θέση για αναθήματα στο άκρον του. Οι ναοί κατασκευάσθηκαν συχνάκις κατά την διάρκεια της ακμής του μιθραϊσμού, τον 2ο - 3ο αιώνα μ.Χ.
Το 1993 εργάτες που καθάριζαν μια περιοχή στο Martigny(*), στην έκταση που καταλαμβάνει νυν η νότια Ελβετία, για σωστικές ανασκαφές, για να ανεγερεθούν πολυκατοικίες, προς έκπληξή τους, βρήκαν ένα… μιθραίο!
Ένα ιερό, που κτίσθηκε μεταξύ 150 και 200 μ.Χ.Αλλά ένα αρχαίο πήλινο αγγείο, που έφερε μια αρχαία ελληνική επιγραφή, που έγραφε «από τον Θεόδωρο στον Έλληνα θεό Ήλιο», διχάζει τους επιστήμονες εάν πρόκειται για ένα ιερό του Μίθρα, ή για ένα αρχαίο ελληνικό ιερό υπερ του Ηλίου…
Πάντως το ιερό έχει ανασκαφεί πλήρως από τον L. Gianadda. Το σημαντικότερο είναι ότι το αρχαίο ιερό έχει διατηρηθεί επί τόπου.
Ανακαλύφθηκαν αναρίθμητα αντικείμενα που, εκτός από την αρχιτεκτονική του, καθιστούν το μνημείο αυτό ένα από τα πιο τεκμηριωμένα στον ρωμαϊκό κόσμο: Τρεις πέτρινοι βωμοί, νομίσματα, χάλκινα ειδώλια που σχετίζονται με την γνωστή ιερή εικόνα της Ταυροκτονίας, κλπ.
Το Mithraeum στο Martigny είναι επισκέψιμο (Rue Pré-Borvey, 1920 Martigny, τηλ. +41 27 720 49 49).
ΠΗΓΗ: The New Mithraeum, 3.6.2009. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.6.2009.
(*) Το Martigny / Martinach είναι το αρχαίο Οκτώδωρον (λατινικά: Octodurus / Octodurum > γαλλ. Octodure), πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας στο καντόνι Valais, της Ελβετίας, στον 46ο παράλληλο [46°6′N 7°4′E] σε υψόμετρο 471 μ., 30 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά του Μοντρέ.Αναφέρεται με το γαλατικό του όνομα από τον 1ο αιώνα π.Χ. Έγινε oppidum ή vicus του Veragri. Κατελήφθη από τον Servius Galba με την 12η λεγεώνα και ιππικό για να προστατεύσει το στρατηγικά σημαντικό πέρασμα του Παίνινου / Poeninus (νυν γνωστό ως Μεγάλος Άγιος Βερνάρδος), από τον οποίο οι mercatores ταξείδευαν με μεγάλο κίνδυνο και πληρώνοντας μεγάλα διόδια.
Ωστόσο, δέχτηκε ξαφνική επίθεση από τους Γαλάτες πριν ολοκληρωθεί η άμυνά του και όλες οι προμήθειές του εισαχθούν στο στρατόπεδο. Στην Μάχη του Octodurus η γαλατική δύναμη είχε περισσότερους από 30.000 άνδρες, Ο Καίσαρ λέει ότι περισσότερο από το 1/3 της καταστράφηκε. Ωστόσο, ο Galba έκαψε τον οικισμό και υποχώρησε στην επαρχία την επόμενη ημέρα…
Σήμερα σώζονται και υπολείμματα παροχής νερού ρωμαϊκών χρόνων. Η πόλη είναι γνωστή και για το αμφιθέατρό της (ανακαινίσθηκε το 1978) όπου γίνονταν… αγώνες με… αγελάδες, στις αρχές του φθινοπώρου για την γιορτή Comptoir…
ΠΗΓΗ: B. G. iii. 6. Γ. Λεκάκης "Τάματα και αναθήματα".
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου